søndag 29. september 2019

Gileads døtre av Margaret Atwood

Trettito år etter utgivelsen av Tjenerinnens beretning kommer Margaret Atwood med en oppfølger. Bøkenes handling skilles av femten år, og igjen er vi i midt i den dystopiske og fascinerende fortellingen om Offreds fremtid i Gilead. Litt stas er det jo at boken kommer ut på norsk og engelsk samtidig.

Forlaget om boken:
Margaret Atwoods dystopi ble kjent over hele verden da HBO filmatiserte Tjenerinnens beretning som tv-serie. Gileads døtre er en nyskrevet og selvstendig fortsettelse av Tjenerinnens beretning. Endelig får sultne fans svar på hva som skjedde med Offred etter at hun steg inn i varebilen etter å ha blitt anklaget av Føreren og hans kone. Kan hun overvinne undertrykkelsen og bli fri, eller må hun i døden? Gileads døtre gir svar.
Gileads døtre utspiller seg femten år etter Tjenerinnens beretning og her hører vi tre andre kvinner fortelle om den kristne fundamentalistiske staten Gilead.

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2019
Sider: 480
Kilde: Leseeksemplar

Etter å ha gjenlest Tjenerinnens beretning, gikk jeg sporenstreks videre på Atwoods fortsettelse Gileads døtre. Romanen er bygget opp med tre jegstemmer. De er tydelig merket med overskrifter som forteller leseren at det hele er utskrifter som gjenforteller hendelser fra fortiden.

Vi møter flere av karakterene fra forrige bok, og Tante Lydia er den som i sine hemmelige nedtegnelser starter denne historien. I tillegg til Tante Lydias historie får vi innblikk i to forskjellige vitneforklaringer hvor vi i den ene møter Agnes som bor i Gilead og skal giftes vekk til Fører Judd. I den andre vitneforklaringen møter vi sekstenårige Daisy som på bursdagen sin sin får verden snudd opp ned.

Samfunnet i Gilead skildres med detaljer som nevnes så vidt. På den måten får leseren bygget sitt eget bilde på tilstanden, samtidig gir det rom for ettertanke. Det er ikke tvil om at kuppet som fratok Kongressen all makt har snudd opp ned på tilstanden i de delene av USA som inngår i Gilead. Religionen er sterkt konservativ, katolisismen benevnes som kjettersk blant annet, kriger på går og det er mangel på alt fra strøm til mat.

Kvinnene er fremdeles undertrykt på det groveste, men i denne romanen hører vi ikke så mye om utfordringen med synkende antall barnefødsler og bruken av Tjenerinner. Vi hører om steining, henging og henrettelser, om mangelen på frihet og om hvordan alle kvinner må være ytterst lydige.

Tantene som har sitt hovedsete på Aruda Hall er de det handler mest om, og vi får høre en del om hvordan landene som grenser til Gilead forholder seg til dette totalitære styret. Romanen har en god spenningskurve, med tanke på jentene som vil forsøke å lure seg inn i, og ut av Gilead.


Det jeg frykter mest: at alt mitt strev vil være fåfengt og at Gilead vil bestå i tusen år. Stort sett er det slik jeg opplever det her, langt unna krigen, i stormens stille øye. Så fredelig det er i gatene; så rolig, så ordentlig; skjønt under den bedragersk stille overflaten ligger det en sitring, som i nærheten av en høyspentleding. Vi er anspente, alle sammen; vi dirrer, vi skjelver, vi er alltid i beredskap. Terrorvelde, sa man før i tiden, men terroren hersker ikke. Den lammer. Det er derfor det er så unaturlig stille.


Dette er glimrende lesning, Margaret Atwood har greid det igjen!

Romanen blir oppsummert med et symposium som forskere i Canada hadde lenge etter hendelsene vi har tatt del i. Dette ble en avklarende og ganske så morsom avrunding av romanen.

22 kommentarer:

 1. Läst något av Atwood för länge sen. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Åh, jag måste bara se till att läsa denna snart, tack för inspirerande inlägg och smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, her har du en godbit å glede deg til :) Takk for fine ord!

   Slett
 3. Hej, jag håller på att titta på Handmaids tale på HBO, är på andra säsongen, tror det finns minst en till. Innan jag sett klart vill jag inte läsa den, men sen så. Älskar Atwoods böcker och ser fram emot den, kanske måste jag rentav skynda mig lite i tittandet. Tack för smakbit, trevlig sönddag

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så Handmaids tale på HBO men bare den første sesongen. Når Gileads døtre kom ut, måtte jeg bare lese den. Ser gjerne de to siste sesongene nå :) Trevlig søndag til deg også!

   Slett
 4. Flott omtale Tine - jeg har boken, men føler ikke jeg får særlig "tak på" Atwood sin "alternative" litteratur - skjønner den har en hensikt og at det er tolkingsmuligheter, men....

  SvarSlett
  Svar
  1. Som sagt, det måtte to lesninger til for meg med Tjenerinnen, men det sitter nå. Etter god oppvarming surfet jeg inn denne her uten problemer :)

   Slett
 5. Bra skrevet! Jeg leste En tjenerinnes beretning da den kom ut, men jeg har satt serien og den nye boken på vent. Til jeg kan nyte den med den oppmerksomheten Atwood fortjener.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er litteratur det er ok å være i humør/form til, så godt tenkt å ha dem på vent. Jeg har de to siste sesongene av HBO serien igjen, (klarte ikke vente jeg nei...), men er dårlig på tv, så det spørs om jeg får sett dem :)

   Slett
 6. Boken ligger klar men aller først skal jeg i gang med Tjenerinnens beretning,vil lese den på nytt før denne får slippe til.Tv-serien har jeg begynt på men ikke sett alt av, skal spare til jeg har lest bøkene. Merker egentlig litt ambivalens siden "alle" leser denne boken nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt tenkt, jeg nøt å ha Tjenerinnen i friskt minne da jeg leste denne her. Av og til er det godt å være med i gjengen, men jeg har ikke merket at "alle" leser den, kraftig hypet er den i alle fall :)

   Slett
  2. Joda,kan være fint å være med i gjengen av og til, og siden jeg har et håp eller snarere et ønske om at hun skal vinne nobelprisen i litteratur om snaue 14 dager så har jeg sikkert lest dem innen da. Sikkert på insta at jeg blir så "spammet"

   Slett
 7. Jag läste ju The Handmaids Tale när den kom ut, och tyckte mycket om den. Vill läsa den här, men är samtidigt lite orolig för vad jag ska tycka...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du kommer til å like hvordan Atwood har avsluttet historien :)

   Slett
 8. Du skriver overbevisende, ser jeg må få lest disse. Har den siste, men 7 ukers venting på den første!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tjenerinnen har de for 79,- på ARK, hvis du vil slippe ventetiden :)

   Slett
 9. Tack för smakbiten! Den vill jag läsa!

  SvarSlett
 10. Tror du att jag borde läsa om Tjänarinnans berättelse innan jag läser den här? Det börjar bli länge sen jag läste Tjänarinnans berättelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde stor glede av å lese Tjenerinnen på nytt, før jeg leste denne her :)

   Slett
 11. Har ännu inte läst något av Atwood trots att jag har några av hennes böcker olästa i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Har lest boka nå, men har vært uten pc flere dager, så jeg er på etterskudd med omtaler. Vi er nok enige når det gjelder boka.

  SvarSlett