lørdag 11. mars 2017

Palle Puddel drar til New York av Anna Fiske

Vi tiltrekkes jo det vi har hodet og hjertet fullt av, og i disse dager er det New York som konstant bobler i mitt bakhode. Da jeg studerte nominerte og vinnere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur, dukket det opp to bøker med NY i tittelen.
Jeg er ingen stor tegneseriefan, men det blir veiet opp av kunstinteressen min, for i Palle Puddel besøker de blant annet MoMa, noe jeg også har lyst å gjøre når jeg er i den store byen.

Gratulerer til Anna Fiske som vant Tegneserieprisen 2016 for Palle Puddel drar til New York!

Juryens begrunnelse: Tegneserieskaperen, illustratøren og bildebokskaperen Anna Fiske er på banen med den sjarmerende tegneserieboka "Palle Puddel drar til New York". Hunden Palle har fulgt Fiske en stund, og nå står storbyen New York for tur for den engstelige og over middels kunstinteresserte hunden og vennen hans, Nina Kanin. 

Med sprelsk energi og spennende utflukter i storbyen, får vi bli med til bl.a. MoMa, Museum of Modern Art, som til Ninas store skuffelse er et kunstmuseum og ikke Palles mormor. Med så vel gulrøtter som Matisse sammenvevd i Fiskes univers, er det de små detaljene som blir viktige. Tegnestilen er preget av Fiskes naivistisk barnlige uttrykk. 

Tegneserien oser av varme personskildringer og humor rundt det å reise på ferie. Palle og Nina reagerer ulikt på ting, og tegneserien viser oss et vennskap som kanskje blir satt på prøve, men som overlever og ender med å bli sterkere. Palle sender ut en pil til leserne, som treffer det engstelige og det glade i oss, sammen med tanken om at man kan være venner selv om man ikke er like.

Palle og Nina er venner men veldig forskjellige. Det er Nina som tar initiativ til turen og er den tøffe av dem både når de skal fly og når de ankommer New York. Palle vil helst spise det han spiser hjemme, og våger seg knapt ut i byen hvor trafikken og bråket er overveldende for ham.

Det eneste han ser frem til er besøket på MoMa, og her blomstrer han opp. Nina, derimot er en skygge av seg selv, preget som hun blir av at Moma ikke er Palles mormor men et hus fullt av kunst.

Tegningene er klare og tydelige og ikke minst sjarmerende. Handlingen er kjempefin, med god humor og mye livsvisdom, uten at det føles påtrengende. Jeg likte boken godt, kanskje ikke som reiseskildring men som en historie om utfordringer som skal overkommes og vennskap som tåler en støyt.

Sightseeing må til i New York 

Her har Palle og Nina byttet roller - sjekk ut iveren til Palle!

Utgitt: 2016
Sider: 56
Kilde: Biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar