tirsdag 27. juni 2023

Mord og misunnelse - krim av Ruth Ware

Det er faktisk gått seks år siden jeg gjorde mitt første bekjentskap med den engelske forfatteren Ruth Ware. Kvinnen i lugar 10 ble et klaustrofobisk møte, siden jeg leste den i en liten lugar på Hurtigruten. Etter det har jeg lyttet meg gjennom De fire løgnerne, og i år sto endelig Ware på programmet igjen. 

Forlaget om handlingen:
Den første personen Hannah møter når hun begynner ved Universitetet i Oxford, er April Clarke-Cliveden. April er livlig, vakker, populær og flink på skolen. Alltid festens midtpunkt og av og til utspekulert. De blir gode venninner og henger i den samme vennegjengen. På slutten av skoleåret blir April funnet død, og det er Hannah som finner henne.

Nå, et tiår senere, er Hannah sammen med en av guttene fra den gamle gjengen, og de venter sitt første barn. Mannen som ble dømt for å ha tatt livet av April, har dødd i fengsel og Hannah håper dette er den avslutningen de trenger. Helt til en journalist tar kontakt med Hannah og forteller at han har bevis for at mannen som døde i fengsel, var uskyldig.


Hannah begynner å nøste i saken og egne minner på nytt. Skjedde alt slik som hun har trodd i ti år? Finnes det en mulighet for at den riktige drapsmannen fortsatt er på frifot? Er det noen i vennegjengen som ikke forteller sannheten?

Det er en fryd å være tilbake i Oxford. Jeg sier tilbake, fordi jeg har besøkt den nydelige lille byen, noe som hjalp meg, koble meg på universitetsmiljøet, som det virkelig damper av i denne romanen.

Historien er klassisk bygget opp, med handling vekselvis fra "før" og "nå". Det er en fengslet morders dødsfall, som knytter de to handlingsforløpene sammen, noe som gjøres på en ganske så snedig måte.

Ruth Ware presenterer leseren for karakterer som har både lyse og mørke sider. Mulige årsaker til de litt negative sidene ved enkelte av personene, forklares litt senere i historien. En får en forståelse for hvorfor de er som de er, eller beveggrunnene for en spesiell oppførsel.

Denne skrivemåten gjør at romanen får tilført nytt blod gjennom hele boken, noe som fikk min nysgjerrighet på løsningen, til å vedvare til siste side. 

        Du må være forberedt på hva som kan skje hvis du fortsetter å rote i dette.
       - På hvem det kan... gå utover.
       - Hva mener du med hvem? sier Hannah. Hun blir plutselig urolig.
       - Mener du meg?

Mord og misunnelse har noen heftige spenningstopper, men her er ingen ekle scener eller brutal vold, kun et interessant mysterium som skal løses. Samtidig hører vi om relasjonene mellom karakterene, om hovedpersonen Hannah som er gravid og hennes mann Will, som var i samme vennegjeng i Oxford.

Etter å ha lest litt heftig sakprosa i det siste, valgte jeg meg denne krimmen, og det var et godt valg. Tankene dreide seg ikke om noe annet da jeg leste, og det er et godt tegn på at boken engasjerte. 

Denne må du få med deg!

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sider: 432
Kilde: Leseeksemplar

7 kommentarer:

  1. Høres veldig bra ut, for denne boka har jeg på vent her:) *rykker stadig frem i køen*
    God natt Tine:) Her blir det feelgood Colgan snart. Ble ferdig med Pulskuren av Dr. Torkil Færø i kveld. Veldig bra bok. anbefales:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldige deg som har den på lur :) Feelgood styrer jeg utenom, men den Pulskuren frister litt. Med så rolige dager som jeg har for tiden (har brekt stortåen) så drømmer jeg om litt puls igjen.

      Slett
    2. Ja, den og mange mange andre... Men akkurat nå er ikke krim førstevalget her. Skal derimot starte på den siste av Kathrine Engberg, og sjekke om den er "mild" nok akkurat nå:)

      Uff, så kjedelig med brekt stortå:)
      Pulskuren er veldig bra, men den handler ikke om få opp pulsen, altså- men om å stresse riktig, yt riktig, sove bedre, leve lenger, hvile når det trengs, med mer.. Mye bra og forståelig skrevet om nervesystemet og hvordan det fungerer. En bra bok å hvile deg med mens tåa blir frisk:)

      God bedring Tine:)

      Slett
    3. Der ble jeg enda mer interessert i boken, for stresse er noe jeg er god på. Prøvde i sted å ta med meg plastikkbosset og gå de 300 meterne til hvor vi kaster plast, uten lydbok på øret, uten å ta på pulsklokken å få "cred" for det, uten å ta med mobilen og gå innom butikken på vei hjem, det er ikke lett dette :)
      Ja, kjipt med blå tå som verker, spesielt siden årets sommerferie starter på fredag og jeg trenger å være chipp shape :)
      Håper du har det fint :)

      Slett
    4. Så bra :) Det kan absolutt være en bok du kan like, og så kan du få tips om hvordan bruke pulsklokka på en veldig nyttig måte:) Vurderer faktisk å kjøpe meg en Garmin klokke selv etter å ha lest boka, jeg som aldri har villet ha en sånn..Mens jeg vurderer følger jeg dr.Torkil på insta og ser hvordan han bruker den..

      Skal dere reise bort, gå , sykle siden tåa må være chip o`hoi?

      Takk, ja, har det fint, varmt og godt her, har mitt å styre med, aldri kjedelig. Har masse bøker jeg ikke rekker å lese;) Følger webinarer og en podcast i blant, med mer .. I morgen går det ned på normal trøndersommervær på 14-15 grader og regn..

      Ha en fin kveld Tine:)

      Slett
    5. Ps, ja, de lommene uten noenting er viktige som Hari skrev om:) Spesielt for kreativitet og hvile..

      Slett
    6. Det er godt du aldri kjeder seg, og disse tomme lommene, må jeg virkelig øve meg på. Vi skal sykle om 3 uker, men sykling går fint, det er verre med gåing, og det gjør jeg jo masse av. Blir rastløs av å ikke ha en tur hver dag, men jeg kjenner at jeg nå kan bøye tåen litt, uten at det gjør vont, så det går på frem.

      Slett