tirsdag 19. juli 2016

Djevelmasken - bok 6 i Tom Egeland sin serie om Bjørn Beltø

De fleste som hiver seg over bok 6 i en serie vet hva de går til. Med Djevelmasken viser Tom Egeland at han fremdeles greier å formidle kulturhistorie pakket inn i en spennende historie.

Forlagets presentasjon:
I 1708 blir okkultisten Conrad Krämer funnet død ved Juvdal stavkirke. 
I 1963 blir kallskapellan Pontius Fjeldberg kastet ut av tårnet på bygdas nye kirke. 
I 2015 blir journalisten Daniel Lyche drept mens han skriver bok om drapene. Dermed blir arkeologen Bjørn Beltø tilkalt til Juvdal som historisk sakkyndig. En tre tusen år gammel babylonsk maske og det magiske middelalder-diagrammet Guds segl står stadig mer sentralt i mysteriet.


Vi valgte lydbokformat siden vi skulle kjøre fra Bergen til Lofoten. Boken ble lyttet til i bilen av to voksne og gutt på 14. Kjøreturen ble forkortet betraktelig av underholdningen boken medførte, siden den felles opplevelsen medførte utbrudd og diskusjoner underveis.

Historien er tredelt, men styrt av Bjørn Beltøs etterforskning i nåtid. Vi tas tilbake i tid på flere forskjellige måter, både i ren handling men også i form av lesing av brev, dagboknotater, rettsavhør og at gamle mennesker i Juvdal forteller fra hendelsene (de i 1963).
Det er litt å holde styr på, og det var ikke få ganger en av oss spurte "hvor er vi nå?" "hvem er "jeg"?" eller liknende. Forslag til mulige gjerningsmenn var mange gjennom lyttingen, og siden alle tre dødsfallene fremdeles fremsto som uløste saker.

Dette er en røverhistorie preget av djevler og demoner, syner og overtro. Du bør  kanskje ha en viss interesse for religionshistorie og bibellære, for det er myyyyyyyye av dette underveis. Mye blir også gjentatt til det kjedsommelige, og her ligger årsaken til at jeg ikke gir den så mange prikker på terningen.

Blandingen av det okkulte og det religiøse var formidabel, sjelden har jeg lest så mye om kabala, mosebøker og evangelistene i samme åndedrag som svartebøker, marekors, djeveløyne og ikke minst djevelmasken, som her. Kriminalhistorien falt gjennom til tider, men som en svømmedyktig druknende kom den seg opp etter luft flere ganger, for til sist å redde seg opp på land.

Etter alt dette eventyrlige var jeg spent på slutten, og den skuffet ikke. Tom Egeland knyter sammen alle løse tråder, forklarer det uforklarlige og blir til sist enig med seg selv om en endelig gjerningsmann.

Utgitt: 2016
Lyttetid: 13 timer og 44 min.
Kilde: Lytteeksemplar


Serien i rekkefølge:
- Sirkelens ende
- Paktens voktere
- Lucifers evangelium
- Nostradamus' testamente
- Den 13. disippel
- Djevelmasken

2 kommentarer:

  1. Jeg liker godt disse bøkene og har en stor interesse for religionsvitenskap/historie etc, men har enda ikke lest denne boka. Må skaffe meg den først, men nå er det så mye som venter.
    Artig måte å høre lydbok på, å involvere hele familien.
    Flott omtale Tine.:)

    SvarSlett
  2. Jeg er så glad i albinoen Bjørn Beltø. Han gjør meg i godt humør selv om dette ikke var den beste boka i serien 😁

    SvarSlett