lørdag 22. oktober 2011

Leker du med maten? - Italiensk aften

Vi fikk jo alltid, da vi var små, beskjed om at vi ikke skulle leke med maten.
Hvor bokstavelig foreldrene våre mente dette er uklart, men minnet om dette slo inn i dag. En våt og forblåst lørdag formiddag er fin å bruke til å stelle på kjøkkenet. Etter våre 10 dager i Italia nylig, hvor vi handlet med oss hjem litt av hvert, skal vi i kveld leke italienere. Ikea hadde det perfekte stoffstykket i rød og hvitrutet, til duk og i går satt vi sammen en fin meny til kvelden med både antipasto, primo, secundo og dolce. I Italia liker de ikke at vi slenger oss ned, bestiller en hovedrett og går igjen. Måltidet skal bygges opp med forrett, gjerne to, hovedrett og dessert, med kaffen før eller etter desserten, og med en liten digestive til slutt. Dette koster selvfølgelig masse penger når en er på ferie i 10 dager og skal spise ute to ganger for dagen, så vi gikk som oftest for hovedrett med enten forrett eller dessert. I kveld derimot blir det fire retter, pluss hjemmelaget grissini, espresso og en digestive til slutt.
Mine grissini ble ikke sprø og tørr, men myk og fersk bakverk, deilig det òg...
Grissini (De tørre stengene du får på bordet før maten) laget jeg først.
Disse lages av pizzadeig. For første gang slo jeg opp fremgangsmåten for pizzadeig, og fant at jeg har gjort feil i alle år. Det skal ikke være olje i, sånn som jeg har trodd. Jeg har hatt alt for mye gjær i også, og jeg har knadd alt for lite. Jeg brukte oppskriften til Parmesan.no, en herremann jeg har stor tillit til at kan sine saker.
Mens jeg var i sving laget jeg også noen pizzabunner som jeg skal ha i frysen. På en restaurant i Riccione fikk vi servert "Pizza Blanca", altså en pizza uten noe på. Det ble servert i små biter som brød før maten, og var veldig godt. Jeg lagde en i dag med litt salt, rosmarin og parmesan på, og det ble nesten likt, og veldig veldig godt.
Pizza bianco klippet jeg opp i trekanter og tørket noen minutter til i ovnen
(De fleste oppskriftene til dagens "feast" finner du i boken "Salig blanding")
Maiskake dagens antipasti (eller forrett om du vil)
1 liten boks mais
3 egg
1,5 dl melk
3 ss bokhvetemel
1 ts grønnsaksbuljong
1 ts karri
1 cm rød chilli
1/2 rødløk, hakket
1 ts himalayasalt
Kjør alle ingrediensene i foodprosessor. Smør en halvstor paiform, hell i og stek på 200 grader i ca. 15 minutter. Kan serveres varm, lunken eller kald, med noe grønt til pynt.

Maiskake stekt i ovn, kjempelett å tilberede
Italienerne er ikke særlig glad i grønnsaker. Det gikk noen dager før vi forstod at vi måtte bestille grønnsakene utenom, og hvis vi ikke ville salat, ble det myke grillete eller kokte saker, gjerne squash eller aubergin. Når jeg lager italiensk mat er det alltid grønnsaker med, og om de skal serveres som de er, skal de ikke være myke. Dagens primo piatto er en paprikasuppe.
Paprikasuppe serveres kald eller forsiktig varmet opp
3 røde paprikaer
1 dl soltørkede tomater, lagt i bløt
1 dl pinjekjerner (eller cashewnøtter lagt i bløt)
1 ts honning
1 ss grønnsaksbuljong
1 fedd hvitløk
1/2 potte basilikumblader
2 ss olivenolje
1 ts urtesalt
4 dl vann
Jeg svidde paprikaene og flådde av skinnet for å få en søtere suppe. Da setter du halvdelene i ovnen på 250 grader til skinnet er svart, venter til du kan ta i dem og piller av skallet. Ha dette sammen med alt det andre i foodprosessoren og kjør i vei. Spe med vannet etterhvert. Kan varmes lett i en panne før servering, hvis du vil. Server gjerne med spirer eller en klatt creme fraiche.
Paprikasuppen fikk seg en runde med stavmikseren etter bildet ble tatt
Ingen italiensk aften uten pasta, og som secundo piatto lager jeg i dag tagliatelle med røkelaks, med en raw pastasaus. I mangel av pastamaskin har jeg kjøpt fersk ferdig fullkorns tagliatelle (produsert i Italia står det på pakken). Denne kokes etter anvisningen på pakken. Siste minuttet har jeg oppi gulrot strimlet i lange tynne strimler med et juliettejern. Når vannet er helt av has den kalde sausen oppi og blandes med pastaen. Biter av røkelaks blir vendt inn til slutt.
Raw pastasaus som blir varmet av den varme pastaen
1 dl cashewnøtter som får stå i bløt i 2 timer
4 dadler (de store)
2 ss kokosolje
1 ts grønnsaksbuljong
1 ts karri
1 dryss kajennepepper
1 klype salt
ca 2 dl vann
Kjør alle ingrediensene til sausen i foodprosessoren og sausen din er ferdig. 
Server gjerne pastaen med masserte brokoli buketter eller blomkål til.
Tagliatelle med deilig raw pastasaus, røkelaksbiter og parmesan
En dessert hører med til et skikkelig herremåltid og i dag skal jeg lage pannacotta for første gang. Det blir ikke den tradisjonelle italienske varianten, som jeg egentlig synes smaker veldig lite, men en rå en, med smak av ananas og lime.
Ananas og limepannacotta
5 skiver frisk ananas
1 dl cashewnøtter, bløtlagt i 2 timer
saft fra 2 lime
2 ss kokosolje
1 ss honning
bringebær til pynt
Ha alt i en bolle og bruk stavmikser så du får en jevn masse. Fordel i 4 små glass og sett i kjøleskapet i minst 1 time. Pynt med bringebær og server!
Deilig frisk avsluttning på den italienske festen vår
Jeg ser i ettertid at rawfood har sneket seg inn i matlagingen min for å bli. Denne festen som skulle være i hovedsak italiensk kokkelering, fikk en rå pastasaus, en rå paprikasuppe (som vi vel og merke lunket litt før vi spiste) og en rå dessert. Pastaen spiste jeg i dag, men siden jeg er ihuga lavkarbofantast sto jeg over grissini og pizza blanca (bortsett fra en liten smak, så jeg kunne uttale meg)
Blir du inspirert i matveien av å reise på ferie?

8 kommentarer:

 1. Oi, så mye lekkert :)

  God søndag

  SvarSlett
 2. Fikk lyst på paprikasuppe! Og desserten så deilig ut! :)

  SvarSlett
 3. Heisann, takk for hyggelig og lang kommentar på bloggen min. Ser vi har mye til fells ja. Kommer til å følge bloggen din framover. Ha en fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
 4. Jeg hadde en kjekk dag på kjøkkenet, og vi alle nøt resultatet om kvelden. Fra nå av blir det Andrea Bocelli på cdspilleren, italiensk kurs på pc`en og Donna Leon lesing, hun skriver krim fra Venezia. Italiensk mat er ikke særlig lavkarbo eller rawfood så det blir ikke mer av det før til neste år :)

  SvarSlett
 5. Kan jeg få bli med på din italienske festaften neste gang? :o)

  SvarSlett
 6. Du er hjertelig velkommen! Da skal det feires at Berlusconi går av :)

  SvarSlett
 7. Det er alltid så spennende å snoke rundt på bloggene til folk. På din fant jeg en rekke gode tips til hva man kan lage til "kvelds" Takk for det! Det italienske kjøkkenet er jo så variert, og etter å ha hengt med kjente der i solens land - så har jeg lært at man ikke skal gå på kompromiss hva råvarekvalitet angår. Berlusconi ser forresten ut til å være på vei ut som du skriver, og det er sannelig på tide at den mannen slutter å ødelegge for et så flott land. Kan forøvrig anbefale denne norske nettsiden www.allora.no som tar tempen på alt fra mote til mat og drikke og skikk og bruk i Italia.

  SvarSlett
 8. Erik! Takk for fine ord, og tips om nettside. Italia er et vidunderlig land, og det er deilig å dra litt av stemningen med seg hjem ved å spise, lese og tenke litt italiensk. Har allerede begynt planleggingen av sommerens tur :)

  SvarSlett