onsdag 28. desember 2011

Min erfaring med lavkarbo-søtsaker

Sånn "forskning" som man gjør på egen kropp og egen psyke er faktisk ganske interessant, og veldig relevant. I alle fall for deg selv.
Mange bloggere som jeg titter innom er veldig flinke til å lytte til kroppens signaler og lære seg hvordan den reagerer på de forskjellige matvarene.
Det tar litt tid, og en må være konsekvent hvis en vil kutte ut f.eks. hvete, sukker, melk eller andre ting for å se om helsen forbedrer seg. Dette er ikke gjort over natten, og gevinsten kan synes liten i begynnelsen.
Jeg for min del har lært meg at luft og kviser er et resultat av at jeg har spist hvetemel. Dette ante jeg ikke selv, før en naturterapeut satte meg på sporet. I årene som har gått siden den gang, har jeg fått det bevist igjen og igjen.
Når det gjelder sukkererstatninger, har jeg nå kommet til en ny konklusjon. Det er rett og slett ikke noe for meg. Jeg har vært i ketose mange ganger og synes Skaldeman`s diett er perfekt hvis en vil ta av fra 5-50 kilo. Skaldeman har ingen søtsaker, og bruker aldri sukkererstatninger. Jeg, som egentlig er en kakemons, lot meg friste av de nye lavkarbo bakebøkene som har kommet, og gikk til innkjøp av så vel bøker som ingredienser.
På mitt spørsmål om sukrin til Espen Rostrup på lavkarboseminaret han holdt, svarte han helt enkelt; "Hvorfor"? Hvorfor jeg absolutt ville begynne med søtsaker og baking...
Jeg har jo klart meg i "årevis" uten, så han hadde selvfølgelig helt rett. Når ting virker "for godt til å være sant", så er det gjerne det. Noe jeg har konkludert med mange måneder senere.
Når jeg spiser lavkarbosøtsaker reagerer kroppen min akkurat som om jeg spiser hvitt sukker, jeg blir sugen på mer. Jeg mister det deilige fraværet av cravings og sukkersug, selv om sukrin, stevia, xylitol og alt dette andre ikke skal påvirke blodsukkeret, så gjør det noe med meg allikevel.
Derfor har jeg i dag ryddet i kjøkkenskapene, og pælma diverse greier ut sammen med bakeboken.
Er det noen som har erfart det samme?

4 kommentarer:

 1. tja. jeg er sugen på søtt og spiser søtt. jeg liker å ha søtt i mitt kosthold og har ikke noe problem med det :)

  SvarSlett
 2. Søtsmak trigger jo søtsug til en viss grad, uavhengig av om søtningen gir blodsukkerstigning eller ikke. For meg er det ok å bruke alternativ søtning (til og med små mengder honning), og jeg syns det er greit at jeg har lyst på (sunne) søtsaker innimellom, men begynner jeg å spise vanlig sukker er løpet kjørt - og det samme gjelder hvetemel. Jeg har spist hvetemel siden november pga. diverse prøver hos legen, og må fortsette med det i hvert fall 1-2 mnd til... Nå syns jeg det er vanskelig å holde meg unna sukker, i motsetning til når jeg ikke spiser hvetemel. Veldig kjedelig!

  SvarSlett
 3. Fint du informerer med erfaringene dine! Jeg håper å finne en balanse der jeg kan spise noe søtt på fredags kveld uten at det går ut over resten av uka.. :) Men - cravings jeg får av sukrin / stevia /xylitol med mer kan IKKE sammenlignes med cravings jeg får av sukker.. Det er to helt forskjellige verdener. :)

  SvarSlett
 4. Takk jenter, kjempeflott å få høre andres erfaringer. Jeg "tåler" altså ikke verken honning eller dadler som søtning uten at jeg begynner å "verke".
  Har lyst å få bekreftet hvete allergien min hos en lege, er det det du skal Ida?

  SvarSlett