onsdag 8. mars 2017

Født feminist av Marta Breen

Gratulerer med dagen alle kvinner! Det ser sannelig ut som jeg har blitt feminist på mine gamle dager. Denne erkjennelsen kom egentlig litt overraskende på meg, men jeg kjenner at jeg liker det. Jeg vil i anledning dagen dele noen tanker om en innsiktsfull bok jeg nettopp ha lest, og gjerne anbefaler videre.

Er vi i ferd med å bli til våre egne besteforeldre? Var 70-åras idealer bare et blaff? Sånn innleder Marta Breen sin bok Født feminist, en bok jeg hadde stor glede av å lese.

Fra bakpå boken:
Vi hører om det overalt: Norske kvinner har plukket opp håndarbeidet igjen, de baker småkaker og dyrker husmorrollen. Sju av ti unge kvinner synes «det hadde vært fint å bli forsørget av en mann», mens et økende antall tar sin ektemanns etternavn.

Hva i all verden er det som skjer? Er vi historiens første generasjon som er mer konservative enn våre foreldre? spør Marta Breen. På 1970-tallet kjempet hennes egen mor for barnehageutbygging, økonomisk selvstendighet og selvbestemt abort. For dagens unge kvinner er kampen gått over til å bli en konkurranse i prektighet. Marta Breen bruker humor og egen livshistorie når hun tar for seg par-ferier, porno og rosa tyllkjoler. Heller ikke vår tids barnedyrkelse, overdådige bryllup eller selvhevdende menn går fri.

Dette er en bok som setter fingeren på identitetsmarkører i livet og i samfunnet, som du vil nikke gjenkjennende til. Jeg humret meg gjennom sekundærhandlingen, som er Breens egen opplevelse av en ferie i Polen, sammen med en annen småbarnsfamilie.

Hovedhandlingen tar oss med tilbake i historien, og ved hjelp av dokumenterte uttalelser, fra kjente og mindre kjente personligheter, samt referanser til publikasjoner og forskning viser Marta Breen oss på en morsom og oversiktlig måte, hvordan holdningene våre har endret seg.

Spørsmålet er om vi, rødstrømpenes sønner og døtre, i vår streben etter å finne andre idealer enn våre foreldres, er i ferd med å ramle i en felle? Vikler vi oss tilbake til  de samme familiestrukturene våre mødre kjempet for å komme seg ut av? Er vi i ferd med å selvrealisere oss tilbake til kjøkkenbenken?

Saken er at de unge ikke vil ligne sine foreldre. De vil gjøre opprør og bryte ut, så når foreldrene er ustrukturerte og tatoverte med et avslappet forhold til rusmidler og seksualitet, vil barna gjerne bli mer "straight" enn sine foreldre.

Nittiårenes nye trend, at vi alle skal føle oss bra, er til de grader gjenkjennelig. Det er artig å lese om hvordan damebladene har endret seg, og hvordan uttrykket "fordi jeg fortjener det" oppsto. Jeg er helt enig i at "because I`m worth it" egentlig sier noe helt annet, og at oversettelsen til norsk har ødelagt punchlinen.

Høyt forbruk = frigjort kvinne?!?

Heldigvis får jeg nesten si, har jeg ikke noe kjennskap til ting som "sideboobs", rynkeknær, "cancles" og grevinneheng. Hvordan er det egentlig vi kvinner behandler hverandre?

Når jeg nærmer meg slutten på Født feminist, tar jeg meg i å lese med et stort smil om munnen. Jeg har nikket og smilt meg gjennom boken, og når frivillig, selvvalgt deltidsarbeid omtales mot slutten, kjenner jeg at dette er noen jeg har argumentert for lenge. Det er et verdivalg som gjør utsagnet over til skamme. Selvfølgelig er det ikke økonomisk smart, man tjener mindre penger og får lavere pensjon, men hvis en lar seg styre av andre ting enn økt forbruk og kapitalisme, så blir det tid til de myke, menneskelige verdiene.

Marta Breen har skrevet en bok som får leseren til å tenke selv. Hun kommer ikke med sine svar hugget i stein, men gir med Født feminist næring til tanker som får gro og blomstre. Boken anbefales på det varmeste!

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2014
Sider: 216
Kilde: Biblioteket

5 kommentarer:

 1. Gratulere med kvinnedagen, denne passet utmerket i dag.
  Jeg er ganske sikker på at dette er samme forfatter som gav ut 60 kvinner du skulll.... den imponerte ikke.
  Kanskje denne imponerer mer? det høres slik ut på omtalen din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett, det er samme damen :) Selv var jeg meget skeptisk til tegneserien 60 damer, men ble gledelig overrasket over "feminisme for dummies" preget, som førte meg videre til Født feminist. Denne ga også mange nye tanker i mitt hode, som stadig vekk surrer rundt :)

   Slett
 2. Gratulerer til deg også. Jeg skjønten nok at dette var en bok for deg også. Jeg leser bloggen til Marta Breen jevnlig, og hun har mye bra å komme med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg må legge den inn på bloggrullen min, for dette er en dame jeg gjerne vil lytte til. Var på Torgalmenningen og hørte på parolene i ettermiddag, men droppet toget for det snødde sideveis, og vi hadde et foredrag å gå på. Tror det blir flere 8. mars markeringer på meg i årene fremover :)

   Slett
 3. He-he; vi er nok flere feminister som ikke er helt klar over at det er det vi er ;o)
  Jeg noterer meg denne, og håper tid og anledning byr seg om ikke så altfor lenge!

  SvarSlett