tirsdag 12. januar 2021

Under samme sol av Gry Strømme

Etter å ha lest mange klassikere i det siste, skulle jeg kose meg med noe som jeg trodde var lett underholdning. Under samme sol er debutromanen til Gry Strømme. Hun var ikke ukjent med skriving før hun begynte å skrive roman, for hun har master i kreativ skriving, og har i en årrekke jobbet som skribent i mediebransjen. Bokens cover kan gi inntrykk av at Under samme sol, er det onde tunger kaller en dameroman - ikke la deg lure!

Fra bakpå boken:
Den hardtarbeidende idealisten Rebecca Holmestrand har ofret forholdet til datteren for å gi alt i FN-jobben der hun leder et prosjekt for å straffeforfølge voldtekt i krig. 

April har i mange år forsøkt å få et nært forhold til moren, men nå tvinger et oppgjør seg frem. Hun vil vite hvorfor moren har valgt som hun har gjort. Hun vil vite hvem som er hennes far. 

Den verdenskjente forfatteren Alvaro Aingeru har skrivesperre, og søker Rebeccas tilgivelse for en hendelse i fortiden. 

I Under samme sol flettes disse tre menneskenes skjebner sammen – sett i lys av større temaer som krig, konflikt, traumer og tilhørighet. 


En temmelig lang prolog skildrer den femti år gamle hendelsen som danner bakgrunnen for handlingen i denne romanen. Jeg satt lett sjokket tilbake, og tenkte at kapittel en ville by på et lite hvileskjær. 

Kontrasten var stor fra barndomsminner i Sortland, til politikk og fredsarbeid i Kongo. Den uredde FN-arbeideren Rebecca Holmestrand jobber med å få godkjent en resolusjon som flytter voldtekt fra kvinnesak, til krigsspørsmål. Hun har kunnskap om forholdene i Kongo som ingen andre har, og den som har best mulighet til å vinne obersten over på deres side.

Men Rebecca har "issues", og disse blir det blåst liv i akkurat nå, når arbeidet hennes er på sitt mest intense. 

April er ung journalist, uten fast ansettelse. Det nærmer seg den berømte forfatteren Alvaro Aingerus sekstiårsdag, og hun ber om å få reise til Frankrike for å lage et portrettintervju med ham. Hun får ja, fra avisen som tidligere har brukt henne. Aingerus er Aprils favorittforfatter, og hun har hele sitt voksne liv brukt tekstene hans for å komme gjennom dagene, så fallhøyden for å møte ham er stor. 

Livet innhenter både April, Rebecca og Alvaro, komplikasjonene både yrkesmessig og på det private plan, står i kø for dem alle. 

Gry Strømme imponerte stort med denne thrilleren av en roman. Plottet er finurlig flettet sammen, karakterene blir levende med en gang, og handlingens nerve gjorde sitt til at boken ble lest i lange økter. Vekslingen mellom hard core spenning, og flotte mellommenneskelige skildringer gjorde dette til en medrivende roman som jeg gjerne anbefaler videre ☺

Utgitt: 2020
Sider: 368
Kilde: Leseeksemplar

11 kommentarer:

 1. Spennende. Jeg avfeide denne som en dameroman. Det var en tabbe.

  Ser du lesrr Alice B Toklas Selvbiografi er en av de bøkene jeg har lest flest ganger. Gertrude Stein var en bister og underholdende dame :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen tabbe det ikke går an å rette opp i Augusta :) Begynte på Toklas nå i ettermiddag, men har ikke helt kommet inn i den. Skrive en omtale nå, og så tilbake til Gertrude Stein :)

   Slett
  2. Stein boka er vrien og vrang - og vanskelig å lese. Men så underholdende :)

   Slett
  3. Å nei, ikke si det om Alice B. Toklas selvbiografi, jeg er halvveis nå, og jeg nyter den med begeistring!

   Slett
  4. Haha! Hun er sjarmerende og underholdende. - og litt vrien og vrang :)
   Jeg digger at du liker en av mine favoritter :)

   Slett
 2. Skummelt med slike cover! Jeg kikket på denne boka, men slo den rett fra meg. Tror ikke jeg leste baksideteksten en gang... Omtalen din satte meg på andre tanker. Finurlige plott i en thriller er fristende!

  Gertrude Stein har jeg ikke lest. Trenger ikke vrien og vrang nå. Kjenner heller jeg er klar for min første Atwood av året. Humm! Jeg har flere spart og gjemt i bokhylla :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Siden jeg selv styrer unna "dameromaner" så godt jeg kan, så tenker jeg at en advarsel om at denne IKKE er det, er på sin plass.
   Ikke hør på Augusta ang. Gertrude Stein, boken er vidunderlig :)

   Slett
  2. Marianne: Gertrude Stein er mest fantastisk. Underholdende. Jeg digger bøkene hennes. Hun har skrevet en kokebok jeg elsker. Det er jeg som var vrien :)

   Slett
  3. Bra vi fikk oppklart det, for jeg syntes ikke boken var vrien og vrang i det hele tatt :)

   Slett
 3. Svar
  1. Ordene dame og roman hører ikke sammen, men alle vet hva vi mener når det brukes, takk for at du sier fra at du er enig :)

   Slett