søndag 19. februar 2017

Evas siste vitne av Tove Alsterdal

Tove Alsterdal har gitt ut en rekke bøker, i fjor på denne tid leste jeg hennes forrige krim Ingen vei tilbake og ble med det en svoren fan. Hun sviktet ikke med årets utgivelse, sidene ble slukt og tankene fikk noe å jobbe med, så denne anbefaler jeg gjerne videre!

Fra bakpå boken:
En gang var Beckomberga et av Europas største mentalsykehus. Nå har sporene etter det som foregikk der blitt visket bort, og eksklusive boliger bygges i den samme parken. Svante Levander er en av dem som flytter inn i idyllen, sammen med sin nye kjæreste. På vei hjem fra butikken en kveld blir han knivstukket til døde. Hans ekskone Eva, som har fulgt etter ham den kvelden, arresteres, mistenkt for mord.

Bare én person kan vitne om hva som egentlig skjedde, og det er en utenlandsk kvinne som satt utenfor butikken og tigget. Men hun er sporløst forsvunnet.
Når noen smågutter finner rester av menneskekropper i nærheten av mordstedet, eksploderer redselen i villaforstaden. Fortidens redsler er nærmere enn noen kunne tro.

Evas siste vitne er en mangefaset historie, med en handling som presenteres kronologisk. Vi hører om Eva som blir mistenkt for mordet på sin eksmann, og grunnene til at hun fulgte etter ham i mørket den kvelden han ble drept.
Vi får høre om romfolket, om hvordan de har det på gaten i Stockholm og hvordan menneskene i Romania behandler dette reisende folket, i det som vi anser som deres hjemland.

Evas sønn Filip, er en fri sjel, som ved historiens begynnelse gjemmer seg for alt og alle, og spesielt sin mor, i Berlin. Filip og Evas relasjon er ikke tuftet på varme og åpenhet. Det såre som gjør det vanskelig å snakke sammen blir skildret på en troverdig måte. De drar på en "roadtrip" sammen, og erfaringene de gjør på denne turen gir romanen et særpreg. Vi drar til Bucuresti og får høre om tiden før, under og etter Ceausescu,

    Veiene krysset hverandre, de svingte av, og Eva så for første gang kråker på størrelse med hunder, de kretset over en søppelfylling som bredte seg ut over et enormt område. Langs kanten, oppover skråningen, lå det hytter og skur. 
    Velkommen til helvete, sa Cezar.

Bakteppet for krimhistorien er uhyggen som det nedlagte mentalsykehuset innbyr til. Da sykehuset ble stengt, ble mange pasienter skrevet ut og falt på den måten gjennom systemet. Et fancy borettslag har blitt bygget på og nær tomten til sykehuset, og det er her drapet som skal oppklares finner sted.

I denne krimmen, som et par andre jeg har lest i det siste hører vi om det mørke nettet Tor. Darknet er skapt av det amerikanske militæret, og er en måte å kommunisere på uten å risikere å bli sporet. Den eneste bruken jeg har hørt om er lysskye affærer, uten at jeg skal komme inn på hvilke de er i denne historien.

Språket er perfekt for denne historien, og helt uten verbale unoter. Teksten har noen slagkraftige uttalelser som fikk meg til å stoppe opp, og som gjorde inntrykk. Persongalleriet er godt oppbygd, med flerdimensjonale karakterer, som oppfører seg troverdig.

Den største skrekken var ikke å bli til jord etter døden, 
men på bli til mugg allerede mens man lever. 

Tove Alsterdal skriver kvalitetskrim av ypperste klasse. Det er ingenting bestialsk i historiene hennes, og hun gir heller ikke karakterene for lange personlige historier, men akkurat nok til at spenningen beholdes til siste side. Noen timer med denne anbefales på det varmeste!

Forlag: Kagge
Utgitt: 2017
Sider: 426
Kilde: Leseeks

16 kommentarer:

 1. Har inte läst något av Alsterdal än, men har tänkt läsa något av henne i år :) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Alsterdal har jag kvar att upptäcka och det låter bra att det inte är alltför bestialiska brottsskildringar.

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten. Har lyssnat på henne flera gånger när hon pratat om sina böcker, hon är mycket trevlig att lyssna på. Har läst en, och var lite besviken, men den här är jag sugen på ändå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også hørt henne prate om bøkene sine en gang, veldig hyggelig dame :) Prøv denne du, jeg syntes den var bra

   Slett
 4. En genre jag inte gett mig in i ... än.
  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Hei Tine. Tok denne med meg til Manchester nå i helga. Ble store forsinkelser på flyet så denne boka er ferdig lest. Jeg er ingen stor fan av denne forfatteren, men digget denne boka. Enig med deg, denne er verdt å lese☺

  SvarSlett
  Svar
  1. Forsinkelser er noe herk, men hvis en har en god bok med seg så er det ikke noe pes. Likte du ikke hennes forrige bok? den gikk rett hjem her hos meg :)

   Slett
 6. har lät någon av Alsterdals tidigare titlar. den här vill jag absolut läsa. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 7. Jag har bara läst en bok av henne, den tyckte jag inte så mycket om, men jag har en till i hyllan som ska läsas så småningom.

  SvarSlett
 8. Jag tycker Alsterdals böcker är bra och den här har jag läst. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Tack för smakebiten, jag har några böcker i hyllan av henne.

  SvarSlett
 10. Ruskigheter ... Jag är allldeles för feg för sådant. Det händer att jag är mörkrädd när jag själv skrivit en otäck scen.

  SvarSlett
 11. Har ikke lest noe av forfatteren, men denne høres veldig spennende ut. Så den noteres ned. HA en fin søndags kveld

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt med noen spennende slukebøker innimellom :)

   Slett
 12. Denna har jag lyssnat på, tyckte den var bra. Tack för smakbit!

  SvarSlett