tirsdag 15. oktober 2019

Bli hos meg av Marianne Storberg

Marianne Storberg har ettervert blitt en kjær forfatter. Romanene Eplehagen og debuten Brevet fra Betsy var begge fine, noe jeg også synes Bli hos meg er.

Forlaget om handlingen:
Året er 1957. Det skjer et vendepunkt i Ellinors liv den dagen hun mottar et brev som forteller at hennes mor er gått bort. Hun har alltid fått høre at moren Boel døde da hun var liten, hva er det adoptivforeldrene ikke har fortalt? Hvorfor ble moren gjemt bort og glemt tidlig på 1900-tallet?

Vi følger den livsglade og ustyrlige Boels reise fra hjembygda utenfor Bergen til millionbyen Chicago og tilbake til et vestlandsk småsamfunn. 

Hun blir midtpunktet i en dramatisk historie om store drømmer og besettende begjær. Boel tar for seg av livet, mens de rundt henne krever anstendighet og selvkontroll. Etter hvert blir hun et offer for sin egen livslyst, og i fortvilelse skader hun dem hun elsker mest.

Vekselvis følger vi historiene til Ellinor og Boel, to kvinneskjebner som begge har noe dystert over seg. At Boel har levd i Norge i mange år, og datteren har trodd at hun var død, gir et sentimentalt bakteppe for det som utspiller seg.

Boel og søsteren drar som unge jenter til Chicago, og det er spennende å høre om hvordan de finner seg til rette i storbyen, og om hva som skjer med dem. Siden kommer de tilbake til Norge, og etterhvert treffer Boel han hun gifter seg med.

Gjennom første del av boken vet ikke leseren hvem som er far til Ellinor, men når det kommer for en dag, så er det egentlig ikke mer å lure på. Noe skjer jo med Boel som gjør at hun havner på Valen Sykehus, men hva dette noe er, føles ikke viktig.
Historien er ganske forutsigbar og byr ikke på uventede vendinger av noe slag. Allikevel føles det ikke kjedelig, og Anne Ryg leser på en sånn måte at jeg bare måtte høre ferdig.

Romanen har mange fine skildringer av hverdagsliv og samliv, fra begge tidsepokene, noe som gir leseren et lite kikkhull inn i fortiden.

Utgitt: 2019
Spilletid: 12:36
Kilde: Lytteeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar