lørdag 31. oktober 2020

Oppsummering av lesemåneden oktober

Ukene og månedene fyker av gårde, og nå er det allerede november. Begynnelsen av oktober var helt fantastisk når det gjelder været, for i Bergen hadde vi mange dager med sol og opp i 20 grader på dagtid. Selv om vi har hatt litt regn, avsluttes måneden med strålende sol, og like strålende trær. 

I september ble det for mange bøker, og jeg kan ikke si annet enn at det ble det denne måneden også. Jeg har mottatt noen leseeksemplarer, noen ubedt og noen har jeg spurt om, siden køen på biblioteket har vært lang. Bortsett fra en bok, så har jeg blogget om alle sammen, (de tre siste kommer) til tross for at målet mitt var å kutte ned på bloggingen ☺


I oktober leste jeg dette:

 1. Ellen E. Jervell - Bra kunst om menn - 4
 2. Per Schreiner - Jegere og sankere - 4
 3. Maja Lunde - De første dagene - 4
 4. Eva Tind - Opphav - 5
 5. Grethe Fatima Syèd - Eventyr for voksne - 4
 6. Jørn Lier Horst - Sak 1569 - 4
 7. Ingar Johnsrud - Gudmoren - 5
 8. Ikke tull med småen - Selja Maria Siggerud - 5
 9. Roy Jacobsen - Bare en mor - 6
 10. Olaug Nilssen - Yt etter evne, få etter behov - 6
 11. Anne Holt - Mandela-effekten - 5
 12. Chantal Garand - Natalia Z - 5
 13. Mirjam Kristensen - Et plutselig mørke - 5
 14. Karl Ove Knausgård - Morgenstjernen - 5
 15. Erik Fosnes Hansen - Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin - 4
 16. Ragnar Hovland - Litt betyr det no likevel - 5
 17. Kjell Westö - Tritonus - 5
 18. Tove Nilsen - Den eneste broren - 4

Romaner: 13
Krim: 4
Essay: 1

Jeg har ikke greid å lese min 1001-bok denne måneden, prøvde men sleit med språket, og ble lokket over på ferskere utgivelser. Diktsamlingen Inventarium av Alvarez har jeg begynt på to ganger, men den ligger på iPadden noen dager til, så jeg har ikke gitt helt opp. 
I november følger jeg innfallsmetoden som jeg pleier, har 30 cm med uleste bøker i hyllen, så håpet er å lese litt derfra, og frigjøre plass til mer. 


Kunst og kultur er viktige ingredienser i livet mitt, og oktober startet med et brak med to arrangementer allerede første dagen. På KODE 2 åpnet Private Eyes, en ny utstilling som viser deler av Christen Sveaas sin store kunstsamling. Etter dette ilte vi til DnS hvor 100 års dagen til Jens Bjørneboe ble markert med intervju, og musikk.

På biblioteket fikk jeg oppleve Wencke Muhleisen da hun fortalte om romanen sin Redd deg selv. Uken etter ble det to boktreff på en dag Nina Grünfeldt fortalte om boken Min ukjente farmors krig på biblioteket, og etterpå svingte jeg innom Norli og fikk valuta for tålmodigheten i form av en plass på første rekke til Olaug Nilssens fantastiske lanseringsfest av Yt etter evne, få etter behov


Lørdag var det tid for Lyttelos, hvor jeg lærte masse om foregangskvinnen Agathe Backe Grøndahl. På DnS så vi Røyk over Isdalen, uten at det imponerte så veldig, noe heller ikke Tsjekhovs Onkel Vanja gjorde. Sistnevnte var så forstyrrende for min psyke at jeg gikk i pausen, ikke på grunn av handlingen men fordi vi måtte se på en skjerm og scenen bak snurret hele tiden, så jeg ble både svimmel og kvalm. 

Jeg var ute med jobben og så Truls Svendsens morsomme show, og på torsdag var det tid for Vigdis og Line Hjorths flotte prat om Foreldre og barn. Dette arrangementet var flyttet fra den lille kafèen på biblioteket, til Grieghallen, så her har de hatt stor pågang. Måneden blir avsluttet i kveld med en 950 års jubileumsforestilling på Åsane nye Kulturhus, med Tertneskoret og ballett, gleder meg ☺ 


November står for døren med både litteratur- og kulturopplevelser. Jeg må berømme arrangørene av tilstelningene jeg har vært på, de tar smittevern på alvor hele gjengen, så det føles trygt. Er selv spent på hvilken bok som blir den beste jeg leser i november, har du noen tips til meg?

9 kommentarer:

 1. Skal du har vært aktiv på kulturfronten i oktober . Nesten misunnelig ;) Selv har det vært lite som har fristet i Trondheimsbyen ofte til det jeg har orket. Men som du vet; så fikk jeg med meg Leksikon om lys og mørke på Trøndelag teater :)

  Av bøkene dine har jeg følgende på leseliste: 2,6,7,10,12,14,15, 18. Tvilsomt om jeg rekker alle før nyttår, siden jeg har så mye annet i bunken også.
  Alt for mye fristende som kom i høst, er det lov å si det?
  Bare i dag har jeg lest anmeldelser av nye bøker jeg vil lese ; som Lars Amund Waages nye roman bl.a. Anmeldt i Bokmagasinet .

  Ser du ikke ble like begeistret for Tove Nilsens bok som en del av de andre. Den ser jeg frem til, skjønner du. Får lånt den når jeg har levert tilbake andre.

  Ønsker deg en fin november Tine:)
  Enda har vi en oktoberdag igjen i dag og her er der sol og lettskyet i dag.
  Anita😁

  SvarSlett
  Svar
  1. Og nr 9- Jacobsen, har jeg såvidt begynt på

   Slett
  2. Det er det lov å si, jeg er helt enig høsten har fristet med mange bra titler. Ser at du skal lese de to bøkene jeg ga full pott på terningen, det gleder meg.
   Jeg har ikke lest omtaler av Tove Nilsen sin bok, og for all del, jeg likte den, men det gikk så lang tid før ilden fattet, so to speak.

   Slett
  3. Har hørt ti kapitler av Bare en mor i dag , lmens jeg gikk tur, og liker den veldig godt. Gleder meg til mer lytting i morra :)

   Ok ang Tove Nilsen . Har fått bra anmeldelser , men ikke alltid jeg synes at bøkene hennes sitter like godt heller , men jeg er spent på denne.

   Slett
 2. Oi. Så mye spennende du har opplevd i oktober. Moro og interessart å lese om. Virker som om det skjer mye spennende i Bergen.
  Jeg har ikke lest noen av "dine" bøker denne måneden. Flere av dem frister.
  Jeg liker å lese omtalene dine. Du gjør en bar jobb med å inspirere, Tine

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord Marianne Augusta, det varmer et slitent bokblogghjerte :) Det virker som Bergen er god på å få folk ut av sofaen, og det er jeg glad for :)

   Slett
 3. Du er superflink til å få med deg mye. Jeg har vært på en del utstillinger på Hamar og Lillehammer, det er det.
  Jeg har faktisk bare lest en av dine bøker og den skal jeg blogge om i morgen, Knausgård sin.
  Ha en fin lørdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den beste avkoblingen fra en travel jobb er å gjøre noe på fritiden, så jeg priser meg lykkelig for at Bergenserne er flinke til å invitere sitt publikum til spennende arrangementer.
   Ser frem til å lese din omtale av Knausgård, som du kanskje fikk med deg, likte jeg denne boken veldig godt :)

   Slett
 4. Er nok bare Gudmoren jeg har lest fra denne lista, men du har fått lest mye i otkober også. Jeg også syns at Truls Svendsen er morsom. =) Håper showet hans var bra. =)

  SvarSlett