søndag 2. oktober 2011

Vekkelsesmøter og halleluja stemning??


Spis deg mett på først og fremst grønnsaker, så fett og kjøtt
Ja, ordet lavkarbo seiler over landet som en vind for tiden. De aller fleste av oss får bare med seg tabloidenes overskrifter, og rister oppgitt på hodet. Heldigvis er vi blitt så mange som følger rådene om å kutte ned på sukkeret, at vi tørr å svare positivt og bekreftende på at vi følger denne ”trenden”. Litt himling med øynene må vi tåle, og en ser raskt at en blir plassert i en bås sammen med alle andre som har ”bitt på” den nye trenden.
Vekkelsesmøte blir det fort når alle de 350 i salen er enig om rammene. Vi var kommet til seminaret som Lille Måne hadde på onsdag for å høre legene Andreas Eenfeldt, Espen Rostrup og Thomas Geisner fortelle mer. Vi vil ha mer, vi vil ha mer kunnskap, vi vil ha bedre forståelse for hvordan ting henger sammen. Grunnkunnskapen hadde vi, ingen trengte å overbevise oss om at sukker er ut, men å høre tre leger forklare hvorfor det er sånn, det var det vi var ute etter.
Klart det blir halleluja stemning når disse tre i løpet av fire timer virkelig leverer varene, og vi går hjem og føler at vi har lært masse og fått valuta for pengene våre.


Jeg håper at neste gang du ser en feit overskrift som vil fortelle deg at fett er farlig, eller annet som prøver å påvirke ditt forhold til din helse og ditt kosthold, så gjør du en av to ting. Enten kjøper du avisen og leser alt som står om emnet, eller du sletter overskriften fra harddisken din, og glemmer at du har sett den.  Om ikke du har lyst å bruke penger på å kjøpe bøker om kosthold så lån på biblioteket og lær litt. Hvis du er ørlite nysgjerrig eller kanskje provosert, kutt ut tv`en en ettermiddag og sett deg inn i tingene.
Du kan jo til og med prøve selv. Du trenger ikke si det til noen, men lag en liten plan og kutt ut pasta, ris, poteter, sukker, og hvetemel og fyll på med ting du blir mett av.
Sånn som mediene fremlegger det for tiden, virker det som vi skal erstatte stivelsen med fett fra smør eller fløte, eller pøse på med mer kjøtt. Ikke glem at det er grønnsaker som er sunt her, så bytt gjerne ut potetene, ikke med en kjøttkake til, men med flere typer grønnsaker.
Jeg spiser ikke kjøtt, jeg spiser hvis jeg kan rå mat og det innebærer at fløte, smør, creme fraiche etc. ikke er aktuelt. Jeg spiser nydelig tilberedt mat 3 ganger for dagen, og er aldri sulten. Salaten til lunch blir fetet opp etter alle kunstens regler, med dressinger basert på sitron og gode sunne oljer, med avokado, nøtter og frø, oliven og av og til fetaost, reker, egg eller tunfisk. Det holder meg mett i 5-6 timer. Kanskje du ikke merker noe til det med en gang, du må la kroppen din få mulighet til å tilpasse seg det nye regime.
Prøver du i en uke eller to, står du selvfølgelig helt fritt til å tenke ”nei, det var det jeg viste, dette funker ikke”. Eller, hvis du ikke synes du merker den forandringen du hadde håpet på, kan du jo tenke ”hva kan jeg gjøre annerledes?” også fortsette eksperimentet ditt.
Jeg håper medias dekning av kosthold og helse generelt og lavkarbo spesielt, snart kommer ned på et litt mer nyansert nivå, sånn at vi alle skjønner at det ikke bare handler om å spise mer smør og fløte, men at vi faktisk må lære oss å lage mat igjen. 

1 kommentar:

  1. Bra innlegg! Jeg tror fokuset på bacon og smør kommer av at det er det vi lenge fikk beskjed om å holde oss unna. Så jeg tror nok media kommer til å holde det fokuset ennå en stund. Men kanskje de blir mer nyansert etter hvert? Man kan jo håpe.. :)

    SvarSlett