mandag 29. desember 2014

Ørnens skygge av Egil Foss Iversen - første bok i en serie på fire

Forfatteren var helt ukjent for meg da jeg i begynnelsen av desember fikk en forespørsel om jeg kunne tenke meg å lese hans manus på en krim som kommer ut i 2015. Janus som den heter, er bok nummer to i krimserien han har på gang. I julen leste jeg bok nummer en, Ørnens skygge som kom ut i 2011, og hadde noen herlige timer foran peisen med den.

Fra baksideteksten:
1945: I krigens siste dager fullfører nordmannen og nazisten Hermann Foss et siste oppdrag for den tyske overkommandoen. Det går ut på å skjule store deler av tyskernes gullforråd, kunstskatter og en dødelig gass på et hemmelig sted i Norge. I kaoset rundt kapituleringen går all informasjon om skjulestedet tapt.
65 år senere dør Hermann Foss, den siste som vet hvor alt ligger gjemt.
Historieprofessor Thor Foss er den gamle mannens eneste gjenlevende slektning og må dra til Stavanger for å tømme dødsboet. Der finner han de første tegnene til at hans onkel kan ha stått bak en av norgeshistoriens verste forbrytelser. Motvillig blir Thor Foss dratt inn i en kamp på liv og død der løsningen ligger skjult i koder og gåter. 

Det blir et kappløp der ingen midler skys, mellom grådige norske etterkommere og en lyssky gruppe nazister som har startet jakten på de svimlende verdiene og den dødelige gassen.

Ørnens skygge har alle de rette ingrediensene som en spenningsroman skal ha. Her er det spioner fra både naziorganisasjonen Odessa og Mossad, her er agenter og dobbeltagenter og mange forskjellige grupperinger som jobber mot hverandre. Hovedpersonen historieprofessoren Thor Foss, som for mange år siden var marinejæger er den av aktørene som har minst ballast i form av gammel bagasje fra krigen.

Dette er en klassisk skattejakt med koder og gåter som må løses. Siden de to menneskene som vet hvor skatten ligger er døde, går jakten ut på å finne ledetråder i deres og deres families etterlatenskaper. Thor får god hjelp av Hannah som kommer på banen tidlig i handlingen, og sammen jobber de for å finne den dyrebare og livsfarlige skatten.

Forfatteren bygger opp spenningsbildet med flotte karakterbeskrivelser. Vi får vite hva som tok livet av de to som satt på skatten i 65 år, og hvem og hvorfor de forskjellige aktørene er etter skatten. Noen er reinspikka gal, andre bare er grådig, mens det heldigvis også er noen som vil returnere verdigjenstandene til eierne og, ikke minst nøytralisere den livsfarlige gassen.
Karakterene er troverdig og faller fort på plass. Handlingen har mye action, men det er også mye "prating". Thor og Hannah bruker mye tid på å snakke seg frem til muligheter, og gå gjennom mulige løsninger på utfordringene de står overfor, så jeg må innrømme at enkelte sider ble bladd fort forbi, akkompagnert fra min side av litt bla, bla, bla...

Språket flyter lett, og de hyppige kapittelskiftene gjør at lesingen går av seg selv. Alt virker gjennomprøvd og bare en gang tenkte jeg "er det mulig å være så naiv?" - men dette var tidlig i handlingen, og det hadde vel ikke gått opp for Thor hvilket farlig spill han var involvert i.

Romanen er på nesten 500 sider, og kunne godt vært kortet ned litt. Det er spennende, men all funderingen frem og tilbake gjør at det stopper litt opp. Iversen skriver godt og jeg kvier meg ikke for å sammenligne denne boken med noe Tom Egeland eller Dan Brown for den saks skyld, kunne ha skrevet. Handlingen ble kanskje litt for klassisk, uten noe grensesprengende nytt, men innen sjangeren er dette godt levert.

Jeg som har lest bok nummer to, vil påstå at selv om den er langt fra ferdig, så har fan av spenningssjangeren noe å glede seg til, for den er hakket kvassere i kantene enn Ørnens skygge.

Tusen takk til Egil Foss Iversen for boken!

9 kommentarer:

 1. Ja, denne høres jo leseverdig ut, slik du beskriver den så godt. Fortsatt god romjul Tine.:) Pst..hvilket forlag kommer boka på?

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en sånn bok som jeg leste masse av før, men som det har blitt færre av i det siste. Anbefales! Janus kommer ut på Commentum forlag til høsten. Håper du har en fin romjul fremdeles, jeg har fri i dag men skal ha årets siste arbeidsdag i morgen :)

   Slett
  2. Ok, takk. Jeg leste også masse sånne før, og gikk litt lei.. egentlig. Selv om Brown og Egeland er toppen på området.. Men plutselig får man lyst å lese slike mysterier igjen. Har fri jeg også, frem til 2,januar. Kos deg.:)

   Slett
 2. Takk for tipset. Liker kodekrim, så jeg må se om vi ikke har denne på biblioteket ��

  SvarSlett
 3. Takk for tips, men nå ligger det så mye krim og venter at denne må jeg glemme inntil videre. Har stort sett lest bare norsk skjønnlitteratur i det siste, og nå er noen julenoveller på gang.

  SvarSlett
 4. Ukjent bok og forfatter, men fin omtale. Ser vi har begynt på samme bok: Begravelsesriter. Ha en fin romjul!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da vet jeg at du koser deg, jeg likte den godt. Takk for fine ord :)

   Slett
 5. Utrolig mye romaner om krigen for tiden, det har blitt litt mye for meg føler jeg. Ser at denne er mer på krim, jeg liker bedre fakta. Hører akkurat boka om 9. april 1940.
  Ha en fortsatt god rom jul og Godt Nyttår om noen dager!

  SvarSlett
 6. Gøy å høre om en (for meg) helt ukjent forfatter! - Og ekstra gøy når man føler plottet, bakgrunnen, tematikken, er interessant. Noe som gjør boken til noe mer enn bare krim.

  SvarSlett