torsdag 9. februar 2017

Hamlet på DnS - råbra teater!!

Etter onsdagens teaterforestilling på DnS var det bare til å børste støv av superlativene. Til tross for at jeg opplevde Hamlet på den store flotte scenen i Shakespeares eget teater i Stratford upon Avon i fjor, ble jeg satt helt ut av tolkningen til DnS og Stefan Larsson.

Hamlet er det mest spilte stykket av William Shakespeare, et stykke som etter sigende blir spilt ett eller annet sted på kloden hver time i døgnet. Stykket ble skrevet i 1601, men føles aktuelt fremdeles. Hat, kjærlighet og maktskifter preger handlingen, men det er Hamlets tvil om han virkelig skal hevne farens mord, som stikker seg frem som essensen i stykket.

Kong Hamlet sitt gjenferd viser seg for den fortvilte sønnen, og krever hevn. Dette representerer en kultur som krever hevn for å gjenopprette ære. Men, Hamlet vil tenke selv og ikke bli overtalt til å gjøre noe han kanskje ikke står for, og reflekterer over at han ikke vil synke ned til onkelen Claudius sitt nivå.

I de antikke greske tragediene var det skjebnen som rådde, men i tekstene Shakespeare skrev er tragediene ofte knyttet til den enkelte personen. Hamlet er en tenker, som observerer seg selv tenke, noe som fører til at han blir besatt og melankolsk, og det store spørsmålet, som også mange av oss stiller i dag; Hvorfor går det som det går med meg?

Å være eller ikke være:
Det er spørsmålet. For hva er edel ferd?
Å tåle dette regn av sten og piler 
en bitter skjebne sender mot oss?
Eller å trekke sverdet mot et hav av sorger
og gjøre slutt på dem? Å dø og sove.

Hamlet er en tragedie, men Preben Hodneland og Ane Skumsvoll er virkelig til å le seg ihjel av. De syv skuespillerne som er med, er var trygg i rollene sine, og proffe til tusen, så dette er kvalitetsteater av høy rang.
Scenografien var enkel men kraftfull, som den ofte er på DnS, noe som henleder all oppmerksomhet til skuespillerne og hvilken stemning de greier å sette publikum i. Jeg var imponert over den lekne tilnærmingen Preben hadde til publikum, og lot meg sjarmere. Dette er ikke en musikal, men lydsporene vi fikk høre var av ypperste kvalitet. Spesielt frydet jeg meg over David Bowies Heroes, siden jeg på lørdag skal meske meg med en David Bowie tribute i Grieghallen.

Gjertrud og Hamlet  Bilde: DnS

Vil du se hva annet Shakespeare-relatert jeg gjorde i jubileumsåret 2016, kan du klikke deg inn her, hvor jeg har samlet linker til små og store markeringer.

2 kommentarer:

  1. Jeg skal se Hamlet på lørdag og gleder meg veldig! Jeg har verken sett eller lest det før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre at du skal avgårde, du har virkelig noe å glede deg til. Hamlet er et så omtalt stykke at jeg er sikker på at du vet hva det går i. Jeg har sett og lest og hørt det mange ganger, så jeg begynner endelig å få dreisen på både handling og forskjellige tolkninger :)

      Slett