onsdag 13. november 2013

Tørk aldri tårer uten hansker Del 1: Kjærligheten

Tørk aldri tårer uten hansker er første del av en romanserie på tre. Andre del kommer ut nå i november, mens tredje del forventes i februar 2014. - Til denne boken trenger du ikke bokmerke. Har du begynt å lese, legger du den ikke fra deg. Terningkast 6!

Da Rasmus går av toget på Centralstationen i september 1982, legger han lille Koppom bak seg, for aldri mer å skulle vende tilbake til barndommens trakter. Ung og vakker kaster han seg ut i de homofiles Stockholm.
Benjamin er med i Jehovas vitner. Ivrig går han fra dør til dør for å forkynne Guds ord. Han er tilsynelatende urokkelig i sin tro – helt til den dagen han ringer på hos Paul, den varmeste, morsomste og mest skrullete homoen Gud noen gang har skapt.
På selveste julaften, når snøen faller lett over byen, møtes Rasmus og Benjamin, og ingenting skal noen gang bli som før for de to.
En liten smakebit: 
Men Rasmus er ikke glad lenger. 
Han hørte alt pappa sa. At denne elgen, som de har sett, 
ikke burde få finnes, at den bør skytes fordi den er feil. 
Fordi den ikke passer inn.

Vi blir først kjent med Benjamin når han er en lykkelig syvåring, og vi følger Rasmus gjennom en vanskelig og ensom barndom, helt til han, ferdig med videregående reiser til Stockholm for å begynne å leve. Samtidig er vi med inn på et isolat på et sykehus hvor en mann ligger for døden. Vekslingen mellom historiene og også i tid, gjør det veldig levende å lese. Det er troverdig og virkelighetsnært, så når forfatteren noen ganger bryter inn, som en fortellerstemme med fakta, puster jeg nesten litt lettet ut. Sånne faktabolker gir en kjølig distansere, en forferdes og rister på hodet, nok til at jeg får en pustepause før den hjerteskjærende historien om Benjamin, Rasmus og de andre fortsetter.

Homoseksualitet var frem til 1979 klassifisert som en sykdom eller en defekt. "Den homoseksuelle mannen var en stakkars plaget tilbakestående, en som hadde stanset i utviklingen på et analt stadium, morsbundet, uselvstendig og tragisk."
På begynnelsen av 80-tallet nektet fortsatt landets største avis Dagens Nyheter å ta inn dødsannonser hvor den avdøde var mann og der den nærmeste sørgende også var mann.
Vi snakker 1980 her altså, ikke 1880. Det er jo i min levetid for søren! Stakkars folk, for et slit det må ha vært å leve.
Jonas Gardell har selvfølgelig et budskap han vil ha frem, med denne boken, men han lar ikke dette budskapet stå i veien for romanfigurene sine. Historien om Benjamin og Rasmus får den plassen den trenger, og mot slutten nøstes tråder opp og gir en naturlig avslutning, selv når vi er klar over at historien fortsetter i del 2. Sykdommen.

Du kan kanskje tenke at homofili og aids ikke angår deg, og styre utenom boken. Til det vil jeg bare si: Ikke gjør det. Les den! Det er en utrolig sterk bok om evnen til å se barna sine, om å ikke fordømme og om ekte kjærlighet. Anbefales på det varmeste!

Forlag: VigmostadBjørke
Utgitt: Svensk 2012 / Norsk 2013
Sider: 286
Kilde: Leseeksemplar
Anita og Ellikken og har skrevet fine omtaler om boken

4 kommentarer:

 1. Glad du likte boken like inderlig som meg. Jeg får rent frysninger, så sterkt inntrykk gjorde Tørk aldri tårer... på meg.

  Vekslingen mellom tid og fakta/fiksjon gjør det hele uforglemmelig. Vi vet hvor det bærer, det er vondt og smertefullt. Og det som forsterker dette er kjærligheten og den trassige viljen til å leve og være seg selv.

  SvarSlett
 2. Helt enig, utrolig sterk bok som satt lenge i. Gleder meg til å lese nr to, og den må jeg nok skaffe meg som ebok snart.:)

  SvarSlett
 3. Denne må jeg låne så fort den blir ledig på biblioteket :-D

  SvarSlett
 4. Desse bøkene gler eg meg til :-) Og eg trur tv- serien også er god - den kjem på NRK til våren...

  SvarSlett