lørdag 19. mars 2016

Ikke bestått av Hjorth og Rosenfeldt - bok fem om Sebastian Bergman

Det er med skrekkblandet fryd jeg igjen involverer meg med den sexmisbrukende og traumatiserte kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman. Er du på jakt etter "i siste liten påskekrim" så er Ikke bestått absolutt å anbefale!

Forlaget om boken:
En realitykjendis blir funnet drept i en nedlagt skole, skutt i hodet med slaktepistol.
Han sitter fastbundet til stolen i et klasserom, med ansiktet inn mot hjørnet og en skammekrokhatt på hodet. Et omfattende spørreskjema er festet på ryggen med stiftepistol. Prøven tester allmennkunnskap, og den drepte har tydeligvis ikke klart kravene. Det første offeret følges av flere, alle er mediekjendiser.Denne lydboken hørte jeg på da jeg var på reise, så ikke et ord har blitt notert til denne omtalen. Egentlig trenger jeg ikke si mer enn: Hør eller les!! - den er kjempespennende. Det var nesten så jeg måtte passe meg for å ikke vandre rett ut i kanalen når jeg travet avgårde på tur i Stratford upon Avon.

I begynnelsen av serien hvor Sebastian Bergman har en betydelig rolle, var jeg bare forbauset, forbanna og forarget på denne sære og lite sjarmerende mannen. Etterhvert som hans historie har utviklet seg, har jeg begynt å like ham, og nå synes jeg nesten det er litt synd at han blir missforstått og uglesett av de fleste. Uten at jeg skal si så mye mer om ham, så kan jeg røpe at i denne boken blir han frosset ut både av ekskona, datteren og kollegene sine.

Persongalleriet i denne serien er stort, men oversiktlig. Alle etterforskerne vi møter har sin egen historie. Det blir litt romantikk i luften når sjefen Torkel møter igjen en ungdomskjæreste fra 30 år tilbake, men det er spesielt historien til Billy og Jennifer som skjerper oppmerksomheten min. Personlighetene er originale på kanten til karikerte, men bare på kanten (det blir ingen neserynking)

Krimhistorien som forlaget har skisset ut over, er det jeg vil kalle bort i mot genial. Vi vet og ikke vet hvem morderen er hele tiden. Vi hører hans stemme fra tid til annen, og skjønner hans motiver for å "rydde opp" slik han gjør. Han lar det gå ut over en deltager i Paradise hotel, og en annen som har vært med i et sjekkeprogram. Til og med oss bloggere vil han til livs, før han dreier fokus mot formidlerne og deres rolle.

Det er de kunnskapsløse og overfladiske menneskene ugjerningsmannen vil til livs, og selv om jeg ikke bifaller de drastiske metodene hans, skjønner jeg den boblende frustrasjonen og hva han vil formidle til verden.

Det er selvfølgelig en fordel å ha fulgt med på serien, men liker du temaet så er det ingenting i veien for å høre denne uten å kjenne karakterene på forhånd. Nå har jeg allerede kalt krimplottet genialt, og følger gjerne opp med å anbefale Ikke bestått som årets påskekrim.

Lyttetid: 10 timer og 36 minutter
Utgitt: 2016
Kilde: Lytteeksemplar

Serien i rekkefølge:
- Mannen som ikke var morder 2011
- Dødens disippel 2012
- Fjellgraven 2013
- Den stumme jenta 2015
- Ikke bestått 2016

3 kommentarer:

  1. Enig med deg. Herlig bok. Skal det leses bare en krim i påsken bør denne velges. Fantastisk persongalleri, håper de holder sammen i noen bøker til....

    SvarSlett
  2. Flott omtale - denne serien er veldig bra synes jeg - velskrevet og spennende. Burde ha lest den i rekkefølge, men det lot seg ikke gjøre - holder på med den første boken nå (lytter) - så har jeg lest et par av de andre - men mye blir klart i bok en. Ivar Nergaard er veldig god innleser...

    SvarSlett