torsdag 1. oktober 2020

Oppsummering av lesemåneden september

Der var vi ferdig med enda en måned av det rare året 2020. Dette var siste måned med stolpejakt, så nå blir det kanskje litt mer schwung på skrivingen. Lese har jeg gjort som vanlig, men siden jeg har færre "forpliktelser" mtp leseeksemplarer, og med Bookbites er det lettere å avslutte bøker som ikke fenger, så merker jeg at dette preger bloggingen. 

Dette leste jeg i september:

 1. Heidi Linde - Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet - 4
 2. Jo Nesbø - Kongerike - 5
 3. Kjersti Annesdatter Skomsvold - I dag jeg, i morgen du - 5
 4. Elena Ferrante - Dei vaksnes løgnaktige liv - 5
 5. Frode Eie Larsen - Så ble det kaldt - 5
 6. Kim Leine - Dansk standard - 4
 7. Audur Ava Olafsdottir - Regn i november - 4
 8. Stefan Zweig - Sjakknovelle - 5
 9. Emma Dahl - Løvetann i sølevann - 5
 10. Tore Renberg - Tollak til Ingeborg - 5
 11. Agota Kristof - Tvillingenes dagbok - 5
 12. Agota Kristof - Beviset - 4
 13. Agota Kristof - Den tredje løgnen - 3
 14. Yoko Tawada - Sendebudet - 5
 15. Sandra Lillebø - Tingenes tilstand - 4
 16. Bergsveinn Birgisson - Mannen fra middelalderen - 5
 17. Geir Gulliksen - Bli snill igjen - 4
 18. Anne Nyheim - Enkepalasset - 5

Krim: 2
Romaner: 15
Sakprosa: 1

Himmel og hav, ble det så mange bøker? De tre til Kristof, kan vel regnes for en, og et par andre av bøkene er ganske korte, selv om Nesbø tar igjen så det synger. Noen spesiell plan for lesingen i oktober har jeg ikke, men følger min vante innfallsmetode ☺

Har du lest noen av de bøkene jeg har lest denne måneden?


Kulturen tok seg opp i august, og i september ble det også en del opplevelser i form av musikk, teater og foredrag. Det første var en fantastisk sesongåpning med Harmonien, med Vikingur Olafsson som solist på klaveret, som spilte til trampeklapp, og til og med ga oss to ekstranummer, noe Harmonien sjelden gjør.

Årets første lørdagskafè ble arrangert på DnS, og det var Eirik del Barco Soleglad, som er regissør for stykket Alle tiders Bergen, som snakket med historieprofessor Morten Hammerborg, om Bergen og bergensere. Dette i anledning byens 950 års jubileum dette året.

Halvveis i måneden så jeg teateroppsetningen av Linn Ullmann sin De urolige, og allerede dagen etter var jeg tilbake på DnS hvor Alle tiders Bergen sto på programmet.
Frode Grytten på Vestnorske teater imponerte stort, noe KUK på DnS gjorde også. Måneden ble avsluttet med Lyttelos og deretter konsert med Harmonien som hadde med seg en glitrende solo-trompetist. 

Busstreiken er over og smittetallene i Bergen har en nedadgående kurve, ute er det 20 grader om dagen og regnet har gitt seg for en hel uke, hva mer kan en ønske seg?

20 kommentarer:

 1. Fin bunke det der, Tine. Har kun lest Eie Larsen og Zweig av disse. Har flere av dem på vent og leseliste. Lillebø og Nesbø. Er nysgjerrig på Gulliksens nye. Renbergs Tollak har jeg så vidt begynt på, lydbok- men stoppet da jeg spiste siden Tollak harket og spyttet så mye i starten. Må huske at den ligger der på mobilen min..
  Du har i motsetning til meg fått med deg mye annen kultur i september. Jeg kommer nok litt etter i november, sånn smått med noen litterære arrangementer i alle fall, og så skal jeg få med meg Fruen fra havet på Trøndelag teater, men har ikke kjøpt billett enda.
  Ønsker deg en fin oktober Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Husker den starten på Renberg sin roman, jeg brukte litt tid på å komme inn i den, men så ble det bra. Verre med Gulliksen, igjen mye sex som det til tider var ubehagelig å lytte til.
   Gleder meg til å lese oppsummeringen din i kveld, var på to arrangementer i går kveld, pluss at Sondre som er i militæret kom hjem på kvelden, travle tider :)

   Slett
  2. Kan styre meg for de halvpornografiske bøkene eller bøker med mye sexskildringer jeg også. Spesielt sånne som menn skriver for de er ofte ganske rå, merker jeg meg. Den riktig stygge boka jeg nettopp leste hadde også mye av det, og tanken slo meg; sånn skriver ikke kvinner som regel.

   Slett
  3. Nei, kvinner trenger det ikke i klartekst for at det skal gjøre inntrykk. Det som er synd med Gulliksen, er at den andre delen av boken er nydelig, håper dette blir hans modus i neste roman :)

   Slett
  4. Nei, og så er vi - menn og kvinner- kanskje forskjellige på det området, sånn generelt (ikke alle, men de fleste?)

   Slett
 2. Så mange bøker denne måneden også! Har lest noen av dem, og har noen på leselista. Skremmende utvikling av covid 19 flere steder i landet nå. Holder meg hjemme i finværet, og prøver å tenke positivt. En god lesemåned ligger foran oss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en hel haug. Teller ikke i løpet av måneden, så jeg ble overrasket selv. Bergen har vært rød noen uker, men vi har vært flinke, så nå løsner det. Jeg er en av dem som holder liv i kulturen, og jeg kan love deg, vi vil aldri bli smittet på teater eller konsertsal, der har de knusekontroll på smittevern :)

   Slett
 3. Å, så mye du får lest. Jeg har ikke lest noen av dem men skal har skaffet meg. Sjakknovellen, og tvillingens dagbok. Siste til Renberg og Bergsvein skal jeg få med meg etterhvert. Gulliksen sin siste skal jeg hoppe over, jeg hørte på radio-interjuet med han og nå skulle han skifte sjanger. Jeg har lest nok av den type bøker han har skrevet.
  Ha en fin oktober og du har fått med deg mye kultur også. Jeg var på kultur-tur til Lillehammer her om dagen fikk med meg fire utstillinger, man trenger påfyll sammen med gode venninner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble en hel del denne måneden ja. Spent på om du fortsetter etter Tvillingenes dagbok :) Jeg leste Bergsveins 1600-talls historie, og nå skal jeg lese hans Svarte viking, gleder meg til den. Gode nyheter at Gulliksen skifter sjanger, da skal jeg gi ham en sjanse til. Har seriøst vurdert en Hamartur (du vet hvorfor) men de to fridagene jeg hadde røk med denne uken. Håper mange tar turen innom utstillingen din. Jeg var på utstillingsåpning på KODE i går, spennende saker som tydeligvis hadde vært på Kistefos :)

   Slett
 4. Her er det visst berre Kongeriket eg har lest. Tollak til Ingeborg står på leseplanen med det fyrste. Kim Leine pleier eg å lika, men akkurat denne boka virkar å vera litt for sær. Kanskje ein annan gong.

  Elles er det mange heilt ukjente forfattarar for meg. Kjenner til Eie Larsen sjølvsagt, men har vore nøgd med dei siste bøkene hans. Har så vidt prøvd meg på Linde og på Ferrante tidlegare, men der har eg opplevd fullstendig manglande kjemi - eller kva ein no skal kalle det. Eg har i alle fall ikkje likt bøkene.

  Men: Det er godt at me lesarar er ulike og har ulik lesesmak, elles hadde det vore kjedeleg å vera forfattar, utgjevar og bokbloggar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gløymde eit vesentleg ord her, ser eg:
   "..men har *ikkje* vore nøgd med dei siste bøkene hans" skulle det vera.

   Slett
  2. Fin rettelse det der, snur jo hele setningen :) Du som naturlig leser nynorsk vil sikkert ha større glede av Tollak enn meg. Anne Nyheim og Emma Dahl er sikkert ukjente navn, men har skrevet bøker det er vel verdt å gi oppmerksomhet.
   Kjemi er viktig, både når en leser og i livet ellers :)

   Slett
 5. Har bare lest Kongeriket fra din liste. Er ikke ferdig med den ennå, men snart. Ellers ser det ut som du har hatt en god lesemåned med bra innhold. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, god lesemåned, gleder meg til å se hva du synes om Nesbøs siste :)

   Slett
 6. Hei Tine.
  Jeg har kun lest Jo Nesbø av dine. Jeg koste meg med den og leste de 630 sidene på to dager. Det ble 10 bøker på meg i september.
  - Horst/Enger med Slagside
  - Merete Junker med Lillemann ildebrann
  - Tom Egeland med Kongen
  - Jan-Erik Fjell med Gråsonen
  - Arne Svingen med Min sønn
  - Chris Hammer med Krattlandet
  - Jørgen Brekke med Nå har natten alt
  - Jo Nesbø med Kongeriket
  Og to fottballbøker for ungdom av Michael Stilson.
  Imponert av at du rekker over så mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ble ikke mange fjellturer i september, for å si det sånn :) Jeg har lest mange av dine, men Nesbø blir nok favoritten av disse.

   Slett
 7. Det ser ut som du har gode dager i Bergen. Det er bra :)

  Enig med deg at hver Kristof ble litt mindre interessant, men hva var det som endret seg fra første til tredje for deg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy at du har lest bok tre, antar at du har lest de to første tidligere? Bøkene er veldig forskjellig, og siden Den tredje løgnen fremsto som ytterst forvirrende i mitt hode, ble det fort en nedtur, siden jeg likte historien om tvillingene godt.

   Slett
  2. Jeg har lest og likt de to første. Og jeg likte forvirringen, men følte at slutten var noe tam. Men en god triologi for meg

   Slett
 8. En super liste for september! Jeg har ikke lest noen av disse bøkene, men noen av dem er på skal-lese-listen.

  SvarSlett