tirsdag 4. oktober 2011

Lavkarbo baking... egentlig en selvmotsigelse, men går det?

Skråskårne sjokoladekaker fra boken "Bakeglede uten sukker"
Til nå har jeg holdt meg borte fra det søte når jeg har vært i ketose. Kakemons som jeg er, får jeg allikevel innimellom et intenst behov for noe søtt, eller i alle fall illusjonen av å spise noe søtt. På lavkarboseminaret forrige uke kjøpte jeg med meg boken "Bakeglede uten sukker", og har nå laget tre av kakene i den. Først en liten tur innom helsekosten for et par ingredienser som jeg ikke hadde i hus, og så var det bare å sette i gang.
Jeg vil dele kveldens kake med dere.
Småkaker med sjokoladesmak:
125 g smør romtemperert
3/4 dl sukrin (jeg blandet sukrin og xylitol)
2 dl mandelmel (jeg brukte malte mandler)
1 dl Bake Pro
2 ss kakao
1/2 ts vaniljepulver
Rør smør og "sukker" hvitt, bland de tørre ingrediensene og ha dette i smøret. Kna det til en deig med en slikkepott og trill den ut til to pølser.
Settes i stekeovnen og stekes 15 minutter på 175 grader. Pølsene siger ut, og når de har kjølt seg ned i 5 minutter skråskjærer du dem. La kakene avkjøles nesten helt før du serverer dem.
Jeg syns kakene var gode, litt sprø så ikke ideell for uvørne små barnehender.
Sukkerroefiber, Bake Pro og Pofiber var nytt for meg
Forrige kake jeg bakte fra boken var Myk kokoskake. Der blandet jeg ikke ut desiliteren med sukrin som skulle i, og jeg syns bismaken fra sukrinen ble for fremtredende. Det gikk bedre i sjokoladekaken der jeg hadde blandet sukrin med xylitol, så det gjør jeg heretter.
Som den gamle slikkmunnen jeg er, så syns jeg disse kakene er "wannabees", nesten-kaker som prøver å menge seg med de skikkelige kakene. Tror jeg er blitt en så pass ihuga lavkarbofan, at enkle etterligninger blir litt for...  ja enkelt.
Jeg har også laget "Frossen ostekake" fra boken, som står i fryseren. Smaking og blogging kommer på torsdag, da vi innleder høstferien med en kosestund før vi reiser til Italia fredag morgen.
Jeg har undret meg over at jeg av og til får "cravings" etter noe søtt, spesielt etter middag, selv nå når jeg har vært i ketose i mange uker. Blodsukkeret mitt er så lavt at jeg kan fint gå uten mat i 5-6 timer, og lengre hvis jeg har andre ting og tenke på. Så hvorfor skjer dette?

4 kommentarer:

 1. javisst går det. Baker en masse lavkarbo! :)

  SvarSlett
 2. Ja ha ER det der for noe? Er det hodet som vil ha noe søtt, ikke kroppen? Eller noe? Jeg har også intenst lyst på noe søtt etter middag, ketose eller ikke. Men jeg får ofte stogget det med en kopp dandy blend.. Men alikevel. Hadde vært fint med noe som tok søtsuget bort! :)

  SvarSlett
 3. Det er så kjekt at det finnes sukrin og andre naturlige søtningsmiddler. Da er det bare å bake i vei, og spise med god samvittighet ;D

  SvarSlett
 4. Jeg syns sukrin har en ekkel ettersmak. I går var jeg nummen i munnen, ganen og på tungen (som når du har hatt bedøvelse hos tannlegen og den nesten har gått ut) i flere timer etterpå. Til sist kom jeg på at jeg kunne spise et knekkebrød med ost, og da forsvant det.

  SvarSlett