søndag 2. oktober 2011

Bokanbefaling: Audun Myskja`s ”Mer enn mat”


Jeg har brukt lørdag kveld og søndag morgen til å lese hele boken ”Mer enn mat” i et eneste jafs. Med mine kostholds meninger og erfaringer, som tung bagasje, var det flere ganger jeg ville slenge boken til side, men presset meg videre. 
Myskja sier i denne boken som Ole Brum, ”ja takk begge deler”. Først mener han kjøtt er bra, så er det ikke bra. Han sier lavkarbo er ikke bra, for så å si at det er bra, det samme med rawfood, syre-base diett osv. Dette fører til, det som leseren først vil føle som selvmotsigelser. Er du på jakt etter løsninger kan denne boken lett bli forvirrende, for her får du flest spørsmål. Gjør du som meg, biter tennene sammen og pløyer gjennom hele boken, vil du sitte igjen med en vag følelse av at han er inne på noe. Hva dette ”noe” er, må jeg nesten lese boken om igjen for å definere, men jeg gjør det gjerne. Det jeg aner er at han er inne på noe viktig, som kanskje medfører at jeg må se på mine egne meninger om kosthold en gang til.
I stedet for å gi oss svar på hvordan vi kan få bedre helse via kostholdet, gir han oss spørsmål å grunne på. At han heller mot ”alt med måte” prinsippet, og at kortreist, økologisk mat laget fra grunnen av er å foretrekke, kommer ganske tydelig frem. Han gjør seg ikke til uvenn med noen som forfekter moderne trender innen koshold.
Myskja bruker meditasjon som metode. Det kan høres skummelt ut, men det betyr bare at du skal komme i kontakt med magefølelsen din, og etter litt trening vil du selv føle hvilken mat som er best for deg. Ofte har vi andre grunner til å spise, enn det at vi er sulten, og når du blir flinkere å ”føle etter” vil du lære deg å se at disse dypdykkene i kjøleskapet kan være motivert av annet enn sult.
Tips jeg har fått med meg fra første gjennomlesning er:
* Kjenn etter hva du trenger
* Bruk tid på å lage ekte levende mat
* Tygg maten godt, og ha et rolig måltid
* Spis til du er mett, og stopp
* Hvis ”cravings” melder seg, ro ned og kjenn etter hva dette egentlig er et signal på.
Jeg vil anbefale boken, men les den ikke som en kostholdsbok, men heller som en meditasjonsbok, hvor du kan utvide sinnet ditt, og få en bedre forståelse for hvorfor vi spiser som vi gjør.

4 kommentarer:

 1. Jeg syns dette er en veldig bra bok med et viktig budskap.
  Fokuset er på hvordan du skal spise, lære å kjenne deg selv og dine behov. Lære å få et positivt forhold til mat, og at mat er medisin.
  Boken inneholder mange nyttige tips til hvordan du skal få til det.
  Jeg anbefaler boken :)

  SvarSlett
 2. Jeg kjøpte boken for kort tid siden, men har ennå ikke lest den. Men utifra hva du skriver så digger jeg allerede Myskja. Fordi slik har det blitt med meg. Kjent med kroppen min, mediterer og lytter til hva faktisk kroppen trenger, og ikke tankene eller hodet. Tygge maten og spise rolig og være tilstede-> Jeg elsker slikt! ;) <3 Gleder meg til å lese boka. Ha en glitrende kveld :)

  SvarSlett
 3. Elin, jeg tenkte faktisk på deg når jeg leste den, så du kan glede deg :)

  SvarSlett
 4. Kjempefin beskrivelse av boken, jeg fikk veldig lyst til å lese deg. Tror selv veldig på å lytte til kroppen, noe jeg har trenet meg i gjennom meditasjon og ved å føre kostholdsdagbok. Nå føler jeg at kroppen min forteller meg hva jeg behøver.

  SvarSlett