søndag 10. januar 2021

Nattsangeren av Johanna Mo

Svenskene er god på krim, og nå har de sannelig fått en ny dronning, som jeg aldri hadde hørt om. Johanna Mo kommer fra Kalmar, hun debuterte som forfatter i 2007, men det er for kriminalromanene hun skrev fra 1992, hun har fått den flotte tittelen krimdronning. Nattsangeren er hennes ferskeste utgivelse, og den eneste som er oversatt til norsk. Etter å ha lest boken, krysser jeg fingrene for at de oversetter flere bøker av henne.

Forlaget om handlingen:
Når den dyktige politietterforskeren Hanna Dunckers far dør, vender hun etter 16 år i Stockholm tilbake til barndommens Öland. Til tross for alt som skjedde der, tross alle blikk og rykter, er det i den lille hytta ved havet hun hører hjemme. 15 år gamle Joel blir funnet død og mishandlet ved en rasteplass. Hanna må etterforske saken selv om Joels mor en gang var hennes beste venn - en venn Hanna forlot for mange år siden.

Alle kjenner alle i det lille øysamfunnet.
Alle vet at Hannas far satt i fengsel for drap.

Hanna får bruk for all sin styrke og menneskekunnskap i etterforskningen av Joels tragiske og voldsomme død. At det koster å grave, både i nåtid og i fortid, lar det lukkede samfunnet henne ikke glemme.


Det er femtenårige Joel som innleder denne historien, og i korte kapitler merket Den siste dagen, følger vi ham frem mot hans død.

Det er som om motorduren får busskuret til å dirre. Joel holder pusten og lukker øynene. Ikke fordi han tror det er nok til å gjemme seg, men han klarer ikke å se. Han konsentrerer seg om den kalde og harde benken han sitter på. Heller det enn mørket bak. Kirkegården med alle de døde.

Primærhandlingen tar oss med til politietterforsker Hanna Duncker, når hun begynner i ny jobb på Öland. Hun flytter hjem til sin barndoms trakter, og har mye "bagasje" med seg. Sjefen er grei, og kollegene vil henne vel, men det blir allikevel mange misforståelser som må unngås. Siden hun må forholde seg til sin bestevenninne fra ungdomstiden, er det ikke bare enkelt, å være støttende venninne og profesjonell politietterforsker. 

Teksten har mye dialog, det blir litt mye "snakk" som bremser litt på tempoet. Leseren kjenner Joel etter hvert bedre enn politiet, så når de skal danne seg et bedre bilde av hvem han var, så er dette gammelt nytt for leseren. Heldigvis så tar spenningen seg opp utover i boken, vi får et par utpregede spenningstopper, uten at det tar helt av. Mitt ønske om å vite hvem ugjerningsmannen er, var hele tiden tilstede, og selv om dette er en rolig krim, uten blod og gørr, så byr den på flotte skildringer av relasjonene mellom menneskene. 

Jeg liker at vi befinner oss på Öland, jeg elsker det stemningsfulle alvaret, som jeg har lest om i flere svenske historier (kunne ønske det var mer derfra i Nattsangeren). Johanna Mo har mange flotte skildringer av omgivelsene og menneskene på det lille stedet, så kanskje det blir en tur til Sverige, når verden er normal igjen.

Hvis velskrevet, tradisjonell politikrim er det du liker best å lese, så er Nattsangeren midt i blinken for deg!


Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2021
Sider: 443
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget


Reklame: Selv om jeg har fått boken av forlaget, påvirker det ikke hva jeg skriver om den

22 kommentarer:

 1. En svensk deckarförfattare som jag funderat på att läsa, men faktiskt inte kommit till skott med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var litt spent på å høre om dere svensker kjenner til henne, leser henne og liker det hun skriver :)

   Slett
 2. Denne fikk jeg akkurat i posten, men har ikke begynt på den. Det har blitt stort sett Agatha Christie og tegneserier på meg etter nyttår. Men nå nærmer jeg meg slutten og da vil det bli tid til andre ting. Det hørtes ut som du synes denne er OK. Og da blir den grei å begynne på. :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt med prosjekter for å klare å holde seg til planen. Har du den i hyllen, så er det bare til å bruke den som pausebok :)
   Nyt søndagen du også!

   Slett
 3. Hr ännu inte läst något av de författaren. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Jag läser inte så många svenska deckare faktiskt men jag har sett den här boken här och var. Hoppas du liker den!

  SvarSlett
 5. Hei i snøværet! Jeg har krimpause, men noterer (nok en svensk) forfatter jeg verken har lest, ei heller hørt om. Kjenner jeg er i en roman-periode, selv om Folk med Angst fra Backman er heeelt på grensen til krim'ish. I det minste er han også svensk ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke mye krim jeg leser heller for tiden, men en innimellom er bare kjekt. Er vel mettet på krim når jeg leser både Rasende binne og Binnøya som romaner, ikke krim :)
   Har gått tur i snøen i dag, kun min mann hadde gått foran meg opp bratta mot Stoltzen (ikke Stoltzekleiven) Herlig opplevelse, med Charles Dickens på øret ble det helt magisk :) Du sitter vel å klør etter å spenne på deg ett eller annet under beina og sette utfor?

   Slett
  2. Klør? Ja det kan du være viss på at jeg gjør. Men. MEN! Alt av snowboardutstyr står igjen i Canada, så her hjemme er det null, nix og nada... Jeg kjenner abstinensen vibrere allerede, og har ingen idé om hvordan jeg skal takle en hel vinter borte fra heimen vest i fjellom :-/
   Puuuhuuussst inn gjennom nesen, hold fokus, puuuhuuuuust langsomt ut igjen. Gjenta... ;)
   Men Dickens? Kommer ikke til å bli min følgesvenn på fottur. Vi klikker ikke. Har prøvd. Null suksess. Har du noen tips??

   Slett
  3. Føler med deg, min mann kjørte til fjellene i går etter jobb, for å stå for første gang på lenge, og kom hjem som et nytt menneske :) Jeg har prøvd meg på Dickens før og gitt opp, husker ikke hva det var, men den lydbokutgaven jeg lytter til nå er helt fantastisk, prøv den!

   Slett
 6. Henne har jag faktiskt inte läst. Det blir inte så mycket deckare för min del, men den senaste tiden har jag fått allt mer lust att läsa mer, bara det inte är för blodigt och våldsamt. Jag får kolla upp den här. Tack för tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er ikke blodig eller voldsom :)

   Slett
 7. En författare som står på den långa läslistan. Någon gång ska det bli av. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Denne har jeg på vent. Kjekt at du likte den. (leste bare konklusjonen)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kan du glede deg til Anita :)

   Slett
  2. Så bra. Jeg klør etter å lese krim, men skal holde ut litt til, siden jeg må få unna bib-lånte bøker her først, samt en klassiker (Macbeth- den er nå litt krimish btw)

   Slett
 9. känner inte igen författarnamnet. men jag har inte hunnit läsa så många deckare på senare tid. men det här namnet lägger jag till på den långa listan. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 10. Jag har nyligen läst tre av hennes tidigare böcker och gillar hennes sätt att skriva mycket. Ska snart ta mig an också den här nya serien som utspelar sig på Öland. Tack för din smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre fra en som leser henne :) Håper på flere bøker på norsk snart, i alle fall fortsettelsen på serien fra Öland.

   Slett
 11. Heisann.
  Denne boka får jeg fra biblioteket på mandag. Visste ikke at handlingen er fra Øland. Det er jo mitt andre hjem. Har feriert der i over 25 år. Det nærmeste man kommer syden i Norden. Nå gleder jeg meg skikkelig til å lese denne.

  SvarSlett