onsdag 10. februar 2010

En sporvogn til begjær

Utgangspunktet for dagens teaterstykke på DnS, ”En sporvogn til bejær” er Tennessee Williams Pulitzer pris vinnende skuespill. Dramaet ble gjort kjent i 1951, av den amerikanske filmen med samme navn, som hadde Marlon Brando og Vivien Leigh i hovedrollene.
Skuespillet er blitt film, teaterstykke og blir også satt opp som ballet i april, med Den Norske Opera & Ballett.
DnS sier:
Blanche (Marianne Nielsen) kommer uventet på besøk til sin søster Stella (Ellen Birgitte Winther), som bor i svært enkle kår sammen med sin mann Stanley (Frode Winther). For overklassekvinnen Blanche blir dette et brutalt møte med virkeligheten. Hun har mistet ”alt”, både hjemmet, jobben og mannen, og flytter nå inn i søsteren og svogerens trange leilighet.
Stella og Stanley har et helt spesielt forhold, som veksler mellom kjønnskamp og heftig kjærlighet. Nevrotiske Blanche har problemer med å forholde seg til sin svoger som ofte oppfører seg som en villmann. Samtidig lar Blanche seg fascinere av Stanleys sex appeal, som hun skjønner også er grunnen til at Stella er så avhengig av mannen. Blanche har derimot en svært skitten hemmelighet å skjule bak all glamouren, og Stanley er flinkere til å gjennomskue henne enn hva hun tror.
Det må bare sies: Dette var sterke saker! Marianne Nielsen i rollen som Blanche tok pusten fra meg, og følelsen av å ha vært på tur med en tørketrommel satt i lenge etter jeg var kommet hjem.
Herr og fru Winther gjorde også en kjempejobb, det var mye ekte følelser og lite "skuespilleri". Gå gjerne å se det, men finn deg en plass midt i salen, for på første rad satt en å så under scenen og det var mye røyking på scenen som kan sjenere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar