mandag 22. februar 2010

I kveld er det operatid igjen

Figaros Bryllup, eller "Le nozze di Figaro" som det heter på Italiensk, operaens språk. Det er Bergen Nye Opera`s oppsetning som skal fremføres av Harmonien sammen med KorVest og solister, i Grieghallen. Som bursdagsgave til Hildegunn har jeg invitert henne med på kveldens komedie. Ja, for det er faktisk en situasjonskomedie i 4 akter. Musikken er skrevet av Mozart og librettoen (historien) er skrevet av Lorenzo da Ponte og baserer seg på komedien ”La folle journèe ou Le mariage de Figaro” av Beaumarchais. Historien karakteriseres som en erotisk ladet forviklingskomedie i skarp satire om kjærlighetens vesen.
Handlingen er lagt til grev Almavivas slott Sevilla omkring 1780, og hele operaens handlingsforløp utspiller seg i løpet av én dag. Tjeneren Figaro skal gifte seg med Susanna, men det er flere som ønsker å forhindre at dette skjer. Marcellina, en ugift husholderske, har en gang lånt Figaro penger, og innehar en kontrakt som forplikter ham til å inngå ekteskap med henne dersom han ikke kan betale for seg. Greven har følelser for Susanna, og vil gjerne få til en avtale om at Susanna skal få penger dersom hun går med på å møte ham i hagen.
Historien er en klassisk forviklingskomedie, full av misforståelser. Blant annet bestemmer Figaro, Susanna og Rosina seg for å spille greven et puss der de involverer den «kjærlighetssyke» pasjen Cherubino som egentlig har blitt sendt ut i hæren av greven, men ikke har reist ennå. Det planlagte peket går ikke helt som forventet, noe som nesten medfører uheldige konsekvenser for både Rosina og Cherubino. En del misforståelser må ryddes opp i før det planlagte bryllupet kan finne sted.
Kveldens oppsetning er satt i en nåtidsramme, med referanser til reality-tv og kjendisjournalistikk.
Ørlite etterord: Det var fantastisk! Moderne til tusen, men det passet inn. Foredraget i forkant gjorde at vi var godt satt inn i handlingen, så det var ikke noe problem å følge med, selv om tekstskjermen var vanskelig å få øye på, bratt opp, fra rad 1. Nydelige stemmer til nydelig musikk, men opera tar tid og 23:00-bussen er litt seint for små prinsesser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar