torsdag 15. oktober 2020

Eventyr for voksne av Grethe Fatima Syèd

Mitt første møte med Grethe Fatima Syèd var da jeg sist vår leste En sommer med Nedreaas, en bok jeg likte veldig godt. Årets utgivelse er en kortroman som skildrer forholdet mellom en mor og en sønn og alt det vakre og vanskelige livet byr på.

Forlaget om handlingen:
Alle historier har en begynnelse. Denne begynner med fotballen. Fortsetter så med lommelykten, sofaen, kontrabassen og bananskallet. Noen slutt har den derimot ikke. Hvis noen sier noe annet lyver de rett ut.Forlag: Vidarforlaget
Utgitt: 2020
Sider: 101
Kilde: PDF fra forlaget

Denne historien er kort og fremstår virkelig som "et eventyr for voksne". Det er ikke mange karakterer vi blir kjent med i denne fortellingen, stort sett er det gutten ved vinduet og hans tanker om livet vi tar del i. 

Den unge gutten, finner mannen som losjerer hos dem liggende hjelpeløs, etter noe som kan fremstå som et selvmordsforsøk. I stedet for å ringe etter hjelp stiller gutten seg i vinduet og ser ut. Mor er på korøvelse. Søstrene hans er flyttet hjemmefra. Denne situasjonen er romanens omdreiningspunkt og gir romanen sitt dystre preg. 

Helt uten å tenke sparket jeg ballen. Alt jeg kunne sparket jeg, og jeg fikk til et helt utrolig godt treff. Den lettet og fløy i en diger bue, jeg så med en gang at den kom til å gå over gjerdet og jeg tenkte at Nå kan det være den lander i veien. Og ruller nedover, mot busstoppet og krysset, kanskje enda lenger ned. Eller til og med over hovedveien, mot fabrikken, helt ned i skrenten til bekken kan den gå, og ja, jeg håper den lander i bekken eller helt inn i hjertet ditt.

Søker du minimalisme og mulighet for egne tolkninger av metaforer og er komfortabel med gjentatte tankesprang, ja da er denne kortromanen noe for deg. Tenker at dette er en liten roman, et eventyr, som med hell kan leses flere ganger ☺


2 kommentarer:

 1. Interessant. Jeg blir nysgjerrig på hvordan eventyret vil ende.
  Minner meg om en bok du har skrevet om tidligere - noe om en sønn som bor hos moren, noe skjer og han gør ikke noe - husker ikke hva den heter. Jeg har lyst til å lese begge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. For en husk du har :) Stemmer det, akkurat den detaljen går igjen i bøkene, ellers er de ikke spesielt like. Gøy at du får lyst å lese disse bøkene som ikke er helt mainstream :)

   Slett