onsdag 20. november 2013

DnS viste i dag flotte smakebiter fra programmet for 2014

Med engelske Tim Carroll som regissør, blir dette Shakespeare av høy kvalitet
For tredje år på rad klarte jeg å rydde plass i kalenderen til en visitt innom teateret klokken 12. I dag viste nemlig DnS smakebiter fra repertoaret for neste år, og dette er gull verdt å få med seg. Så skråsikker var jeg på at de vil komme opp med et bra program at jeg likesågodt fornyet årskortet før fremvisningen i dag. Etter en time i mitt sete midt på rad 6, gikk jeg begeistret ut av teateret, og ser med forventning frem mot neste teaterår.
Stykkene som er satt opp i 2014 er preget av grunnlovsjubileet. Fortid og nåtid med bergensk forankring. Hele 50 % av stykkene som settes opp til neste år er norske urpremierer. DnS har tidligere vist at de er god til å lage teater fra scratch, ikke bare spille stykker som andre har skrevet, så jeg synes dette er veldig spennende.

Teatersjefen, Petter Næss og Wenche Kvamme
"Forestillingen" i dag startet med en sint mann som dro en likpose inn på scenen. Dette var selvfølgelig fra stykket "Reksten - firmaets mann" som har premiere i januar. En fantastisk start på showet, som fengslet publikums oppmerksomhet totalt.
Shakespeare stykket Kong Lear har også premiere i januar, og her er det Bjørn Willberg Andersen som har hovedrollen. Regissøren Tim Carroll har selv jobbet ved The Globe i London og er nok en av de som virkelig kan Shakespeare. Etter at vi i mars så Shakespeares samlede verker på DnS, skal det bli kjekt å se et av stykkene, ikke alle 37 på en gang.


Årets store (og eneste?) familieforestilling er Ronja Røvardotter. Det var SkallePer og Ronja som ga oss en liten smakebit i dag. I mine ører blir det litt vel teatralsk når det hele foregår på nynorsk, men det hører vel med.
På selveste kvinnedagen 8 mars har komedien Privatliv premiere. Stykket er en voldelig stilkommedie, skrevet av Noel Coward, et kjent dramatikernavn fra London.
Smakebiten vi fikk servert i dag var en nydelig sang hvor Ingvild H. Bygdnes og Eirik del Barco Soleglad sang. Jeg liker stemmen til førstnevnte veldig godt, så jeg håper hun får anledning til å slå seg løs.
I samarbeid med Sogn og Fjordane teater, settes opp stykket Vaffelhjarte.
Veien til Mekka, er et stykke som DnS setter opp sammen med Teateret vårt i Molde. Dette er Kirsten Hofseth sin siste runde på scenen før hun går av med pensjon. Det var i Molde hun startet sin teaterkariere, så dette er en fin måte å runde det hele av på. Synd for oss som liker det hun gjør på scenen, men sikkert bra for henne.
I stykket Pearl of Scandinavia er det Kompani Camping som er på besøk til Bergen og med i samarbeidet er også Lars Vaular.
Sånne som oss heter stykket som Frode Grytten har skrevet, og som skal fremvises i Teaterkjelleren fra 10 mai.

LilleLAB er et nytt konsept som DnS presenterer for første gang nå i vinter. Her blir vi ønsket velkommen inn på Lille Scene til teater som ikke er planlagt evigheter på forhånd. Stykkene som skal vises er dagsaktuelle og uten scenografi og kostymer. Første stykke ut er Diktatorfruer.
Medealand av Sara Stridsberg møtes den greske antikken vår nåtid. "Vi ønsker å si noe om det dypt menneskelige i medfølelse", sier regissør Johan Osuldsen. Det er den kjente dramatikeren og forfatteren Cecilie Løveid som har oversatt teksten.
En flott presentasjon av høstens store musikal på Store Scene - Hellemyrsfolket

Den store satsingen til høsten er musikalversjonen av Hellemyrsfolket. Stykket har urpremiere 13 september. Det er Julian Berntzen som har skrevet musikken og Gunnar Staalesen har dramatisert Amalie Skrams berømte roman. Herborg Kråkevik står avbildet og er oppført som foreløpig eneste skuespiller, så jeg regner med det er hun som skal spille Oline. Med hennes nydelige stemme, kan det ikke annet enn å bli kjempebra!

Savnet jeg noe? Litt lite for barn kanskje, men for kulturkjerringer i sin beste alder, som ikke har barn å ta med seg, så er dette repertoaret midt i blinken.
Årskortet er fornyet, og billetter bestilt, vi ses på teateret!

6 kommentarer:

 1. Fin oppsummering Tine - gleder meg til 2014 sammen med deg og de andre kulturkjerringene :-)

  SvarSlett
 2. Er bare innom for å si hei, og ønske deg en fin førjulstid! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt! Sånne kommentarer kan jeg like :)

   Slett
 3. Hehe, jeg er helt enig, det høres veldig dramatisk ut på nynorsk. Feks. det er vel ingen som er så desperat forelsket som når de deklamerer sin hugleik på nynorsk ;)

  SvarSlett
 4. Takk for spennende innlegg! Fikk dessverre ikke anledning til å være der. Så bra at du tok turen! Gleder meg til Hellemyrsfolket og Sånne som oss. Synes også Lille Lab er et spennende nytt konsept!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og Privatliv blir sikkert kjempebra! Det er veldig artig å få med seg denne årlige presentasjonen. Du kommer sterkt tilbake neste år :)

   Slett