søndag 27. oktober 2019

Ungen av Aina Basso

Aina Basso har tidligere imponert meg med Inn i elden, som hun fikk Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for, da den ble gitt ut for første gang i 2013. Året etter kom Finne ly som hun fikk Bokbloggerprisen for, og i 2016 kom Heksejakt, en sakprosabok for ungdom, som også fenget gamlemor.

Forlaget om Ungen:
I Ungen tek Aina Basso oss med til eit Oslo i ei anna tid. I Kristiania i 1899 mistar Anna husposten sin etter at grosseraren ho tente hos, går konkurs i krakket. Ho får ta inn på Grønland hos Pauline, som ho tidlegare arbeidde med på fabrikken. No er det ikkje arbeid å få, og dei to bestemmer seg for å ta til seg pleiebarn – mot rimeleg betaling. 
Men når det først og fremst handlar om eiga overleving, hamnar spedbarna ofte i andre rekkje, og følgjene blir alvorlege. Mellom ungane er det likevel ei som Anna knyter seg til. Vesla minner om det ho sjølv hadde i eit tidlegare liv, før ho mista alt.

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2019
Sider: 268
Kilde: Leseeksemplar

Ungen er en roman skrevet på grunnlag av dokumenterte historiske hendelser, som Pleiemødresaken. Etter et krakk mot slutten av 1800-tallet var desperasjonen og fattigdommen i Kristiania stor. Mange gjorde alt for selv å overleve, selv om det gikk ut over andre.

Hovedpersonen vår Anna har selv vært gjennom mye, før hun slår seg sammen med Pauline, og blir det som vi i ettertiden har kalt englemakerske. I store deler av romanen syntes jeg litt synd i henne, siden det var Pauline som var den tøffe av dem. Men, senere starter hun for seg selv, og viser sin kyniske og griske side til fulle, så da forsvant medlidenheten.

Vi er i en tid med teglverk, møller, systuer og spinneri, kullstøv, røyk og bråk preger bygatene og nær sagt alle er skitne og sultne. Anna synes det er et nederlag å bli hjulpet av Fattigvesenet, og siden rutiner rundt barnefødsler og -død ikke er utarbeidet, finner de sin nisje her.

Disse to tar altså til seg reivunger og skal ha dem i pleie. Ikke har de morsmelk å gi dem, så det blir kumelk fra dag en. Når ungene skriker gir de dem konjak i melken eller legger en tung pute over ansiktet deres. Denne geskjeften driver de i hemmelighet, så det er viktig at naboene ikke oppfatter at det er barn i huset.

Det er ikke mange følelser å spore hos damene som til stadighet mister en unge, og det kniper i hjerterota hver gang de legger den tyngste puten over ansiktet til et skrikende barn.


   Prøver å lene meg attover mot puta, slappe av i kroppen. Det er ikkje noko å bry seg om. Eit barnelik frå eller til, her eller der. Det er ikkje eg som har drepe han. Han har ikkje nokon grunn til å heimsøke meg. Men kroppen er stram og stiv, finn ikkje kvile. 


Aina Basso har igjen gikk oss en engasjerende roman som oser av innsikt og fortellerglede. Historien bygges opp rundt livet til disse fattige englemakerne, så den er ikke en fullverdig skildring av Kristiania rundt 1900. Noe som er bra, for ved å ta med mer, ville tempo og fokus blitt et helt annet. Hun skriver knakende godt, boken er vanskelig å legge fra seg og det som avsløres her er gruvekkende som den beste thriller. Anbefales!

Denne Pleiemødresaken hadde jeg ikke hørt om, så Ungen ble i så henseende en ny brikke i puslespillet, som utgjør min kunnskap om norsk historie.


15 kommentarer:

 1. Det är alltid kul att få lära sig något nytt via böckerna man läser. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten. Det låter som en intressant bok. Ännu en norsk författare att komma ihåg.

  SvarSlett
 3. Fin omtale, Tine - ser jeg har et par bøker av Basso, men har ikke lest noe av henne enda. Burde kanskje gjøre det.

  SvarSlett
 4. Så fin omtale! Jeg gleder meg til å lese Ungen, jeg fikk den nettopp i posten. Jeg har likt alt jeg har lest av Basso, så jeg regner med jeg skal like denne og. :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du den liggende er det bare til å sette i gang, for dette er god litteratur :)

   Slett
 5. Änglamakerskor har jag läst om en hel del, jag är mycket förtjust i hisstoriska romaner. Stort tack för smakbit, ska kolla upp författaren lite närmare. Ha en skön söndag

  SvarSlett
 6. Låter intressant, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten. Verkar som en intressant bok, tycks dock inte finnas i svensköversättning.

  SvarSlett
 8. Tack för smakebit, historiska romaner brukar alltid vara intressanta.

  SvarSlett
 9. Har også likt godt de bøkene jeg har lest av Basso og ser frem til å lese denne også om ikke så lenge. Ser du leser Eikemo, håper du koser deg med den :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, Eikemo er en ener! Tenkte å lenke til din fantastiske omtale, med utfyllende handlingsreferat :)

   Slett
 10. Den låter riktigt intressant - om än otäck. Den ska jag kolla upp. Tack för tips!

  SvarSlett
 11. änglamakerskor är ju inte så sällsynta i skönlitteraturen och dessvärre fanns de väl i verkligheten också. arma barn! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 12. Låter som en läsvärd bok. Tack för smakbiten.

  SvarSlett