fredag 24. februar 2017

På onsdag har Danny og fasanjakten premiere på DnS!

Et lite knippe teaterkortkunder hadde funnet veien til DnS i ettermiddag, for å se første prøveforestilling av det nye familiestykket Danny og fasanjakten. Stykket, som er bygget på Roald Dahl sin roman, har sin premiere onsdag 1 mars. Etter å ha sett det i dag, kan jeg ikke si annet enn, at dette må du få med deg!

Hovedrollen som Danny er delt på to gutter, og ble i dag spilt av Håvard Aspelund. Han gjorde en fantastisk tolkning av rollen, og til tross for at det ennå er noen dagers terping til premiere, var han trygg i rollen og trengte ingen hjelp av suffløren. Den vidunderlige faren blir spilt av Frode Bjorøy, en erfaren DnS-skuespiller, og også hans forestilling svarte til forventningene.

Med disse to alvorlige rollene godt befestet, var det klar for de andre skuespillerne å tøyse frem latter hos publikum. Den selvgode, og bokstavelig talt oppblåste snobben Mr. Hazell tar aldeles kaka, med fakter og geberder av en annen verden. Vel er Englands overklasse en historie for seg selv, men til tross for glimrende skuespill, tok Mr. Hazell pusten fra meg.

Mange av skuespillerne har flere roller, og spesielt Kristian Jåttens skifte mellom Mr. Hazell og en høne vakte begeistring hos meg. Jeg har sett ham i flere oppsetninger, men i Danny og fasanjakten gir han alt, og tar han seg skikkelig ut med glimrende prestasjoner, så nå er han blant de skuespillere jeg gjerne ser igjen på DnS.

Vi ble enige om at hønen spilt av Katrine Dale var den morsomste, mens yngstemann i flokken vår holdt en knapp på Dominika Minkacz-Siras tolkning av skogvokteren, som den morsomste rollen. Disse hønene som har en liten rolle i boken, fikk en uhyrlig stor rolle i skuespillet. Det var morsomt, og spesielt når de snakket engelsk seg i mellom, og kom med morsomheter beregnet på det voksne publikum, var det bare å gi seg ende over. Men, det ble litt for mye høne...

Foto: DnS
Roald Dahl skrev bøker for barn som satte barns tanker og følelser i høysetet. Danny er heldig som har en enestående far, og forholdet deres er utrolig åpent og gledesfylt. I DnS sin tolkning har far hemmeligheter for sin sønn, som derfor ikke er trygg i sitt forhold til faren. Stadig må Danny sloss for å få faren til å si sannheten, og innlemme ham i det han holder skjult. Far er også fremstilt som litt mørk og utydelig i forhold til sin sønn, og han er mer sint og hevngjerrig enn glad. Jeg savnet den muntre William, som nyter det fattigslige livet han og sønnen lever, og tar fatt på sitt pek mot Mr. Hazell med barnslig pågangsmot.

Jeg legger ikke skjul på at jeg er begeistret for årets familieforestilling, og før jeg gir meg vil jeg gi en high-five til scenograf & kostymedesigner og videodesigneren, som har medvirket betydelig, til å gjøre dette til et flott skuespill! Dyrene som florerer på scenen er utrolig troverdig, og viktige brikker for å få til stemningen i den trolske skogen, og samhørigheten Danny og faren har med naturen.

Lørdag 25 februar er det Teatercafe på DnS kl. 13:30, hvor regissør Petter Ness samtaler med Roald Dahl-ekspert Øivind Bratberg. Har du lyst å lære mer om Roald Dahl og de britiske samfunnsforhold som denne romanen belyser, kan jeg anbefale deg å ta turen. Jeg har vært på cafè på DnS mange lørdager, det er veldig spennende, lærerikt og ikke minst gratis!

Roald Dahl ga ut en mengde bøker, og 17 av dem var skrevet for barn. Danny the Champion of the world, som boken heter på engelsk, kom ut i 1975, og har nok blitt lest av barn over hele verden. Selv leste jeg den som barn, og i fjor, da jeg i forbindelse med Roald Dahl sin 100 års dag, leste og gjenleste noen av bøkene hans, fornyet jeg bekjentskapet. 
Til denne lesningen fant jeg meg et brukt eksemplar da jeg var i London, og fikk lest den på det vakre engelske språket, den er skrevet i.

Husker du ikke handlingen helt, kan du ta en titt på min omtale av boken.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar