fredag 16. desember 2011

Miljøvennlig å kjøpe dyrt? - eller er det bare en god unnskyldning?

Produksjon og salg/kjøp av ting & tang, er kanskje det som holder økonomien i sving her i verden. Men, skal vi forholde oss litt nøkternt til dette, så må vi vel innrømme at mye av det vi kjøper ikke varer lenge. Jeg vet "Fremtiden I Våre Hender" har publisert undersøkelser på hvordan det skader kloden, og miljøet at vi hele tiden kjøper nytt. Bomullsproduksjon f.eks. er fryktelig vannkrevende, og utarmer jordsmonnet i land som allerede er tørre nok fra før. For ikke å snakke om bossbergene som bare blir større og større.
Jeg har alltid foretrukket "dyre" ting, og unnskyldt meg med at da varer de lenger, og jeg slipper å kjøpe nytt så fort. Jeg er ikke særlig glad i å shoppe, og liker godt å fare fint med tingene mine, sånn at de varer lenge. Det trenger ikke være synlige merker på tingene jeg kjøper, men jeg synes jeg kan se at noe er skikkelig, og foretrekker det. Er dette bare snobberi?
I dag har jeg vært i by`n og brukt en god slump av årets siste lønning. Sist vi var ute å reiste fikk den gode gamle kofferten vår nådestøtet, og måtte pensjoneres. Vi har i flere år hatt en Osprey trillebag med ryggsekkmulighet, som vi har vært veldig fornøyd med. Den ser fremdeles helt ubrukt ut, til tross for alle turene den har vært med på. Den har også gummihjul som er større enn det som er vanlig, og er utrolig god og stille å trille. I dag flesket jeg til og kjøpte en ny make trillebag (uten ryggsekk). Ja, den var dyr, og ja den har et kult merke, men det må da telle litt at jeg kommer til å ha den resten av livet?
Min andre "synd" i dag er mine nye fotformsko.
Det het "fotformsko" i gamledager, og jeg kan huske at jeg tenkte at de kjerringene som gikk med sånne sko, måtte være de kjedeligste på jord.
I dag sitter jeg og ser på mine nye sko (som, ja var kjempedyre) og kan ikke slutte å smile, for jeg er så fornøyd. De ser supertreige ut, men for meg som er tverrplattfot og sliter med å finne godt nok skotøy, så er jeg i himmelen for de er så gode å gå med.
Hvorfor skriver jeg dette egentlig? Har jeg dårlig samvittighet for at jeg er føler sånn glede over det jeg har handlet, og ønsker meg litt "syndsforlatelse"?
Tenker du på miljøet på kloden når du handler? Eller er det bare en unnskyldning for å kjøpe dyre ting?

2 kommentarer:

  1. Så lenge man kjøper noe man trenger, er det vel hundre ganger bedre å kjøpe noe som varer fremfor noe av dårlig kvalitet, altså ofte dyrt fremfor billig. Sånn sett burde man absolutt ikke ha dårlig samvittighet for å være litt "snobbete". Det blir en annen ting når man kjøper og kaster, bare for å følge trender, eller kjøper nytt i stedet for å reparere (hvis det går an, så klart). Jeg tror det er der det størsteparten av forsøplingen og klimautslippene ifm. forbruksvarer ligger. Dessverre er det få som bryr seg om det/vet at det er så dårlig for miljøet som det er. Men ja, trenger man noe, så skaffer man seg det. Så kan man vel diskutere definisjonen på "å trenge", men dine kjøp var jo ganske fornuftige sådan syns jeg ;-) Og ja, jeg prøver å tenke på miljøet når jeg handler, men det er fort gjort å glemme det bort når man står i prøverommet osv. osv...

    SvarSlett
  2. Hei.
    Slit an. To fornuftige kjøp som varer lenge :-)
    pappa

    SvarSlett