tirsdag 6. oktober 2020

Bli snill igjen av Geir Gulliksen

Tidligere har jeg lest Se på oss nå og Tjuendedagen av Geir Gulliksen, så tematikken i årets roman kom ikke overraskende på. Ei heller all sexen, husker fra sist at jeg rødmet der jeg satt og lyttet på bussen ☺

Forlaget om handlingen:
Han heter Henning, og han er ferdig med kvinner. Han har hatt kjærester siden han var fjorten, han har hatt samboere siden han var nitten, og han har vært gift, men nå er han alene. Han har en voksen datter som han ikke kjenner lenger. En dag møter han henne på gaten og blir skremt av hvem hun har blitt. Han bestemmer seg for å redde henne. Dette blir innledningen til en kritisk og desperat undersøkelse av hvem han selv har vært - som mann, sammen med kvinner - og hvem han kan bli.

Romanen begynner rolig og pent med en situasjon på Hennings jobb. Han har av grunner han ikke er sikker på selv, kjøpt seg en dress med bukser som rekker til kneet. Han får mange blikk og kommentarer pga. dressen, men i følge ham var det dressen som fikk ham til å stryke en mannlig forretningsforbindelse over kinnet, noe som førte til at han ble oppsagt.

Henning ønsker å være sårbar, men han fremstår som rigid i sine meninger og handlinger. Ikke alt han gjør er gjennomtenkt, noe som virkelig går opp for ham i sluttscenene. 

I del to hører vi mye om oppveksten hans, begrepet statsfeminisme kommer opp, og tankene han har rundt feminismen slik den fremsto i Brundtlandperioden, er spennende tankegods. Å være konvensjonell er et skjellsord for ham, hans refleksjoner rundt hva feminisme betyr for ham får meg faktisk til å nikke. Det at han blir støtt av å bli sett på som en mann.... tygg på den du!

Henning har et vanskelig forhold til Synne, den eldste datteren sin, et forhold som han famlende forsøker å reparere, men hvor han hele tiden gjør det motsatte av hva hun trenger. Hun er ikke akkurat tydelig på hva hun vil, siden hun unngår ham, så det er ikke før han overhører døtrene snakke om ham, at han glir inn i en grenseoverskridende selvransakelse.

Denne delen av romanen er perfekt i mine øyne, tematikken kunne vært bygget ut og vi kunne hørt mer om forholdet til konene og moren hans. Men Geir Gulliksen velger å skrive frem en mann som etter utallige kvinnelige kjærester, to ekteskap med kvinner og ansvar for to døtre, "plutselig" finner ut at han vil være homofil. Kall meg gjerne naiv, men jeg tror ikke det foregår sånn. Uansett ble sexen for påtrengende for mine ører og for detaljert for min fantasi.

Heldigvis er Gard Skagestad en glimrende innleser, så jeg kom meg gjennom boken, bare med noen trykk på spoleknappen når det ble for ubehagelig å høre på. Ryktene sier at Gulliksens neste bok avviker fra det han har skrevet i det siste, så jeg gleder meg allerede til den, for skrive det kan han ☺

Utgitt: 2020
Spilletid: 9:14
Kilde: Lytteeksemplar

4 kommentarer:

 1. Han skriver godt, men er litt lei akkurat den typen bøker nå. Fikk med meg Radioprogrammet der han pratet om boka, det holdt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nesten litt godt å høre at det ikke bare er meg som streiker litt her :)

   Slett
 2. Hehe, spoleknappen er nok kjekk å ha noen ganger:;)
  -
  Vet ikke om jeg leser denne, kanskje, kanskje ikke.. Ingen hast uansett, har mye å lese for tiden. Men jeg synes Gulliksen skriver bra, da.
  -
  Ferdig med Tollak fra Ingeborg på lyd. Gubedre for en sterk roman.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han skriver bra, og ryktene sier at neste roman blir "noe annet", så det er håp. Så kjekt at du likte Renbergs nyeste, det ble en sterk leseopplevelse ja.

   Slett