tirsdag 7. februar 2017

Stort og stygt på DnS - glimrende teater!

Da jeg overvar Lanseringen av 2017 programmet, var Stort og stygt av Olaug Nilssen et stykke jeg med en gang tenkte at jeg kunne stå over. Heldigvis ble det feil i logistikken og billett ble kjøpt inn også til meg, for dette var utrolig bra! (Se mer under...)

Tre grunner til at jeg ville stå over: Pris (ref. over og under) Nynorsk på teater blir fryktelig teatralsk og lite "ekte" i mine ører, men her har DnS unngått å gå i denne fellen. Jeg tenkte også at jeg var litt utenfor målgruppen, når handlingen i stykket er bygget rundt to gravide par og krangling om barneoppdragelse, men sannelig ble ikke dette både humoristisk og ettertenksomt.

Litt om handlingen:
To par bor vegg i vegg. Det ene paret er høygravid mens det andre som er så vidt gravid, men de har også en liten gutt på 2-3 år. Det er denne lille gutten, (glimrende spilt av Marianne Nielsen!) som er stykkets egentlige hovedperson, og den som får oss til å tenke. Han er utagerende og lite meddelsom, han liker ikke å gjøre som han blir fortalt, og foreldrene blir mer og mer fortvilet over hvordan de skal snakke til ham.
Naboene reagerer på alt ståket rundt gutten, og den unge blivende moren vil ringe barnevernet, så ille synes hun foreldrene i naboleiligheten behandler den lille gutten.


Det er bare fem skuespillere med i stykket, men de spiller flere roller, så vi møter svigermor, og helsesøster og flere andre som uttaler seg om gutten. Han fremstilles hele tiden som han har et psykisk problem, men ingen av de andre ser dette. Spørsmålet som lurte i mitt hode da jeg så stykket, var om han bare skulle være en trassig treåring, om han var "litt sen" eller om han var psykisk syk. I mine øyne fremsto han som syk fra første minutt, men alle rundt ham oppførte seg som han bare var uoppdragen.

Mye skjer i løpet av stykket, og som publikum blir man underholdt av den artige scenografien, som fikk/tok mye oppmerksomhet. Sceneskiftene tok litt tid, men det var greit, siden publikum gjerne kunne få noen ekstra sekunder til å fordøye de mange hendelsene i stykket, som gjorde inntrykk.

Olaug Nilssen har selv en sønn med autisme, og det er tydelig at denne erfaringen har gitt henne kunnskap nok til å skildre hvordan livet med en sånn utfordring kan arte seg. Selv synes jeg autisme er spennende, og har i tillegg til mye annet, både lest og sett The curious incident of the dog in the night-time, som har en autistisk gutt som hovedperson (anbefales!)

Stykket spilles i Teaterkjelleren til og med 11 mars.

                                                                                                         Bilde: DnS

*******

DnS har gått vekk fra årskortet, det glimrende tilbudet de har hatt til oss teaterfrelste. Som "alternativ" tilbyr de i stedet et rabattkort som koster kr. 500,- som gir 40% rabatt på to visninger av hvert teaterstykke. Siden dette nesten fordobler kostnadene ved å besøke DnS i forhold til tidligere år, ser vi oss nå nødt til å velge vekk noen forestillinger. Dette er utrolig kjipt for oss 4 som gjennom flere år har sett alt som DnS setter opp, og forklarer hvorfor det ikke i år kommer omtaler av alle stykkene her på bloggen. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar