lørdag 9. januar 2021

Rasende binne av Ingebjørg Berg Holm

Hjertet gjør en liten piruett når jeg ser at Ingebjørg Berg Holm er ute med ny bok. Ikke så rart, siden jeg likte Stjerner over, mørke under og Barføtt over isen veldig godt. Jeg var så heldig å få et forhåndseksemplar i postkassen på selveste julaften, og fikk lest den i god tid til lanseringen 8 januar 2021.

Fra bakpå boken:
Presten Sol og forskeren Njål var lykkelig gift, men forholdet røyk fordi Sol ikke kunne få barn. Så Njål ble sammen med stipendiaten Nina og fikk en datter med henne. Men Nina endret seg etter fødselen, og nå slåss Njål og Nina en innbitt kamp om foreldreansvaret for lille Lotta.

Samtidig kniver de om muligheten til å fullføre et forskningsprosjekt på Svalbard; et prosjekt bare én av dem kan lede. Og om natta står Sol utenfor leiligheten til Njål og lengter etter ham og barnet …


Forlag: Vigmostad/Bjørke
Utgitt: 2021
Sider: 319
Kilde: Leseeksemplar 


Forlaget lover bakpå boken, en rå psykologisk thriller, så jeg spente meg fast i sofaen klar til dyriske, iskalde grøss. Hm.... jeg må innrømme, utålmodigheten min innhentet meg lenge før de forventede grøssene, og for å komme videre i boken, måtte jeg gjøre noe med innstillingen min.

Rasende binne handler om tre voksne mennesker som alle sliter med indre demoner. Njål er en godt voksen brumlebass, som leker viking sammen med likesinnede. Vi hører om kona Sol som ikke greide å bli gravid, og at han fintet stipendiaten sin Nina til å bli gravid. Han går fra kona og flytter sammen med Nina, i trygg forvissning om at nå får han det barnet han trenger for å bli hel.

Når vi møter dem, så har dette forholdet røket, og foreldrene til lille Lotta sliter med å bli enige om samværet med datteren. Jeg må innrømme at jeg fikk Njål langt opp i halsen når han i innledningen soler seg naken sammen med tre kompiser, samtidig som han smører inn Lottas kjepphest med solkrem og lar henne løpe rundt med den mellom beina, mens de sitter og ser på henne.

Njål veiledet Nina til en doktorgrad, og samarbeider fremdeles med henne i et stort forskningsprosjekt. Nå krangler de om kreditering,  publikasjoner og fremtidig feltarbeid på Svalbard. Siden de ikke er sammen lenger kan de ikke reise til Svalbard begge to, og kranglingen om samvær med Lotta, handler like mye om at begge vil til Svalbard. 

Det er sjelden jeg lese en roman hvor jeg ikke liker noen av karakterene. Presten Sol er i likhet med de to andre noe for seg selv, og det er hennes rolle i historien som mot slutten presser spenningsnivået opp et par hakk. 

Romanen setter søkelys på menneskers selvbevissthet og evne til å reflektere over egen eksistens. Den er rå i måten personene behandler hverandre, og i alle skildringene av incestuøse og seksuelle overgrep. 

Jeg leste den første 3/4 av boken med en misfornøyd rynke på nesen, krangling om samvær, og foreldre som posisjonerer seg og dolker hverandre i ryggen, er ikke kjekt å følge med på, men slutten likte jeg ☺ 


Se gjerne Henningbokhylle og Bokblogger sine flotte omtaler av boken!


12 kommentarer:

 1. Herlig! Her er vi helt på bølgelengde. Er klar over at i en psykologisk thriller så kan det ta noe tid før det virkelig snører seg til, det har jeg opplevd før også. Og selv om vi fikk et par ørsmå hentydninger underveis om at noe "skummelt" var i gjære så ble det too little too late for min del. Siden jeg har gitt de to andre bøkene hennes full score så ble jeg noe småskuffet over denne, så ærlig må jeg være. Språket er godt da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Full enighet over hele linjen, ikke ofte det Beathe, men veldig gøy :) Ha en super lørdagskveld, har du begynt på Mesteren?

   Slett
  2. Såvidt i gang igjen med den. La den til side når jeg samleste Morgenstjernen med Anita,orket ikke to "mursteiner" på én gang. Liten skrift på den utgaven jeg har...

   Blir litt lesing før Idrettsgallaen her, en fin kveld til deg også, Tine 🙂

   Slett
  3. Veldig liten skrift, jeg må ha ekstra lys for å greie å lese. Kos deg med galla, jeg er halvveis i boken nå, og gleder meg til fortsettelsen :)

   Slett
 2. Jeg likte denne. Da jeg trodde den var en roman. Som spenningsroman falt den i gjennom for meg. Man skjønner jo hvem som dør med en gang.
  Jeg likte at språket hennes er kroppslig.

  Men fortsatt lyst til å lese de to forrige bøkene hennes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du MÅ lese de to andre, de er kjempegode :)

   Slett
 3. Ikke lest noe fra henne ennå, så jeg forstår jeg har ihvertfall to gode bøker til gode. Jeg har nettopp avsluttet min 1001-bok for måneden, så det holder med incestuøse forhold for januar, kjenner jeg. Forfatter notert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, liker å spre bergensere utover landet :)
   Vi droppet restaurantbesøket vi hadde planlagt, for Bulgakov som jeg leser er skikkelig bra. God lørdagskveld Marianne!

   Slett
 4. Har denne liggende på vent, gleder meg til å lese. Har likt det jeg før har lest av henne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gjorde jeg også, spent på hva du synes om denne :)

   Slett
 5. Jet likte ikke den forrige jeg leste så jeg står over :)

  SvarSlett
 6. Likte heller ikke denne. Tror jeg å denne forfatteren ikke er noen god match. Ikke begeistra for hennes to første bøker heller jeg

  SvarSlett