tirsdag 29. mars 2016

Moon over Soho av Ben Aaronovitch - andre bok i Peter Grant serien

Bøkene har jeg hatt i hyllen en stund, men det var først i forrige måned jeg begynte å lese dem. Moon over Soho er bok nummer to i serien om politietterforskeren Peter Grant i London. Dette er en serie hvor virkelighet og det overnaturlige går hånd i hånd, men det funker som underholdning, så hvorfor ikke?

Moon over Soho fortsetter egentlig der Rivers of London slapp. Hvis du studerer coverene til bøkene vil du se at handlingen finner sted i forskjellige områder i London. Da jeg leste Moon over Soho var jeg fysisk i Soho, og gikk gjennom de samme gatene som Peter Grant stormet gjennom for å fange diverse vesener forkledd som mennesker.

Jeg skjønner ikke hvordan forfatteren greier å få stemningen til å være mørk, litt sentimental og ganske så mystisk, samtidig som handlingen foregår i nåtid, i pulserende London hvor folk er venner på facebook og tar bilder med mobilkamera.
Tematikken er også til de grader todelt. Her er vi i mitt andre hjems bakgater, hvor jeg er trygg og lommekjent. Alt er hverdagslig og gjenkjennelig, helt til det dukker opp kattemennesker, gjenferd og diverse andre kreaturer.

At mixen funker kan jeg skrive under på, men jeg kan ikke forklare hvorfor. Kanskje er jeg så besnæret av å befinne meg i London, at jeg tar alt Harry Potter "mumbo-jumboet" med knusende ro?

Den røde tråden som er mordet som Peter Grant og sjefen hans skal oppklare er tynn og ikke det boken (eller serien) bygger på. Det er vinklingen og oppbyggingen som gjør bøkene spesielle, og ikke minst humoren. Jeg er sjarmert av Peter Grant, hans litt ubehjelpelige fomling som fersk politimann, hans ungdommelige pågangsmot og vinnende vesen.

Engelsken flyter lett og de få ordene jeg ikke kjenner, sier seg selv ut i fra konteksten. (Jeg gikk rett fra denne til Elena Ferrante, som er oversatt til et engelsk som er mye vanskeligere å forstå)

To make sure you make a proper fist of this, the police have developed the world`s most useless mnemonic - 5 x WH & H - otherwise known as Who? What? Where? When? Why? and How? Next time you watch a real murder investigation on the TV, and you see a group of serious-looking detectives standing around talking, remember that what they`re actually doing is trying to work out what sodding order the mnemonic is supposted to go in. Once they`ve sorted that out, the exhausted officers will retire to the nearest watering hole for a drink an a bit of a breather.

I den forrige boken var det elveånder vi ble kjent med, her er det jazz-vampyrer. Leslie som ble skadet i forrige bok, bor på landet hos sin far mens hun tålmodig venter på at ansiktet hennes skal bli helet igjen. Historien starter og slutter med at Peter besøker henne, noe som gir en fin ramme, og jeg gleder meg til å få vite hvordan det går med henne.

Selv om jeg har bok tre liggende klar hjemme, kjøpte jeg bok fire da jeg var i London nylig. Til min store glede så jeg at bok fem også har kommet i pocket, så den blir med meg hjem neste gang.

Min omtale av bok I Rivers of London

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar