onsdag 5. oktober 2011

Teater: Førstereis, med Helge Jordal som eneste på scenen

Er det en som klarer seg helt fint alene på en scene så må det jo være Helge Jordal. Jeg hørte ham snakke om stykket da DnS hadde intro til programmet for i år, og jeg må si jeg gleder meg. Det er forfatteren Morten Lorentzen som, i samarbeid med Helge Jordal har skapt stykket.
DnS forteller oss følgende: Femten år gamle Martin rømmer fra et guttehjem på Garnes der han har blitt misbrukt. Han mønstrer på under falskt navn og legger ut på sin Førstereis. Her blir han fort “døpt” av mannskapet og brått brå voksen. Vi blir med ham på vakt tørner oppe på broen, raggadis i Antwerpen med Landåsen, Coilen og Glonten, julefeiring ombord,  helt alene på det vid åpne havet og møtet med den vakre Christiana fra Rio de Janeiro som gjør at han aldri helt blir den samme… 
Førstereis er en viktig historie fra 1950-tallets Norge. En epoke der flere av etterkrigens unge menn ble reddet takket være de mulighetene de fikk ved å dra til sjøs. Mange sjømenn kom hjem som helter fra en stor, ukjent verden, andre kom ikke hjem i det hele tatt. De hørte ikke lenger til. 
Etterpå: Stykket var fantastisk! Rett og slett....  At et eneste menneske kan ha så mange roller i seg er helt utrolig. Publikum trengte ikke mye fantasi for å se for seg MS Gardanger, med mannskap og det hele i storm og stjerneklart. Dette er et stykke med mye følelser, tårer og latter om en annen, de mest følsomme gikk nok en smule sjøsyk hjem herfra. Full honør til Morten Lorentzen og selvfølgelig Helge Jordal, som har satt sammen en historie vi hadde stor glede av å ta del i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar