tirsdag 15. januar 2019

Et eget liv av Nadine Gordimer 5/14

Nadine Gordimer er en av fjorten kvinner som har vunnet Nobelprisen i litteratur. Jeg forsøker å lese noe av alle disse kvinnene, og har med Et eget liv nå kommet opp i fem/fjorten. Nadine Gordimer (1923- 2014) var en sørafrikansk, engelskspråklig forfatter, som var opptatt av moralske spørsmål, inklusive raseproblematikk. Hun var en politisk aktivist, som jobbet mot apartheid i Sør-Afrika, og ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1991. Nadine Gordimers nye roman tar utgangspunkt i en familiehistorie, men den favner mye videre.

Fra bakpå boken:
Paul Bannerman er en 35 år gammel naturvernforkjemper og økolog som tror han har orden på livet sitt, også på familielivet. Så får han en kreftdiagnose, og havner i isolat hjemme hos foreldrene. Der skjønner han at det er en glipp mellom det arbeidet han utfører for å redde naturen, og konas arbeid i et stort reklamebyrå: Han arbeider mot de store konsernene som hun arbeider for. Samtidig må moren hans, den vellykkede juristen Lyndsay, forholde seg til sin egen fortid. Forholdet til mannen har vært turbulent, men har stabilisert seg. Sammen reiser de på ferie til Mexico. Han blir igjen for å dyrke sin arkeologihobby, og forelsker seg, mot alle odds, i en ung, norsk reiseguide. Et eget liv er en roman om hvordan vi opplever og gjennomlever kriser, og hvordan det er mulig å leve videre, alene, eller sammen.


Dette er en roman som setter søkelys på ulike eksistenstilstander og på måten vi tolker begrepet frihet. Her er mange motsetninger, og i bakgrunnen lurer hele tiden etterlatenskaper fra apartheid som en skygge.

Jeg likte boken godt, selv om den varierte i intensitet. Gordimer staver ikke tingene for oss, men måten hun skriver på, gjør at bildene viser seg veldig tydelig. Når naturverneren Paul blir gjort radioaktiv til en sånn grad at han må isoleres fra omverdenen over lengre tid, settes tankene hans i spinn. De menneskene som tar seg av ham er foreldrene, ikke uten risiko, men også hushjelpen deres velger å bli i huset, til tross for den store faren for at også hun kan bli syk.

I løpet av handlingen hører vi om utroskap, og det skrives frem som en moden form for frihet. Her er det ingen utagerende rabalder, men reaksjonsformer som bygger på ettertenksomhet og fornuft.  Adrian støtter sin datters skilsmisse, og ved romanens slutt dukker tematikken opp igjen.

Romanen har flere fortellerstemmer, både foreldrene Lyndsay og mannen Adrian skildrer sine egne tanker og følelser rundt måten de oppfatter sin egen "væren i verden". Det handler mye om frihet og fangenskap, når en strekker begrepene til å favne karantene, pensjonisttilværelse, utroskap og ekteskap.

Nadine Gordimer debuterte som forfatter, 30 år gammel i 1953. Hun har skrevet 14 romaner i tillegg til essays, fortellinger og skuespill. Et eget liv var blant det aller siste hun ga ut, og en bok jeg gjerne anbefaler videre. 

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2005 på norsk 2006
Sider: 191
Kilde: Biblioteket


Det er Beathes bokhjerte som har satt søkelyset på at det er så få kvinnelige Nobelprisvinnere, og oppfordret til å lese dem. Sjekk gjerne hennes liste, hvis du har lyst å hive deg på!
Her kan du sjekke ut hvilke kvinnelige forfattere jeg har lest.

5 kommentarer:

 1. Har vært dårlig med egen nobellesing det siste året. Dere frister meg til å sette inn nytt støt. (overalt). Kun lest ei eneste Gordimerbok, The Conversationist, som ar ganske slitsom, men god likevel, på et vis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne utfordringen likte jeg (skaprødstrømpe som jeg er). Jeg var heldig med årets første forfatter, for den boken fenget. Siden den du har lest var litt slitsom, føler jeg meg lettet over å kunne ile videre til neste kvinne :)

   Slett
 2. Høres ut som en fin bok du har funnet frem til. Gordimer er ingen lettlest forfatter men det kan virke som denne ikke er så verst i forhold til flere av hennes andre bøker. Jeg har kun lest en novellesamling av henne som jeg skal lese på nytt men kanskje jeg skal gå for en av romanene hennes i stedet(?)

  Holder på med to nobelkvinner nå,den ene blir jeg vel ferdig med i kveld tenker jeg. Kjekt å se at du er i sving med novelkvinnene våre :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg var heldig med valget mitt denne gangen. Jeg har bestilt meg en ny nobelkvinne, så jeg er klar for februar :)

   Slett
 3. Jeg har også leset en Gordimerbok ifb med 1001-sirkelen til Line- og den synes jeg også var litt slitsom. (tungt å lese, men interessant, spesiell skrivestil- skrev jeg om Julis folk) Stemmer med de andre i at denne virker greiere.
  Lazio Ishiguro som jeg leste nå som 1001-bok var også Nobelprisvinner, men har feil kjønn i denne sammenhengen.
  Fint at dere hedrer Nobelkvinnene.:)

  SvarSlett