tirsdag 7. mars 2017

Biene i New York av Lena Lindahl - illustrert av Endre Skandfer

Det var nominasjonen til Kulturdepartementets Illustrasjonspris for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2016, som pekte meg mot Lene Lindahls flotte historie, og ikke minst Endre Skandfers nydelige illustrasjoner. Prisen blir delt ut senere i dag, 7 mars.

Fra bakpå boken:
Max bor i 20. etasje til selveste hotell Waldorf Astoria i New York, hvor pappa er sjefkokk. De har en fantastisk hage på terrassen, – og bikuber. Pappa er i ferd med å miste jobben fordi hotelldirektøren synes han lager for kjedelig mat, men Max får en veldig god og honningsøt idé. Den viser seg å bli både bedre og verre enn han kunne ane.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2016
Sider: 53 illustrerte
Kilde: Biblioteket

Selv om jeg er veldig glad i illustrasjonene til de to andre nominerte i denne klassen, Per Dybvig og Per Torseter, heier jeg på Endre Skandfer til denne prisen.
Departementet sier følgende om hvorfor han er nominert:

"Skandfers illustrasjoner er både fargerike, varme og morsomme, med en håndtegnet strek som gir personlighet og karakter til figurene, og som skaper særpreg og stemning i miljøskildringene. Illustrasjonene rammer inn teksten, og han får frem en god balanse mellom bilder og tekst". 

Jeg kunne ikke sagt meg mer enig. Selvfølgelig skal Lena Lindahl få æren for en historie som er godt skrevet og spennende, men også troverdig, lærerik og en smule holdningsskapende, jeg ble virkelig glad i lille Max og pappaen hans som strever så fælt. Det er ingen pekefinger-historie dette her, men viser på en leken måte hvordan et lite initiativ og interesse for det som skjer rundt oss, kan utrette mirakler. Dette er en sånn bok jeg gjerne ville sett i norskfaget, så ja til å fylle landets skolebibliotek med Biene i New York!


Vil du vite hvilke bøker som var nominert innen de syv kategoriene, kan du ta en titt her! Jeg har lest to andre bøker som er nominert, 60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl er nominert til Fagbokprisen og OG av Veronica Salinas som er nominert til Litteraturprisen, så jeg heier selvfølgelig litt på dem også 😊

En liten ettermiddagsoppfølging: Ingen av mine favoritter vant pris, men oppmerksomheten min ble dradd mot vinneren av Tegneserieprisen, Anna Fiskes Palle Puddel drar til New York.  (ja, jeg skal til NY om under en måned) En veldig morsom bok, som fikk meg til å sirkle rundt Moma på kartet.

3 kommentarer:

 1. Det høres ut som en fin historie og jeg likte illustrasjonene. Veldig vakkert og fargerik :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre fra noen som er enig med meg :) og veldig hyggelig å bli kjent med en ny bokblogger, du er lagt til i listen min :)

   Slett
 2. Jeg har lest Biene i New York som en del av prosjektet mitt, men den falt utenfor min målgruppe. Jeg synes nok teksten var i lengste laget og veldig forklarende, men illustrasjonene var flotte og temaet er viktig. Jeg må si jeg var forundret over at Gry Moursund vant med retroboken sin, men som ofte før - komiteen sine veier er vanskelige å forstå. Du lager gode omtaler slik at jeg av og til lurer på om jeg burde lese boka en gang til... God tur til NY!

  SvarSlett