tirsdag 14. februar 2017

Vinneren av 2016 Man Booker pris - The vegetarian av Han Kang

Bookerprisen henger høyt, og selv om jeg ikke leser alle på lang eller kortlisten, og greier å holde pulsen på et stabilt nivå når disse listene avsløres, er det alltid kjekt å lese omtaler av Bookernominerte bøker. Siden jeg selv er vegetarianer, ble jeg ekstra nysgjerrig på vinneren av den internasjonale prisen. Nylig leste jeg forfatterens nyeste roman Levende og døde, og likte den godt.

The vegetarian er en mild og saktegående roman, som også er både brutal og i perioder besnærende sensuell. Romanen er delt i tre deler med forskjellige fortellerstemmer, hvor ingen av dem er hovedpersonen Yeong-hye.
I første del er det Yeong-hyes mann som er fortellerstemmen. Hun er en stillferdig, hjemmeværende husmor, som steller for en tilsvarende ordentlig ektemann. Hennes mann er fornøyd med tingenes tilstand, helt til hans kone bedyrer at hun har hatt en drøm som har ført til at hun har blitt vegetarianer. Til tross for at hennes mann synes det er rart, godtar han nykkene hennes.
Yeong-hye blir mer og mer sær når det gjelder hva hun tar til seg, og hun begynner å foretrekke å gå uten klær inne i huset, så til slutt ser hennes mann seg nødt til å ringe foreldrene hennes.

Faren presterer å presse et stykke kjøtt inn i munnen på henne i et selskap, og da triver hun til seg fruktkniven og kutter håndleddet sitt.

Mongolian mark er navnet på andre sekvens, og her er det mannen til Yeong-hyes søster, som er fortellerstemme. Han driver med videokunst, og det er i denne kunsten den erotiske delen av historien finner sted. Mongolian mark er et fødselsmerke mange er født med, og som normalt forsvinner før man blir voksen. Ved en tilfeldighet får han vite at svigerinnen fremdeles har sitt merke, noe han øyeblikkelig fatter kunstnerisk interesse for.
Denne delen finner sted to år etter Yeong-hye har kommet ut fra psykiatrisk sykehus, og hennes mann har forlatt henne. Hun blir oppsøkt av sin svoger i forbindelse med kunstprosjektet han har planer om, og hvor han vil bruke Yeong-hye som utøvende artist. Dette ender med katastrofe for omdømmet hans og for ekteskapet hans til storesøster In-hye.

I del tre Flaming Trees er det storesøster In-hye som er fortellerstemme. Begge mennene er ute av bildet, og det er In-hye som skildrer hvordan det er å være pårørende til en pasient på psykiatrisk sykehus, og alenemor til lille Ji-woo. Når vi møter Yeong-hye igjen nå, har hun vært innlagt lenge, hun er utarmet, veier ingenting og er nesten død. Storesøsteren prøver å nå inn til henne der hun ligger, og undrer seg over hvor bevisst søsteren er, og i hvilken grad hun er mentalt syk. Storesøsterens refleksjoner rundt In-hyes galskap, får henne til å se nærmere på seg selv og sitt liv, og hun kjenner på at hun nærmer seg en forståelse for hva som foregår med lillesøsteren.

Slutten på romanen er avklarende men gir ingen svar med salutt og to streker under. Jeg kan love deg at du ikke sitter uberørt tilbake når du har lest siste side. Språket er nydelig og til tider treffer hun meg midt i hjertet. Teksten er handlingsdrevet, men persongalleriet er lite og scenografien, om en kan kalle det det, er renskåret.
Romanen handler ikke om å bli vegetarianer, til det er handlingen for sær, men siden vegetarisme ikke er vanlig i Sør-Korea, så kan jeg forstå reaksjonene til familien til In-hye. Det som skjer med henne, er litt vanskeligere å sette i en konkret og forståelig kontekst.


Sjekk ut omtalene til Elida, ebokhyllami og Berit!

8 kommentarer:

 1. Eg har og "Levende og døde" klar, men den vart plutseleg skjøvet lenger ned i tbr-haugen. The Vegetarian er ei meget spesiell, men bra bok :-) Fint om du presiserer at det er den internasjonale Booker-prisen, det er stor forskjell på den og den vanlege Booker-prisen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Levende og døde er også bra, en merker godt at begge bøkene er skrevet av samme forfatter, de har liksom samme feelingen. Jeg har forsåvidt understreket at dette er den internasjonale prisen, hvis en leser et par setninger øverst i innlegget. Skal se på overskriften etter jobb, om jeg kan gjøre noe med den :)

   Slett
  2. Åja, unnskyld. Det har eg lest rett forbi. Då er det ikkje så farleg, men eg hadde nok skrevet det i tittelen, men det er meg ;-)

   Slett
 2. Interessant bok fra en ukjent forfatter for meg. Det er så mange gode bøker som kommer, og mange prisbelønte bøker jeg skulle lest, men det er begrenset hva jeg rekker over. Tror derfor at jeg velger bort denne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken er forsåvidt ikke oversatt til norsk enda, det glemte jeg helt å påpeke :) Det er mange bøker å velge i, også prisbelønnede bøker, så vi kan ikke lese alt.

   Slett
 3. Jeg har akkurat begynt på levende og døde, den er forferdelig og tenk det er sant. Tenk at dette skjedde i 1980?
  Jeg tar den først!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir ekstra skremmende når sånne grusomheter foregikk i vår egen levetid. The vegetarian er en helt annen type roman, bare så du er forberedt på det :)

   Slett
 4. Etter å ha lest "Levende og døde", er det absolutt aktuelt å lese denne! Men skjønner at den ble ganske sær ... (?)

  SvarSlett