fredag 29. januar 2021

Passe happy av Kari Stai

De fleste av oss kjenner Kari Stai fra de herlige bøkene om Jakob og Neikob. Denne gangen er det aldersgruppen 9-12 som skal få gleden av hennes penn, og heldige meg fikk en liten julaften i januar, da denne boken havnet i postkassen min.

Forlaget om handlingen:
Juri nærmar seg 12 år og kjenner seg usikker på absolutt alt. Han prøver å finne ut av seg sjølv, kjærleiken, fotballen, og kor langt tunga skal inn i eit kyss før ein ikkje får puste.

For Sofi er så fin at Juri mistar pusten. Men Juri vil sjølvsagt ikkje døy. Han skulle ynskje at alt var som før. At pappa ikkje måtte flytte. At bestevenninna Evy ikkje blei så rar. Kvifor har han så mange kjensler? No snurrar jordkloden så altfor fort. Om han berre kunne stått litt meir i ro.

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2021
Sider: 176
Kilde: Leseeksemplar


I Passe Happy møter vi en gutt som er akkurat det, passe happy. Han forelsker seg i klassevenninnen, eller er han forelsket? saken er at han ikke vet og hvordan skal han finne ut av det?

Oppførselen til den vakre Sofi ville sagt oss voksne noe med en gang, men Juri er blind for realitetene. Heldigvis har han sin beste venn Evy, som er der for ham hele tiden, eller nesten hele, for Evy bærer også på en hemmelighet. 

Det har begynt en ny gutt i klassen, han heter Hugo og har returnert fra noen år i New York. Hugo har en tøff skinnjakke og lukter godt. Juri ser at Sofi liker ham godt, så han begynner å spionere på Hugo, for å, om mulig etterligne ham.

Juri er en tenksom gutt, han får ofte for liten tid til å reagere på ting, og omgivelsene forstyrrer ham. Han er så snill at når han tar igjen en treg gammel mann på gangstien, så lar han være å gå forbi, for at ikke den gamle skal føle seg gammel. Etter hvert blir han kjent med Abrahamsen, som gir ham noen visdomsord med på veien.


Passe happy var en fryd å lese, til tross for at jeg ikke er i målgruppen (9-12) gledet jeg meg over historien og de enkle, men talende illustrasjonene. Språket Kari Stai bruker er ikke barnslig, men fritt for slang, hun bruker ikke for mange ord, for å få frem det hun vil si. 

Voksne som leser for barn har med denne romanen et flott redskap for å åpne opp for samtale og refleksjoner rundt tema som skilsmisse, å få et nytt søsken, døden, homofili, tilhørighet, mobbing og ikke minst tungekyss. Men, viktigst av alt er dette en medrivende historie, som gjør godt å lese ☺

2 kommentarer:

 1. Selv jeg som ikke lenger har barn i målgruppa har frydet meg over Jakob og Neikob. Moro med bøker for de litt større barna som tar følelsene på alvor. Noe av det der kan jo være gjenkjennelig for oss voksne også :)
  Ha en super helg, Tine

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg og Kari Stai er en flott formidler av store følelser for små barn (og oss voksne).
   Nyt helgen du også Augusta :)

   Slett