onsdag 30. mars 2016

Arkitektens læregutt av tyrkiske Elif Shafak

Ønsker du deg en medrivende roman som i tillegg er tankevekkende og lærerik? Da vil jeg anbefale deg Arkitektens læregutt, som gir et livaktig bilde av Istanbul, både landemerkene og dynamikken blant folkeslagene som bor her. Romanen bygger på historiske hendelser, og er ikke minst en kjærlighetserklæring til sagnomsuste Istanbul, som i over to tusen år har vært den viktigste møteplassen mellom Europa i vest og Asia i øst.

Forlagets presentasjon:
Arkitektens læregutt er en storslagen fortelling fra 1500- og 1600-tallets Istanbul, hjertet i det veldige osmanske riket. Tolv år gamle Jahan kommer til byen som elefanttemmer, og faller for sultanens skjønne datter. I palasset blir han tatt under vingene til sjefarkitekten Sinan og får være med på byggingen av noen av verdens mest fantastiske bygninger. Men farlige understrømmer truer hoffet og imperiet, og mektige krefter motarbeider arkitekten og hans læregutt. 


Forlag: Font
Utgitt: 2014/på norsk 2016
Sider: 499
Kilde: Leseeksemplar


Menneskeliv var ikke mye verdt på 1500-tallet, og var du ikke under sultanens beskyttelse, hadde du ikke mye du skulle sagt over eget liv. Istanbul fremsto på denne tiden som en by hvor jøder, muslimer og kristne levde i samhørighet, og lot hverandre stort sett være i fred. Denne romanen har ikke fokus på religion, men tegner et bilde av dagliglivet til undersåtter av den mektige sultanen og hans familie.

Jahan er bare 12 når han må rømme fra Hindustan til Istanbul, og vil følger ham i hans virke som elefantpasser og læregutt hos den berømte arkitekten Sinan. På denne tiden styres byen av en mektig familie, og sultanen har et enormt harem med konkubiner,  hvor evenukker og døvstumme opererer som tjenere. Den lille hvite elefanten Chota blir Jahans redning og den som frem til elefantens død er hans beste venn og fortrolige.

Arkitektmester Sinan og hans fire lærlinger tegner og bygger, planlegger broer og vanntilførsel, og nær sagt selvfølgelig, bygger de moskèer til ære for sultanen og hans familie. Som ganske ung mann blir Jahan sendt til Roma på "studietur". Her møter han Michelangelo og vi får også høre om den kjente Medici-familien og om Leonardo da Vinci.
Suleiman moskèen var et av byggverkene Sinan og lærlingene hans hadde ansvar for, og det henvises ofte til moskèen Hagia Sofia når de planlegger Suleiman sin egen moskè.

Romanen er godt skrevet, uten noen verbale unoter. Detaljrikdommen og den mangfoldige handlingen, vitner om at forfatteren har god kunnskap om landet sitt og dets historie. Vinklingen hun har valgt seg med at hovedpersonen er en elefantpasser i sultanens menageri, gir det hele en original vri.

Byggearbeidene blir utsatt for ulykker og mistenksomme uhell, og noe av nerven i historien springer ut i fra, hvem det er som vil dem til livs. Andre spenningstopper forekommer også, blant annet pesten som stadig hjemsøker dem og fengselsoppholdet som Jahan må utholde. Menneskenes lidelse under pesten og forholdene i fengselet er så glimrende skildret, at jeg nesten holdt pusten da jeg leste.

Arkitektens læregutt er en roman og har alle de elementer en roman trenger, spenning, nerve, romantikk og intriger, men som du ser av lenkene jeg har lagt til, så har forfatteren bygget romanen sin på faktiske hendelser og personer. Jeg gikk amok på google etter å ha lest boken og etterordet, og tenker at en tur til Istanbul nå står høyt oppe på ønskelisten. 

Suleiman moskèen i Istanbul

6 kommentarer:

 1. Takk for boktips! Dette var spennende saker. Istanbul har vært et ønsket reisemål lenge, men skygger unna i disse urolige tider.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kommer til å ville lese mer om denne byen, for den virker veldig spennende. Dette er jo på 1500-tallet, kanskje jeg kommer over romaner opp mot vår tid også. Ja det er urolig der, men jeg har en venninne med "hytte" i Alanya, og jeg hører aldri om at de kvier seg for å reise på "hytten" :)

   Slett
 2. Åh, det er kjekt med slike bøker som for en til å gå amok på goole etterpå! Både denne og forfatterens forrige bok ligger her på vent og etter denne entusiastiske omtalen din så blir det kanskje ikke så lenge til jeg tar fatt på den. Istanbul er nok et fint reisemål når det blir litt roligere tider.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare til å la denne rykke fremover i køen, denne vet jeg du vil like :)

   Slett
 3. Jeg vil lese denne Tine - og så må vi planlegge en tur til Istanbul, vi må vel bare spare litt mer først :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, tenk om neste jentetur kan gå hit :) Gøy at du vil lese den, jeg er sikker på at du vil like den godt. Har en til på lur til deg som jeg vet du vil like (omtale i morgen...)

   Slett