torsdag 17. mars 2016

Den gjenfødte morderen av A.J. Kazinski - bok tre!

Dette er den tredje boken i serien om den litt spesielle gisselforhandleren i Københavnpolitiet. Jeg har lest de to andre bøkene i serien, så det var med stor forventning at jeg lot Haakon Strøm lese for meg også denne gangen. A.J. Kazinski er et pseudonym for filminstruktøren og forfatteren Anders Rønnow Klarlund og forfatteren Jacob Weinreich.

Forlaget om boken:
Niels Bentzon, gisselforhandler ved Københavns politi, legges inn som pasient på Sikringen. Det er landets sikreste psykiatriske anstalt, her sitter de aller farligste pasientene innesperret; massemordere, voldtektsforbrytere og schizofrene voldsmenn. For å oppklare et uhyggelig giftmord på en overlege, skal Niels Bentzon utgi seg for å være pasient, en galning blant de aller galeste. Ingen på innsiden vet hvem han egentlig er, verken innsatte eller ansatte.

På utsiden blir Niels Bentzons kone, Hannah Lund også trukket inn i saken. Det viser seg at det fra mordet på overlegen kan trekkes giftige tråder til London under krigen og helt tilbake til Sokrates' dødscelle i år 399 f.Kr.

Innledningen er spennende og gjør at forventningene til fortsettelsen går i taket. Historien er i første halvdel av boken tredelt hvor Hannah og Niels sine historier er geografisk adskilt. Vi er også i London under andre verdenskrig og blir kjent med tre studenter som dreper foreleseren sin for å få tak i et dokument som han har stjålet fra dem. Rachel, Alexander og Michael inngår en pakt, og velger seg skarntyde som gift når de skal forsegle pakten.

Hannah og Niels er begge utrolig dårlige på å kommunisere sine følelser til hverandre. De snakker og føler forbi hverandre hele tiden, selv om de er godt gift og allerede har vært småbarnsforeldre i flere år. Hun har en snål personlighet som rett og slett er for sær til at jeg synes den er troverdig.

Hannah reiser på en planlagt jobbreise til Chile. Niels skulle egentlig vært med, men bestemmer seg i siste liten for å gå med på å legges inn på mentalinstitusjonen. Det er en venn av ham som er drept, og ved å infiltrere innsatte og ansatte på Sikringen, skal han finne ut hva som har skjedd.
I Chile flørter Hannah med en kollega, men bruker all energi på å knekke koder og finne ut av ting som har med Niels sin sak å gjøre.

Beskrivelsene av Niels når han er dopet og lider av bivirkninger av medisinene de har kjørt i ham på Sikringen er gode, men om han ville greid å lure de som er rundt ham er jeg ikke sikker på. Historien holder et høyt tempo, og sceneskiftene kommer ofte. Den blir egentlig aldri kjedelig, men jeg rynket flere ganger på nesen og fant enkelte detaljer i handlingen lite troverdige. Intrigene bygges opp etterhvert, og de tre historiene flettes fint sammen til slutt.

Haakon Strøm leser godt, med passe raskt tempo og god innlevelse.

Heartart har også skrevet om boken

Lyttetid/sider: drøyt 15 timer / 448 sider
Utgitt: 2016
Kilde: Lytte/leseeksemplar

5 kommentarer:

 1. Heisan. Jeg synes også at noen deler av denne boka var lite troverdig. Men synes det var en spennende og god bok. Likte den godt jeg, selv om Niels Bentzon hadde en kanskje litt annen rolle enn vanlig i denne boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at det ikke bare er meg som stusset over enkelte ting. Niels Bentzon var en spak skygge av seg selv, håper han kommer sterkt tilbake i neste bok.

   Slett
  2. Nå koser jeg meg med Sebastian Bergman i Ikke Bestått :-) Han er minst like kul som Niels Bentzon!

   Slett
  3. Minst! Jeg har hørt den også i helgen, så jeg vet at du har en god bok mellom hendene :)

   Slett
 2. Jeg likte denne veldig godt. Men så er jeg særdeles interessert i krim/spenning med psykiatri som tema også da og når de knytter metafysiske aspekt med røtter tilbake til Sokrates, synes jeg det blitt veldig spennende. Måten de har gjort det på er briljant. Dette kan både en skeptiker og en som er er åpen for åndelig tematikk tåle, tenker jeg, siden begge sider er godt ivaretatt.. Jeg har ikke lest noe annet av Kazinsky, skjønt jeg startet på Den siste gode mann en gang, men det stoppet opp--skal ta den frem igjen..:)

  SvarSlett