onsdag 2. januar 2019

Paradisets hjerte av Roar Sørensen

Det er mange år siden jeg først stiftet bekjentskap med Roar Sørensens forfatterskap. Hans krimserie fra Filippinene fremstår som noe helt for seg selv, med ekspolitietterforsker Stingo i førersetet for en spennende og sanselig historie med mye humor. Jeg har lest Magellans kors og Smertens aveny tidligere, og ser til min store forskrekkelse (og glede) at jeg har gått glipp av bok nummer tre Mørkets blod. Paradisets hjerte er altså den fjerde boken i en serie som jeg gjerne anbefaler videre.

Fra bakpå boken:
En nordmann, kjent under navnet «Gullhesten», dør under mystiske omstendigheter på Filippinene. Stingo får i oppdrag å finne ut hva som har skjedd.
Etterforskningen fører Stingo dypt inn i det norske miljøet på ferieøya Mactan. Mange har hatt motiv for å drepe Gullhesten, både den filippinske familien hans og nordmenn med kriminell fortid i Norge.
Skal Stingo finne ut hvem som står bak, må han ta et oppgjør både med norske venner og filippinske gangstere.


Forlag: Asiaforlaget
Utgitt: 2018
Sider: ebok
Kilde: Kjøpt selv


Vi er på ferieøya Mactan hvor nordmannen Stein Inge Olsen har sitt tilhold. Det er mange andre nordmenn her, de fleste kan vel kalles som "gamle griser" som utnytter fattigdommen og de unge kvinnenes behov for å tjene penger. Den heller spesielle settingen for denne krimmen gir tankene et grøss, og som leser kan jeg innrømme at dette er et scenario jeg vet finnes, men aldri kommer til å oppleve.

Historien som utspiller seg er spennende, og den uredde Stingo strekker seg til det ytterste for å få til det han vil, i sin søken etter det han antar er Gullhestens morder. Plottet er intrikat, og samtidig som vi følger Stingos tankerekker og ferd rundt i omgivelsene, lærer vi om forholdene på Filippinene.

Karakteroppbyggingen er god, jeg ser for meg alle personene og skiller dem lett fra hverandre. Selv om de fleste har opp til flere kallenavn, og en ikke alltid vet hvem som er på lag med hvem, så går det ikke i surr.

Språket Roar Sørensen bruker er muntlig til tusen, her er det mye direkte tale som gjør boken rask og lett å lese. Han har en herlig humor og benytter seg av litterære referanser som er subtil nok til at det ikke blir påtrengende.

Dette er en velskrevet kriminalroman helt uten logiske brister eller annet å riste på hodet av. Etter å ha lest Paradisets hjerte føler jeg at jeg har fått i pose og sekk, både lærdom, latter og noen spennende timer, hvor det var bare til å klamre seg til Kindelen. Jeg har Mørkets blod liggende klar og går gladelig rett over på den. Boken anbefales på det varmeste!

9 kommentarer:

 1. Jau jau, så klare anbefalinger må jo tas seriøst.:) Boka noteres- aberet er at jeg helst ikke leser på Macèn- og nettbrett har jeg ikke.. Papir er tingen her i heimen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Anita, der følte jeg meg litt mindre "dinosaur" :) Du får spare boken til du har gitt etter for nettbrettpresset.

   Slett
  2. Hehe.. har ikke noe i mot nettbrett, men synes ikke jeg har villet prioritere pengebruk på iPad, når jeg har stor mobil og MacBook Air.. er ikke nødvendig, men savner det når det gjelder å lese e-bøker (ikke det samme på mobil og datamaskin..) Vet det finnes både Kindle og billigere nettbrett, men æ vil ha iPad, hvis æ skal ha altså, for da kan jeg låne på eBokBIb.

   Slett
  3. Jeg savner eBokBib, og prøvde å vekke vår iPad til live i romjulen Dessverre uten å lykkes. Kindle blir et billigere alternativ ja, men med sine begrensninger. Dog, har jeg begynt å lese på sengen, noe jeg aldri har gjort før, til det er Kindle perfekt :)

   Slett
  4. Det skjønner jeg godt.:) Det er så enkelt..
   Har lastet ned to bøker og begynt på den ene på mobilen. Gjør det innimellom, selv om jeg ikke liker så godt å lese fra mobilen. Leste en tredjedel, og det får holde for i dag, blir litt slitsomt å lese mye bok på mobilen, synes jeg.

   Slett
 2. Interessant. Paradisets hjerte skal lesast med det fyrste. Denne må vera heilt annleis enn Mørkets blod, som er veldig mørk og dyster - og velskriven. Sørensen er ein dyktig forfattar som fortener fleire lesarar. Det meiner eg verkeleg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så i dag at Paradisets hjerte er skrevet på 45 dager, helt uten hjelp av språkvasker eller annet som forlagene byr på. Jeg er imponert. Er over halvveis i Mørkets blod nå, og det er sant, den er skikkelig mørk, men det gjør ingenting når den føles troverdig og er så godt skrevet.

   Slett
 3. Jeg har valgt bort bøkene av Sørensen. Las en av de, og falt ikke for miljøet i bøkene. Har mer enn nok som skal leses, så noe må en velge bort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Miljøet er spesielt, men for meg virker det troverdig, at det er sånn i slummen på Filippinene. Han skriver knakende godt, noe som veier tyngst når en bok kryper under huden på meg.

   Slett