søndag 19. mai 2013

Inferno av Dan Brown - endelig er den her!

Dan Browns thrillere med Robert Langdon i hovedrollen er vel de bøkene som har gjort forfatteren kjent for oss.
Spesielt Da Vinci koden satte ham på kartet da den kom på norsk i 2004, jeg tror "alle" har lest den.
Denne uken ga Bazar forlag ut den fjerde boken med kunsthistoriker/ikonologen Robert Langdon som hovedperson. Det har vært nye hemmelighetsskremmeri rundt utgivelsen av boken som fant sted 14 mai, og jeg sender en kjærlig tanke til Sverre Knudsen som står for den norske oversettelsen, som også kom i butikkene denne dagen.

Her er det ingen kjære mor med en rolig start, her hopper vi rett inn i  spenningen med begge beina. Vi er i Firenze, hvor Langdon våkner på et sykehus med skuddsår i hodet, uten å huske hvordan han har havnet der. Han blir reddet av en vakker ung dame, og sammen blir de nødt å flykte fra forfølgerne sine. Lyder det kjent? Fortvil ikke, her er det mye kunst og mye historie å boltre seg i. De fleste har hørt om middelalderdikteren Dante Alighieri og hans kjente episke dikt "Den gudommelige komedie". Den handler om nedstigningen til helvete, veien gjennom skjærsilden og oppstigningen til paradiset. Kjenner du ikke historien, så lærer du masse i løpet av denne boken. Jeg har vært i Firenze og selv om jeg ikke er lommekjent, gledet jeg  meg over å følge paret rundt i byen.
Jeg har også lest Botticellis hemmelighet, hvor vi blir kjent med Medici familien, Michelangelo og ikke minst Botticelli. Dette er kjernen i Firenzes historie, og et spennende bakteppe for hendelsene i denne thrilleren.
For en thriller er det først og fremst. Jeg kan love deg, du har ikke hvilepuls når du leser denne boken. Først skjønner de ikke hva som skjer og hvorfor. Så flykter de og begynner å tolke og resonnere, mens jages avsted. Dante sitt dikt gir ledetråder, mens løsningen på gåten viser seg litt etter litt, når de forserer hindere på sin vei rundt i denne vakre byen.
Jeg likte boken veldig godt, bortsett fra en tur til byn for å se hovedprosesjonen, satt jeg stort sett med nesen i boken på 17 mai.

Så til en smakebit fra side 376:
Plutselig vokste maskens skygge på den våte veggen, steg truende fram på bildet foran henne, helt til en skikkelse plutselig steg inn i bildet. 
Herregud....
Sinskey satt og så på en fullt utstyrt pestlege - komplett med den sorte kappen og den uhyggelige nebbmasken. Pestlegen gikk rett mot kameraet til masken fylte hele skjermen med en uhyggelig skremmende effekt. 
De mørkeste stedene i helvete, hvisket han, er reservert for de som forblir nøytrale i tider med moralsk krise.
Sinskey fikk gåsehud helt opp i nakken...

Mer vil jeg ikke fortelle deg om handlingen, for denne må du lese!! 

Vil du ha flere lesetips må du ta turen innom bloggen 
Flukten fra virkeligheten denne søndagen

19 kommentarer:

 1. har sett filmen "the da vinci code" og falt pladask, og har hatt lyst å lese bøkene til dan brown etter dette ... og inferno virker ufattelig spennende :D så eg har en del å ta igjen her ja ... :)
  takk for flott smakebit :)

  SvarSlett
 2. Ja, denne boka vil jeg lese. Noen år siden jeg las Da Vinci-koden og så filmen nå, så dette gleder jeg meg til. Ta en tur til Smøla i sommer, Tine! Hadde vært artig om du stakk innom!

  SvarSlett
 3. Denna hoppas jag att jag får nästa vecka :)

  SvarSlett
 4. Denna bok vill jag verkligen läsa! Jag har tidigare läst och gillat Da vinci koden :)

  SvarSlett
 5. Dan Brown er en forfatter som jeg må få lest noe av snart.

  SvarSlett
 6. Jeg husker det var energisk lesing av Da Vinci koden, så denne skal jeg notere meg! Ha en fin søndag i finværet :)

  SvarSlett
 7. Oioioi, for en smakebit!! :)

  SvarSlett
 8. En spennende smakebit! Jeg likte virkelig godt de tre siste (før denne) til Dan Brown, og ser frem til et nytt Langdon eventyr! :-)

  SvarSlett
 9. Åh vad jag är sugen på att läsa denna!

  SvarSlett
 10. Den där ligger och väntar på mig här hemma ;)

  SvarSlett
 11. Ja, denne skal jeg få med meg. tror denne passer meg mye bedre enn Det tapte symbol. Og Botticellis hemmelighet er også et godt tips skjønner jeg, siden jeg skal til Firenze i høst. Har kjøt Nostrademus testamente av Tom Egeland som også har lagt handlingen til Firenze.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var i Firenze med familien da Sondre var 5-6. Det eneste jeg husker er at jeg ble oppspist av mygg, vi fant ingen steder vi kunne småsparke på en ball med fotballspilleren, og der var ingen benker å slenge rompa ned på, bortsett fra på barer og kafeer hvor vi måtte kjøpe gørr-dyr vin eller kaffe.
   Hadde jeg reist nå hadde det vært med en helt annen agenda, så da hadde jeg nok helt sikkert fått et annet bilde. Jeg vil tilbake, kos deg masse når den tid kommer, og for all del, les Botticellis hemmelighet først!

   Slett
  2. Takk skal du ha- skal sjekke den ja.:)

   Slett
  3. Har blogget om Inferno nå! LIkte boka godt som jeg leste ganske fort hjemme i Trondheim i ferien: http://artemisiasverden.blogspot.no/2013/07/for-et-inferno-dan-brown-har-fatt-det.html

   Slett
 12. Ja, det låter ju som Dan Brown. Just det historiska man lär sig brukar vara intressant!

  SvarSlett
 13. Elsker Dan Browns sine bøker, så gleder meg til å ta fatt på denne:)Gleder meg faktisk veldig, når jeg kjenner godt etter. Boken skal helt klart innkjøpes, så den kan stå side om side med de andre bøkene hans i bokhyllen min! Var utrolig spennende smakebit og godt skrevet om boken!Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 14. Interessant smakebit og innlegg. Har lest Da Vinci koden først i år. Fartsfylt og god bok. Har Tapte symbol og Iskaldt bedrag i bokhyllen. Ulest. Den nye blir sikkert julegave til en annen her i huset. Og da leser jeg den nok også en gang.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Inferno kan leses helt uten å ta hensyn til rekkefølgen på de andre bøkene med den samme helten :)

   Slett
 15. gu' som eg gler meg til å lese denne boken :D takk for smakebiten :D

  SvarSlett