onsdag 6. november 2013

Gled deg til Lilli Valentin - vi var på prøveforestilling på DnS i kveld


På førstkommende lørdag er det endelig premiere på Lilli Valentin, som settes opp på DnS nå. Vi har billett til forestillingen senere i november, men har skaffet oss plasser på andre rad på denne prøveforestillingen via Bergen Kulturforum, som vi nylig meldte oss inn i.
Stykket er et monodrama skrevet av Willy Russel. Original tittel på stykket kjenner vi som Shirley Valentine, og det hadde sin første premiere i Liverpool i 1986. Stykket nådde Londons West End to år etterpå, og siden Broadway. Nå er det bergensernes tur å se stykket. Ragnhild Gudbandsen er eneste aktør på scenen, og hun har nok av plass, for hun har hele Store scene å boltre seg på.

Sånn presenterer DnS handlingen:
Lilli Valentin er historien om kvinnen som sitter igjen på kjøkkenet sitt, etter at de voksne barna er flyttet ut og ektemannen synes å ha glemt hvem han er gift med. "Jeg har alltid sagt at når bare ungene blir store, så går jeg fra ham. Men da de ble store, var det ikke noe sted å gå." Men så bestemmer Lilli seg for å gjøre noe...
Lilli Valentins eneste fortrolige er kjøkkenveggen. Og replikkvikke og morsomme Lilli vet å få sagt det: "Jeg pleide å hoppe fra taket jeg, da jeg var liten. Ikke sant, vegg? Bare for gøy. Nå blir jeg svimmel bare jeg står på fortauskanten."
Men i Lillis håndveske ligger en billett til de greske øyer.... For Lilli våger å ta tak i livet sitt. Og har dermed noe å fortelle til langt flere enn kvinner i Lilli Valentins situasjon. For man kan gjerne si at dette handler om å ta tak i sitt eget liv. Ingen gjør det for deg.

Boltre seg, gjorde Ragnhild til gangs. I første akt var scenen begrenset av et kjøkken, og virket ikke så enorm. I andre akt var vi på Kreta og scenen var dyp og vid, med lang sandstrand og blått hav. Jeg er igjen imponert over hvor små fiffige triks som skal til for at vi skal finne den rette stemningen. Det var i monologen snakk om både barn og venninner og ikke minst mannen hennes, men hun klarte brasene alene, og jeg savnet aldri at andre mennesker fylte disse rollene. Teksten var lagt til nåtid og Bergen, og vi bergensere smelter jo, når vi får vårt eget språk servert på denne måten.
DnS har levert mange flotte stykker i 2013, og med Lilli Valentin nærmer vi oss slutten på årets program. Skynd deg å skaff deg en billett, for dette du få med deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar