tirsdag 16. mars 2021

Vårlik - den fjerde boken i Mons Kallentoft sin årstidsserie

Jeg var på jakt etter krim på BookBites, og ble litt fintet av at Vårlik lå øverst på listen, med utgivelse 2021. Jeg var nesten skråsikker på at jeg hadde lest den, men lastet den ned før jeg fikk sjekket bloggen. I 2011 hadde jeg ikke begynt å skrive om alle bøkene jeg leser, men årlig leseliste det hadde jeg begynt med, og den viser at jeg har lest og gitt Vårlik en 6`er på terningen. Ja, ja, tenkte jeg, nå har jeg brukt ett av ni mulige lån av lydbok denne måneden, så det er bare til å gå i gang med å lytte, og dermed også få en test av hukommelsen.

Forlaget om handlingen: 
Vårsolen skinner over Linköping og de vinterbleke menneskene som har våget seg til uteserveringene rundt torget. Noen svaler kretser over dem, fargerike tulipaner lyser fra bedene og en mor med to små barn går mot minibanken. Men plutselig rives idyllen i filler av en kraftig eksplosjon.

Vårlik er den fjerde boken i årstidsserien, og denne gangen er det vår. Malin Fors har det ganske heftig privat, men våryr det er hun allikevel. 


Vi begynner med å gravlegge hennes mor, og med det grave opp noen saftige hemmeligheter, som hun sikkert hadde ønsket å ta med seg i graven. Så smeller det, midt i begravelsen og Malin Fors må stikke.

Mons Kallentoft har flere innfallsvinkler til handlingen. Etterforskningen selvfølgelig, som vi følger tett, med karakterer som vi allerede er kjent med fra før. De to små jentene som ble drept i eksplosjonen har blitt engler, og fra sitt utsiktspunkt oppe, eller litt rundt om kring, observerer de det som skjer. De kommenterer aktiviteten og prøver å snakke direkte, først til sin mor som ligger på sykehus, og deretter også til Malin.

En smal stripe av en sekundærhandling introduseres, hvor vi hører om to små barn som blir holdt i fangenskap, skitten og redd håper de intenst på at pappa skal finne dem. 

Etterforskingen tar oss med innom tematikk som inkluderer radikale unge mennesker på venstresiden, og jeg må le, for det gjentas stadig vekk at disse mulige lovbryterne er veganere. Ikke vet jeg hva Kallentoft synes om vegetarisme, men særlig radikalt er det vel ikke?

Som nevnt tidligere, det skjer mye i Malin Fors sitt liv, hun kjenner på suget etter alkohol, som aldri er langt unna, og på savnet av sex. Datteren Tove er 16 år, og gir henne litt av en overraskelse, mens den nå avdøde moren, gjør det samme. 

Vårlik er spennende nok, men det blir mye snakk, for Malin (og englene) tenker mye høyt. Kallentoft har en helt egen måte å skrive på, og jeg liker den, men jeg ser at det ikke er for alle, for det er lite dialog og mulige actionscener blir fortalt, det tar brodden av spenningen.

Jeg leste nok boken selv for 10 år siden, for den fløyelsmyke stemmen til Anne Berntsen ville jeg ha husket. Hun leser som om hun leste et koselig eventyr for 3-4 åringer som for all del ikke må bli skremt. Men, husket jeg noe av handlingen?

Nope, ikke det spøtt! Jeg husker Malin og de andre etterforskerne, og dette trixet Kallentoft bruker med å la noe overnaturlig ha en stemme, for det går jo igjen i alle bøkene hans, men selve handlingen i Vårlik var gått i den store glemmeboken. Sånn kan det gå, skal sannelig gjøre dette flere ganger, hvis bøkene virkelig går inn det ene øret og ut det andre ☺

*******

Seriene med Malin Fors er kjempegod, så har du lyst på en ny (gammel) serie, så kan jeg anbefale denne: 

Midtvinterblod 2007
Sommerdøden 2008
Høstoffer 2009
Vårlik 2010
Den femte årstiden 2011
Engler i vann 2012
Sjeler av vind 2014
Til jord skal du bli 2015
Ildjegerne 2017

4 kommentarer:

 1. Jeg alt av lasset med Kallentoft etter Midtvinterblod. Mulig jeg leste Sommerdøden også .Jeg likte dem veldig godt. Begynte å lese Høstoffer, men jeg la den fra meg, fenget nok ikke nok akkurat da.
  Kan alltids begynne igjen..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bøkene går ingen steder :)

   Slett
 2. tror ikke det er mange - som leser så mye krim som deg - som husker en krikbok 10 år etter. Uplanlagt blir du en gjenleser som meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når jeg ikke husker noe, så er det jo bare til å gi gass igjen, det er det ikke tvil om :)

   Slett