onsdag 26. september 2018

En grav for to av Anne Holt

Er du klar for en bok om Therese Johaug? Tullete sagt selvfølgelig, men tematikken ligger så tett opp til hennes sak for noen år siden, at jeg kunne ikke dy meg. Dette er også starten på Anne Holts nye krimserie med Selma Falck som i seriens begynnelse er både nyskilt, eksadvokat og eks toppidrettsutøver.

Fra forlagets skildring:
Hun er i dyp krise med de følger at ektemann, barn, jobb og en gedigen villa er tapt på kort tid. Selvforskyldt må hun flytte inn i et lånt vrak av en leilighet, uten annet selskap enn en rasekatt hun ikke kan fordra.
På innflyttingsdagen blir Norges beste kvinnelige skiløper, Hege Chin Morell, avslørt av en dopingprøve. Bare to måneder før OL i Pyeongchang viser en test at hun har inntatt klostebol, et stoff som vil kunne gi henne flere års utestenging fra idretten. Selma Falck blir oppsøkt av skiløperens styrtrike far. Han mener at datteren har vært utsatt for sabotasje, og gir den blakke og arbeidsløse Selma det tilsynelatende umulige oppdraget å bevise Heges uskyld i tide til siste OL-uttak.


Historien begynner uten at vi får listet opp omstendighetene rundt Selmas liv og krise, men forfatteren lar oss bli kjent med henne i løpet av handlingen, det liker jeg.

En topplangrennsløper blir funnet død etter en ulykke under trening og når Selma sjeker ut noen detaljer rundt dopinganklagene, viser det seg at disse tingene har en sammenheng. Obduksjonen av den døde viser at han har spor av det samme forbudte stoffet i blodet som den dopinganklagede Hege.

Dette er en krim med bakteppe i Norges langrennsmiljø, den er lagt tett opp til vår tid med det forestående OL i Pyeongchang som et levende spøkelse der fremme. Det er hele tiden Norges skiløperforbund som blir hengt ut, en liten fiffig detalj, som forhåpentligvis gjør at det ekte skiforbundet ikke hisser seg opp.

Selma Falcks har sine egne problemer å stri med, og lar seg nær sagt presse til å finne ut av om Hege er uskyldig, av hennes adoptivfar Jan Morell. Det er ikke lite snusk som dukker til overflaten når Selma begynner sine undersøkelser, lyssky forbindelser, kameraderi og snuskete avtaler.

I begynnelsen er det noen flere handlingstråder, "Manuset" forvirret meg litt, siden det tilsynelatende var noe helt annet, men jeg slo meg etterhvert til ro med at det skulle være sånn. Historien er mangefaset, og inkluderer et stort persongalleri. Karakterene er gode og blir fort tydelige uten at det føles karikert på noen måte.

Denne krimmen bygger ikke på etterforskning fra politi, advokater eller journalister. Den har en bakgrunnshistorie fra barndommen til noen av karakterene, og gir et fint bilde på hvordan karma kan innhente deg. Handling og konsekvens belyses, og leseren kan la tankene sveve rundt motivene rundt de livsvalg vi treffer.

Denne boken har jeg både lest på Kindle og lyttet til Anne Rygs glimrende innlesning, begge deler anbefales varmt.

Glimrende Anne Holt,  jeg gleder meg til å bli enda mer kjent med Selma Falck!


Utgitt: 2018
Spilletid: 12:38/368 sider
Kilde: Lytteeksemplar/ebok


Anne Holt var hjertelig tilstede på Gyldendals arrangement "Forfatterne kommer" i Bergen i dag, hvor hun harselerte med oss bergensere (eller jeg tror i det minste at det var det hun gjorde...) Hun fortalte om sine tidligere krimserier og om den nye krimhelten sin, som jeg allerede har blitt glad i.

Hun la ikke skjul på at bokens bakgrunn i Therese Johaugsaken er gjort bevist og at hun ville sette fokus på at personvernet til utøverne som vi er så stolte av, er alt for dårlig.

For en artig dame, Lars Mytting, Arne Hjeltnes, Tore Skeie og Trude Marstein hadde beredt grunnen for henne, så stemningen var allerede høy, men hun fikk siste ordet ☺

15 kommentarer:

 1. Denne har jeg liggende, siden vi fikk den i bokposen. Liker Anne Holt, men det er en stund siden jeg har lest noe av henne..

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk den vi også, men jeg hadde allerede hørt/lest den :) Gled deg, jeg tror du kommer til å like den.

   Slett
 2. Ja,hun var utrolig artig!Ser frem til å lese den,må bare få lest ferdig haugen jeg har begynt på. Med få uker igjen til sesongstart passer det kanskje å lese den snart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Snøen er her før vi vet ordet av det, og problemstillingen er absolutt aktuell :)

   Slett
 3. Denne har jeg lest, men bestemte meg for ikke å skrive om den for selv om den er helt grei, spennende og med en finurlig oppbygging, ble jeg ikke helt hekta. Jeg er enig med deg at "Manuset" var litt løst hengt på slik at det ble mer forstyrrende enn oppklarende, i ettertid ble det jo åpenbart hva det skulle være godt for, men for å forstå det vill jeg måtte ha langt mer hjelp... Fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at det ikke bare var meg som ble litt forstyrret av Manuset :) Noen ganger er leseopplevelsen sånn at en ikke har noe å "tilføye" så da er det like greit å droppe omtalen :)

   Slett
 4. Lenge siden jeg har lest noe av Anne Holt, så jeg må nok få med meg krim av henne i år. Denne virker bra, så jeg venter til snøen faller og det blir vinter. Takk for sist, forresten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for sist Åslaug, helgen ble så alt for kort :) Anne Holt bygger opp en ny spennende hovedperson i denne boken, det skal bli kjekt å se hva som skjer med henne :)

   Slett
 5. Føler meg klokkeklar til å lese om Johaug. Men slo det fra meg pga Anne Holt og jeg måtte ha lest 100 Wilhelmsenbøker for å komme til Therese. Meen, så leste jeg innlegget og ser at det kanskje ikke er Wilhelms. Er dette en ny serie? I såfall er jeg med. Sportskrim er sooo mi greie. Kurt Aust sin sykkelkrim feks. Akkurat som jeg vil ha det. Skal sjekke eBokBib.
  (Det er så langt min lesning strekker seg i disse dager. Jeg laster ned på eBokBib - og glemmer bort..)

  Sidenote: Er svært glad i Holst, som du har i sidemargen, har lest både chick og bio fra henne, og gleder meg til Lillegraven. Har trua på at hun kan skrive krim. Hun er så god på stemninger.

  (Takk for sist btw)

  SvarSlett
  Svar
  1. Forresten. Lillegraven og Holt sine bøker ser nesten identiske ut. Svart med gult. Dårlig fantasi.

   Slett
  2. Takk for siste Ingalill, det var veldig kjekt å møte deg igjen. Når du sier det, coverene er veldig like, er ferdig med begge bøkene nå, så de står ikke lainet opp ved siden av hverandre lenger.
   Selma Falck er en ny hovedperson, så du kan glemme rekkefølger og alt det der. Jeg ble litt forstyrret av likheten med Therese Johaug-saken, men krimmen har mye mer ved seg. Du som liker sportsrelasjoner vil digge denne :)

   Slett
  3. (nå må du snart vokse fra deg den tvangslidelsen, Ingalill - bøker trengs IKKE leses kronologisk, du ser jo - jeg er jo fremdeles i live! ha!)

   Slett
 6. Sånn ellers :-) ... så har jeg også vært på forlagsmøte og mottatt denne boka fra Holt. Nettopp startet, og ikke lest ei eneste Wilhelmsenbok fra før av. Godt gjort! Jeg tror jeg har unngått hele Holt sitt forfatterskap, så denne blir sannsynligvis min første. Mye avhenger av En gra for to, for å si det sånn... Jeg har også fått igjen PCn min som jeg glemte på hotellet under BBT i Stavanger, så nå blir det omtaler og kommentarer fra meg også. Ellers, takk for sist til alle - svært kjekt å møte dere her "hjemme"!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var veldig kjekt å være sammen med deg og gjengen, jeg gleder meg til neste gang. Det er jo perfekt å starte sitt bekjentskap med Holt med hennes nye helt :)

   Slett