onsdag 2. oktober 2019

Furet/værbitt ny bok i serien om Selma Falck av Anne Holt

Dette er den andre boken i Anne Holts nye serie hvor Selma Falck er hovedpersonen. Jeg likte En grav for to veldig godt, og frydet meg over et gjensyn med stjerneadvokaten Selma Falck.

Forlaget om handlingen:
Selma våkner til et mareritt. Hun er naken i en brennende hytte på snaufjellet. Hukommelsen er borte, hun aner verken hvor hun er eller hvordan hun har havnet der. Mørbanket og blødende er det bare med nød og neppe hun berger seg ut av koia.  Det er ingen tegn til bebyggelse i nærheten, temperaturen synker og en snøstorm setter inn. Selma må overleve.

Mens Selma kjemper mot skader og frost, sult og tørst, kommer minnene tilbake i brokker. Hun strever med å sette dem sammen, men etterhvert danner det seg et skremmende bilde av det siste halvårets hendelser. Selma innser at det ikke bare er viktig å leve videre, men å komme seg raskt tilbake til sivilisasjonen. Drap er begått, stor urett må stanses. Det står om selve nasjonens framtid.

Selma Falk, vår hovedperson, er advokat av ypperste klasse, men har så mye mer ved seg. Hun har vært toppidrettsutøver, er A-kjendis og utad fremstår hun som vellykket til tusen. Bak kulissene hersker det alt annet enn ro og lykke, og nettopp denne "karakterbristen" er det som gjør Selma Falk så spennende.

Romanen veksler i tid med bare noen få måneder. Det er en handlingsmettet historie hvor handlingen drives fort frem av vekslingen mellom høst, vår og sommer. Siden vi begynner med slutten, vet vi at Selma kommer i hardt vær, men det ødelegger ikke spenningen.

Det er en iskald start på boken, som forlaget beskriver ovenfor, men det som skjer når sommeren nærmer seg høst er ikke mindre dramatisk. I en egen bolk som finner sted på våren møter vi en gruppe menn, som i et hemmelig forbund har satt seg fore å beskytte freden. Fred, frihet og demokratiet er det de vil beskytte, men innad i gruppen oppstår det uenigheter om hva som er den beste fremgangsmåten.

Selmas forhold til eksmannen og de to voksne barna deres står sentralt i historien, selv om det her kun er datteren vi hører om. Ting skjer når hun skal gifte seg, som gjør at Selma blir tvunget til å nærme seg henne, mer enn datteren aksepterer.

Mina på sytten har det heller ikke så godt, og de flotte skildringene av ensomheten hennes skjærer meg i hjertet. Hun er datter av justisminister Tryggve Mejer, og en skulle tro hun levde et privilegert liv. I stedet føler hun seg usynlig i forhold til foreldrene og etterhvert også vennene, og dette fører til at hun gjør ting på egenhånd som får fatale følger.

Mer velskrevet krim skal du lete lenge etter, plottet er godt, skrivemåten gir leseren litt å jobbe med, men handlingen er lett å følge med på. Anne Holts gode blikk og glimrende karakterskildringer gjør dette til krim av beste klasse ☺Utgitt: 2019
Spilletid: 13:47
Sider: 395
Kilde: Lytte/leseeks

10 kommentarer:

 1. Er det ille å innrømme at jeg ikke liker bøkene til Anne Holt? Og jeg har ikke engnag lest de to med Selma. Huff :)
  Men utifra det du skriver kan det være jeg tar feil i min manglende interesse. Krim i beste klasse spm du skriver er ikke forunt mange bøker

  SvarSlett
  Svar
  1. Velskrevet og spennende, er to ord jeg vil bruke, så kanskje du skal gi Selma Falck-serien en sjanse? Det er mye å velge i, og leser du krim er det en smakssak hva som fenger :)

   Slett
 2. Jeg har heller ikke lest noe av henne - men kanskje jeg skulle prøve meg på denne, du skriver så positivt om den. Har den både i papir og lyd. Er midt i siste Horst sin nå, bra den også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Leser du En grav for to først, så får du bakgrunnen til Selma Falck med deg. Tipper du vil like bøkene, selv om vi ikke er helt enige når det gjelder Horst :) (har dog ikke lest den siste, har falt av kan man si)

   Slett
 3. Har ikke lest noe av Holt ennå men har disse om Selma Falck liggende etter at de har lagt i nettet fra bokmøtene så de blir sikkert lest en eller annen gang. Har lest 2 krimbøker den siste tiden og det holder en stund for meg det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Krim er liksom ikke din greie, men her har du to bøker du kan glede deg til. Spent på hvordan det går med lyttingen, du var ikke fan av det før heller, men gikk det seg til?

   Slett
  2. Joda,jeg har lyttet endel,blant annet 3-4 bookerbøker på engelsk nå i sommer. Nå har jeg ikke lenger Storytel men har lytteeksemplar av Koke bjørn så jeg må vel høre den før jeg eventuelt spør om flere.

   Slett
  3. Jeg vurderer å kutte lese/lytte-eksemplarer helt, så da blir det vel Fabel på meg om et års tid :)

   Slett
  4. Ja,har jo lyst å kutte litt ned på leseeks jeg også. Noe spes som skjer om et års tid?

   Slett
  5. Det som skjer er at de bøkene som da kommer på Fabel er så gamle at jeg ikke allerede har hørt dem på Lydbokforlaget :)

   Slett