torsdag 18. mars 2021

Mellom nord og natt av Gøhril Gabrielsen

Det er ikke første gang jeg leser en bok av Gøhril Gabrielsen, og siden jeg var begeistret for både Ankomst og Din, alltid var det med stor forventning jeg startet på Mellom Nord og Natt. Forfatteren var en verdig vinner av Amalie Skram-prisen i 2016.

Forlaget om handlingen:
Edith gikk på skole i St. Petersburg på begynnelsen av 1900-tallet, da mora Helena Södergran tok til seg en jente til for å gi datteren selskap. Det utløste en spiral av hendelser som fikk dramatiske konsekvenser. Hundre og fjorten år etter utforsker en mor i Norge Södergrans historie, for å forstå hva som skjedde i hennes egen lille familie.

Mellom Nord og Natt er en fortelling om to mødre som gjør alt for sine døtre og alltid setter sitt eget barn først, og det får smertelige konsekvenser.

Handlingen er todelt, vi hører om en enslig mor og hennes forhold til datteren Lu. Om hvordan hun selv føler seg avstumpet i følelseslivet, men gjør så godt hun kan overfor datteren. Eller gjør hun det? Gode intensjoner har denne mammaen i alle fall, selv om det hun ønsker aller mest er å gi Lu den styrken hun trenger til å leve et selvstendig liv.

Vekselvis hører vi om den svenske dikteren Edith Södergrans oppvekst, sammen med sin mor Helena. Siden Edith ikke greier å skaffe seg venner, ber moren en fattig jente om å bo hos dem. De skal liksom leve som søsken, men kjemien mellom jentene, og måten Helena behandler Singa på, gjør det vanskelig.

Romanen har et ganske sentimentalt preg, der den byr på nydelige betraktninger rundt det å være menneske. Relasjonen mellom mor og datter er i høysetet i begge historiene, som det veksles mellom hele tiden. 

Handlingen tar oss med langt inn i menneskesjelens mest bortgjemte irrganger, og med sine to hovedpersoner greier Gabrielsen å få frem følelser, tanker og minner i meg selv, som jeg bryskt dytter tilbake der de kom fra. 

Historien har god utvikling og et tydelig plott, med flotte karakterskildringer og et nydelig språk. Gøhril Gabrielsen har med denne romanen gjort et hattrick, når hun for tredje gang scorer i mitt målnett med fortellerkunsten sin. 

Denne historien er spunnet rundt noen dokumenterte hendelser i den svenske dikteren Edith Södergrans barndom. Noe av det som skjer i handlingen er ikke dokumentert, og her har Gabrielsen reflektert fritt. Måten romanen er skrevet på gjorde at jeg følte meg dradd, friksjonsfritt inn i handlingen, og jeg nøt hvert minutt som Anne Ryg leste for meg.
 

Utgitt: 2021
Spilletid: 5:48
Kilde: Lytteeksemplar

12 kommentarer:

 1. Denne boken fikk jeg lyst å lese! Kanskje det kan passe å høre på den mens jeg broderer? I dag skriver jeg på bloggen min om den nyeste boken til datteren min, Renate Nedregård, som har satt seg fore å finne ut av hvem den historiske Jesus var. Ungdomsboken "Jesus, gutten som startet en verdensreligion" er på vei ut i bokhandlene i disse dager. Skulle passe fint som påskelektyre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at det fristet, passer supert til brodering :) Spennende bokprosjekt din datter har, som du ser leser jeg meg opp på historiske hendelser av den religiøse sorten for tiden. Takk for tips!

   Slett
 2. Jeg lytter akkurat til den boka jeg også. Morsomt når jeg akkurat har lest Brunner sin roman om Edith. Der er det ikke så mye om de to jentene og noe er snudd på hode ang, språket. Kopi fra boka- Den finlandssvenske litteraturhistorikeren Thomas Warburton mener at det kan være hemmeligheten bak originaliteten og kraften i hennes lyrikk. At hun lærte svensk av Singa.
  Jeg driver akkurat å gjør ferdig et nytt smykke til Edit, siden jeg har solgt det først, og jeg elsker diktene hennes.
  Jobber med å lage en katalog til utstillingen og det er skikkelig mye jobb. Men den blir ca hundre sider med tekster og bilder, så håper det blir bra. Leser korrektur for tredje gang og finner feil hele tiden.
  Så slik går no dagan....og jeg er litt fjern ang. blogging :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det det du driver med altså? Skjønner at det tar tid, og all fokus, men så spennende da! Er spent på å lese det du skriver om denne romanen, du har jo en helt annen bakgrunn for å mene mye om den.
   Lykke til med katalogen! når skal du ha utstilling?

   Slett
 3. Åpning 8 mai i Galleri Fjordheim, Biri, ved Mjøsbrua.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var så på nippet til å kjøre over fjellet sist du hadde utstilling, kanskje jeg får det til denne gangen :)

   Slett
 4. (Hm, kommentaren min forsvant..)

  Denne må jeg lese. Har likt så godt det andre hun har skrevet, hun skriver så bra.

  PS- ser du leser Lyst Mørke. Den fikk jeg også i dag. Trodde ikke det var en krim??

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånt skjer, bra du gadd å kjøre på igjen :)
   Ja, denne må du få med deg!
   Aha... skjønner har fixet det :) for the record: det er ikke krim

   Slett
 5. Spennende! Edith var en fascinerende kvinne og poet. Det er moro når det fungerer med å brodere fritt rundt en kjent persons liv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så fascinerende at flere av dere kjenner godt til Edith Södergran. Tror du ville likt denne, just saying :)

   Slett