søndag 5. mai 2013

Smakebit på søndag: Den talibanske cricketklubben av Timeri Murari

Taliban forsøkte faktisk å komme med i den internationale cricketforeningen i 2001. Dette har sporet indiske Timeri Murari til å skrive denne utrolig sterke boken.
Jeg hadde lest "Tusen strålende soler", "Drageløperen" og flere bøker med handling fra Afghanistan i årene da taliban tok over makten i landet. Dette forhindret ikke at jeg ble helt satt ut, da jeg begynte på denne boken, som ser så uskyldig ut på coveret.
Ikke la deg lure av det milde, pastellfarvede inntrykket boken gir ved første øyekast, for dette er en hard virkelighets beskrivelse fra det, den gang talibanstyrte Afghanistan.

Juritzen forlag sier dette om handlingen:
Rukhsana er en oppvakt 24-årig journalist som jobber for Kabul Daily i Afghanistan. Hun har også ansvaret for sin kreftsyke mor og sin lillebror Jahan. En dag blir Rukhsana innkalt til ministeren for utbredelse av dyd og forebyggelse av last. Han forteller pressen at Taliban har funnet en ny vei til internasjonal anerkjennelse: Cricket! Gjennom sport skal Talibans ledelse vise at de er humane og demokratiske. De som velges ut til laget, får reise til Pakistan for å trene.
Rukshana spilte cricket da hun studerte i Delhi, og hun bestemmer seg for å lære bort spillet til broren og alle fetterne, så de skal få sjansen til å flykte fra Afghanistan. Selv er hun forlovet med en som venter på henne i USA, men dydighetsministeren har andre planer for Rukhsana.


Selv i bergensk målestokk var forrige søndag veldig våt, og hva er da bedre enn en god stol og en god bok. Jeg klarte ikke å legge denne boken fra meg. Språket var lett og handlingen kronologisk. Jeg trengte en del tenkepauser, men det var bare fordi temaet er sterkt, spesielt i begynnelsen av boken ble jeg nesten kvalm.
Våre afghanske medsøstre trenger vår støtte. Les boken og gled deg over hvor godt vi faktisk har det i dette landet.

Terningkast 6!
En liten smakebit:
Jeg hørte Wahidis stemme. Hva heter hun?
Ru... Rukhsana, svarte noen etter lang tids betenkning. 
Datter av?
Etter en stund svarte en mann: Gulab
Hun bor i?
Karte Seh.
Du skulle ha skutt henne da hun åpnet kjeften, hørte jeg en av mennene hans si brutalt idet vi forlot rommet. Jeg grøsset av råskapen i stemmen hans. 


Vil du ha flere tips om gode bøker gjør du lurt i å besøke bloggen
Flukten fra virkeligheten denne søndagen

11 kommentarer:

 1. Låter som en intressant bok, måste kolla upp :)

  SvarSlett
 2. Har lest de andre bøkene du nemner fra Afghanistan, og tenker nok at denne havner i lesebunken min snart. Interessant å lese om land du aldri kommer til å oppsøke, med total forskjellig kultur fra vår. Har hatt noen afghanske elever på videregående, som har fortalt litt.

  SvarSlett
 3. Jeg har også lest "Tusen strålende soler" og "Drageløperen" - gode bøker begge to så jeg kan godt tenke meg å lese denne også. Takk for tips!

  SvarSlett
 4. Detta skulle jag gärna vilja läsa :)

  SvarSlett
 5. Denne vil jeg lese! Tusen takk for flott tips, Tine og ha en rikitg fin søndag!

  SvarSlett
 6. Denne skal jeg se å få lest snart, har ikke lest de andre men har de liggende. Tusen takk for smakebit:)

  SvarSlett
 7. Oerhört intressant tema, men verkar ruskig. Tack för smakebiten.

  SvarSlett
 8. Den här boken ska jag definitivt kolla upp! Tack för tipset.

  SvarSlett
 9. Eg fekk lyst til å lese denne, fin smakebit og tips. Likte veldig godt Drageløperen og Tusen strålende soler.

  SvarSlett
 10. Høres interessant ut! Lett å la seg lure av cover- den ser jo litt sånn lett ut..

  SvarSlett
 11. Høres ut som spennande lesning! Takk for tipset:)

  SvarSlett