tirsdag 8. september 2020

Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet av Heidi Linde

Dette er ikke mitt første møte med Heidi Linde, for jeg har lest både Agnes i senga og Talte dager. Linde skriver underholdende og jeg kan tenke meg at dette er gjenkjennelig for de fleste. 

Forlaget om handlingen:
Vigdis har vært gift i tjue år, men ønsker ikke annet enn å bryte ut av ekteskapet. Men hvordan kan hun rettferdiggjøre å forlate en mann som ikke slår, som ikke drikker eller ligger rundt, som er en god far? Kanskje handler det bare om forventninger, og om å legge lista lavere. Men hvor lavt kan en list legges, før selvforakten tar overhånd, før man kveles, før man dør?
Linn har bestandig vært den pene. Nå oppdager hun at menn ikke lenger snur seg etter henne på gata. Hvis tiltrekningskraften er tapt, hvem skal hun nå være?

Egentlig handler historien ikke så veldig mye om husarbeid slik tittelen lover, og heldig vis for det, for ingenting er vel kjedeligere å snakke om. 

Vigdis er jordmor, men først og fremst er hun mor til sine tre nesten voksne barn og sin mann. For det er ikke mye han bidrar, selv om det ble han som dro på fotballcup med datteren til slutt. Det er ikke tvil om at Vigdis føler seg fanget og strupt i det livet hun lever, og hun begynner å bli desperat etter å gjøre noe med det. 

Så har vi Linn da, hun er et kapittel for seg selv, så det heter så kjekt. Hun er gift og har en liten jente som går i barnehage. For meg som jobber i barnehage ble det litt morsomt å høre om hvor vanskelig Linn synes det er å forholde seg til de ansatte og andre foreldre. Hun er ikke en tydelig for forutsigbar voksen for lille Billy, noe som gjør tingene mye verre for henne.

I denne relasjonen er det Linn som er den umodne, for mannen hennes tar ansvar og har et fint forhold til Billy. Linn gremmer seg bare over at mannfolkene ikke snur seg etter henne på gaten lengre, og mesteparten av sekvensene hvor Linn er hovedperson preges av et usmakelig kroppshysteri, som jeg ikke kjenner meg igjen i.

Historiene til Vigdis og Linn flettes inn i hverandre mot slutten, kanskje ikke en så veldig overraskende slutt, men en fin avrunding av historien. Av de tre bøkene jeg har lest av Heidi Linde, er det denne jeg har likt best.

Utgitt: 2020
Spilletid: 8:42
Kilde: Lytteeksemplar


2 kommentarer:

  1. Må forsøke meg på denne, selv om jeg ikke likte Talte Dager.

    SvarSlett
    Svar
    1. Spent på hva du synes, jeg likte ikke Talte dager så godt jeg heller, denne var bedre :)

      Slett