fredag 16. desember 2011

Harmonien og Nøtteknekkeren i Grieghallen i kveld

Musikken til dagens stykke spilles av et fulltallig Bergen Filharmoniske Orkester. Med smått og stort var det 70 dansere på scenen, noen i store roller andre som blomster, soldater og mus. Det er talentklassen fra Bergen kulturskole, som er med i denne klassiske balletten. 
Handlingen er kort fortalt: Vi er med på fest på julaften hos barna Clara og Fritz. Forventningene er store og vi får høre en gammel fransk barnesang, en galopp og en polonaise. Onkel Drosselmeyer kommer på besøk og har med seg en nøtteknekker som gjør stor lykke hos barna. 
Når gjestene etterhvert tar avskjed og Clara skal sove, drømmer hun om alt som har skjedd. Musene kommer for å spise kakemennene. Nøtteknekkeren kommer i kamp med Musekongen. 
Clara og Nøtteknekkeren blir forvandlet til prins og prinsesse. Clara møter snøfnuggenes dronning og inviterer henne til sitt land. Annen del finner sted i Sukkertøylandets slott, hvor vi får se spansk og kinesisk dans. Clara våkner opp i sin stue, hvor hun tar opp Nøtteknekkeren, som hun har blitt veldig glad i .
Nøtteknekkeren er en "lettvekter" i forhold til Svanesjøen og Tornerose. Med utgangspunkt i Hoffman`s noe bisarre eventyr "Nøtteknekkeren og Musekongen" fra 1816, klarte allikevel Tsjaikovskij i 1891 å skrive musikk som binder det hele sammen, på en mesterlig måte. 
Jeg syntes det var fint å se på, handlingen var enkel og tydelig, selv uten å ha lest programmet på forhånd.  
Best av alt var at Sondre hadde glede av det, han satt helt stille og undret seg over hva som skjedde, og det så ut som han likte det.
Fra innledningen når Fritz og Clara har julebesøk
Fra Sukkertøylandet
Nøtteknekkerprinsen spilles av Sun Xiao Jun fra Carte Blanche

1 kommentar:

  1. Jeg var der og og syntes det var en stor opplevelse. Flott musikk, flotte dansere. Og at scenegulvet i år var lyst, det gjorde underverker.

    SvarSlett