torsdag 11. februar 2010

En bokanbefaling

Kildens utspring av Ayn Rand
Meningen med livet? Hvordan skal vi leve?
Store spørsmål, som er fint pakket inn i en story som belyser menneskers personlighet og hvordan vi påvirker hverandre.
Handlingen er lagt til 30-tallet i Amerika, og grunnrisset er arkitektur, selv om det ikke er det boken egentlig handler om. Howard og Peter er arkitekt studenter og livene deres er flettet sammen allerede når historien starter. Det er Peter`s gradueringsdag og skjebnen vil at det også er dagen da Howard blir utvist fra skolen, et år før graduering. Howard som har elsket arkitektur fra han var 10 år, jobber seg gjennom skolen, og leier et rom hos moren til Peter. Peter kommer heller ikke fra en rik familie, men blir på alle måter tatt hånd om av sin temmelig manipulative mor, som har peilet ham inn på arkitektur fordi det var bedre enn kunstmaling som han var interessert i.
Disse to som vi følger videre i livet har veldig forskjellig personlighet. Howard er kompromissløs og bryr seg virkelig ikke om hva andre synes. Han lever og tenker ut i fra seg selv, og har en urokkelig integritet. Peter derimot er avhengig av tilbakemeldinger fra sin mor, Howard og alle andre rundt seg for å fungere. Det er moren som har ambisjoner og høye tanker om sin sønn, som skyver ham foran seg. Han lar de rundt seg ta avgjørelsene for seg. Der Peter er slu, og klatrer karrierestigen uten å bry seg om hvem han tråkker på, velger Howard å følge sin overbevisning og gjøre det som føles rett for ham. Howard lever et liv i ærlighet og med verdighet, men uten å være taktisk tar det ham lenger tid å komme fram her i verden. Han blir oppfattet som arrogant og asosial, og kun avhengig av seg selv, han ber ikke andre om noe og han forventer heller aldri at andre skal legge tingene til rette for ham. Evnen til å håndtere mennesker har ikke Howard fått utdelt, og han virker skremmende på de rundt seg. Tilfeldighetene vil det til at Howard ender opp med egen praksis mye tidligere enn Peter, men han firer ikke på prinsippene og bygger ikke ting han ikke kan stå helt og fult inne for, derfor er det ikke flust med oppdrag.
Historien har et galleri av karakterer, selvfølgelig jenter med ytterst forskjellige personligheter, sjefer og kunder med tanker og meninger som utfordrer både Peter og Howard.
Ayn Rand ga ut boken i 1943, men er skrevet i et lett språk som flyter elegant, og driver en videre. Det tykke gule eksemplaret jeg har lånt fra Biblioteket er fra 1994, og er en fryd å sitte med i fanget. Boken er også filmatisert i 1949 med Gary Cooper i hovedrollen, så er det noen som har den, låner jeg gjerne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar