fredag 1. november 2013

Inn i elden av Aina Basso - anbefales!

Inn i elden var en av to bøker fra Norge som var nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, som ble delt ut på onsdag for første gang. Selve litteraturprisen er 50 år gammel, så det var på tide at barn og ungdom fikk sin egen pris.
Vinneren av prisen gikk til Finland og boken Karikko.

Forlag: Samlaget
Sider: 221
Utgitt: 2012
Kilde: Biblioteket


Sånn presenterer Samlaget handlingen:
I tiåra frå 1620 og utover blei i alt 80 ”trollkvinner” dømde til døden på bålet i Finnmark. I denne romanen møter vi to unge jenter som hamnar på kvar si side i denne utrulege og skremmande delen av norsk historie.
Romanen har to parallelle forteljarar, den velståande Dorothe frå København og den fattige Elen, som er dotter av ei ”klok kone” i Finnmark. 16 år gammal blir Dorothe gifta bort til ein mykje eldre mann og drar med han til Vardø, der Dorothes og Elens liv kryssast på dramatisk vis. Gjennom dei to like gamle, men svært ulike jentene, får vi ei levande og poetisk skildring av å vere på veg inn i vaksenverda, og av ei fjern fortid med både parallellar og sterke kontrastar til vår eiga.

En smakebit fra midt i boken:
Kjem dei? spurte ho og heldt seg på magen.
Eg nikka. Eg byrja gråte.
 - Det er ikkje sant, sa ho. - Ingenting av det du vil høyre om meg, er sant. 
Vi høyrte lyden av venger på taket. Ein ramn landa ved ljoreholet, så ein til og endå ein.

Dette er en fantastisk stemningsfull historie. Den er fint bygget opp, og veksler mellom historiene til Dorothe og Elen. Hun begrenser informasjon om tid og sted, og er du ikke kjent med handlingen, går det lang tid før du vet at vi er på 1600 tallet. Små brokker av informasjon blir formidlet litt etter litt, som tilsammen gir et fargerikt bilde av hvordan det kunne vært å være ung på denne tiden. Mot slutten har heksebrenningen overtatt hele oppmerksomheten, og dette er virkelig spennende lesning. Informasjonen vi får til sist i boken om heksebrenning, var interessant og det fikk meg til å ville lære mer. Jeg er veldig glad for å ha valgt å lese denne romanen, som absolutt passer til voksne, like bra som ungdom. Terningkast 5!

Heksebrenning var mest utbredt i Rogaland og Finnmark. Det var årene fra 1600 til 1700 dette foregikk, og bare i Finnmark ble 88 for det meste kvinner dømt til døden. 

4 kommentarer:

  1. Ja dette var ei god bok! Har lest de tre bøkene til Aina, og syns hun er en flott forfatter av ungdomsbøker. Hører gjerne mer fra henne!

    SvarSlett
  2. Denne lånte jeg på biblioteket på torsdag, og gleder meg til å lese

    SvarSlett
  3. Denne fekk eg plutseleg lyst til å lesa. Godt tips :)

    SvarSlett
  4. Jeg ga den også terningkast 5. Syns den er god (selvfølgelig). Gleder meg så til å lese anmeldelsen av Jordmora.

    SvarSlett